Γράφει ο Δρ. Στυλιανός Ψυχαράκης *
Καθώς βρισκόμαστε στην περίοδο έξαρσης της εποχικής γρίπης, καταγράφονται όλο και περισσότερα σοβαρά περιστατικά, με επιπλοκές που χρήζουν ιατρικής αντιμετώπισης. Πιο συγκεκριμένα έχουν ήδη καταγραφεί μέχρι σήμερα, 18 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης και 117 σοβαρά κρούσματα. Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η ορθή ενημέρωση του κοινού και η λήψη μέτρων πρόληψης ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα κρούσματα με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα.
Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται αιφνίδια και περιλαμβάνουν: πονόλαιμο, ρινική συμφόρηση, καταρροή, πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κακουχία και βήχα. Τα περισσότερα συμπτώματα της κοινής γρίπης βελτιώνονται σταδιακά μέσα σε 2-5 ημέρες, χωρίς να αποκλείεται να αισθανόμαστε εξασθενημένοι για μια εβδομάδα ή περισσότερο. Κύρια επιπλοκή της γρίπης είναι η πνευμονία, ιδιαίτερα σε παιδιά, ηλικιωμένους ή σε ευπαθή άτομα. Εάν παρατηρήσετε δύσπνοια, υψηλό πυρετό ή μειωμένη δραστηριότητα με έντονη υπνηλία, πρέπει να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας. Οι ειδικοί τονίζουν πως ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάρρωση από τη γρίπη είναι η έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας, ώστε εξίσου έγκαιρα να ξεκινήσει και η θεραπεία.
Μέχρι σήμερα η δραστηριότητα του ιού κινείται σε αναμενόμενα πλαίσια ενώ ακόμη δε διαφαίνεται κάποια ανησυχητική μετάλλαξη των στελεχών που κυκλοφορούν. Η μη ύπαρξη μετάλλαξης σημαίνει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο που διατέθηκε το Φθινόπωρο του 2018 καλύπτει σε σημαντικό ποσοστό και προστατεύει από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.
Για να προστατέψουμε τον εαυτό μας άλλα και τους άλλους κρίνεται απαιραίτητη η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής και ο αντιγριπικός εμβολιασμός όταν ενδείκνυται. Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο από μία ημέρα πριν αρρωστήσουν και έως 7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα, ενώ τα παιδιά μπορεί να τη μεταδίδουν για περισσότερο χρονικό διάστημα. Για το λόγο αυτό οι ασθενείς πρέπει να παραμένουν σπίτι όταν έχουν συμπτώματα, να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη όταν βήχουν ή φτερνίζονται, να πετούν αμέσως το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο, να αποφεύγουν το συγχρωτισμό και πάνω από όλα να πλένουν συχνά και σχολαστικά τα χέρια τους. Παράλληλα οι ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να απευθύνονται στον ιατρό τους και να εμβολιάζονται πριν την έξαρση της γρίπης.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η εποχική γρίπη είναι ένα νόσημα χαμηλού κινδύνου εφόσον ακολουθήσουμε τα μέτρα πρόληψης και θεραπείας που ενδείκνυνται. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που χρειάζονται επισταμένης ιατρικής αντιμετώπισης.
* M.D. Ph.D.
ΕΙΔΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ- ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Στις 20 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες της Ένωσης Λιμενικών Κρήτης, οδηγώντας στη συγκρότηση του…
Από την έναρξη της λειτουργίας της το 1984, έχει επιδείξει πλούσιο έργο στην εκπαίδευση νέων…
Την επίσημη έναρξη των πλούσιων εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Χανίων για τα Χριστούγεννα 2024 και…
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η χθεσινή εσωκομματική διαδικασία της εκλογής προέδρου. Η μεγάλη και δυναμική…
Μια σημαντική επιστημονική εκδήλωση για τον Σακχαρώδη Διαβήτη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2024,…
Το νέο βιβλίο της Ζοέλ Λοπινό «Η αρχόντισσα του Ακρωτηρίου» θα έχει την ευκαιρία να…
This website uses cookies.