ΗΎπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των διά της βίας εκτοπισμένων ανθρώπων από τον τόπο τους ξεπέρασε για πρώτη φορά το φράγμα των 100 εκατομμυρίων. Πρόκειται για ένα «συγκλονιστικό ορόσημο», αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία υποστηρίζοντας ότι αυτή η πρωτοφανής αύξηση οφείλεται κατά πολύ στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και σε πολλές άλλες φονικές συρράξεις.
«Ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν για να σωθούν από τις ένοπλες συρράξεις, τη βία, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους διωγμούς ξεπέρασε το ιλιγγιώδες όριο των 100 εκατομμυρίων για πρώτη φορά, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και άλλων φονικών ένοπλων συρράξεων», τονίζει η ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, υποστήριξε ότι αυτό το νέο μακάβριο στατιστικό στοιχείο οφείλει να αφυπνίσει τη διεθνή κοινότητα. Πρόσθεσε ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών του προβλήματος. «Ο αριθμός των 100 εκατομμυρίων είναι τρομακτικός, πηγή ανησυχίας και τροφή για σκέψη. Είναι ρεκόρ που δεν έπρεπε να καταρριφθεί ποτέ», τόνισε ο ο Φιλίπο Γκράντι και πρόσθεσε, «πρέπει να αποτελέσει σήμα συναγερμού που θα μας επιτρέψει να επιλύσουμε και να αποτρέψουμε καταστροφικές συρράξεις, να βάλουμε τέλος στους διωγμούς και να αγωνιστούμε έναντι των βαθύτερων αιτίων που αναγκάζουν αθώους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους».
Η κατάσταση ήταν ήδη πολύ σοβαρή, όπως αποκαλύπτουν οι στατιστικές της UNHCR. Στα τέλη του 2021, ο αριθμός των ανθρώπων που είχαν ξεριζωθεί σε όλο τον κόσμο είχε αγγίξει τα 90 εκατομμύρια, εξαιτίας νέων κυμάτων βίας ή παρατεινόμενων πολέμων σε χώρες όπως η Αιθιοπία, η Μπουρκίνα Φάσο, η Μιανμάρ, η Νιγηρία, το Αφγανιστάν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Στην Ουκρανία σήμερα εκτιμάται πως οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ανέρχονται σε οκτώ εκατομμύρια ενώ περισσότεροι από έξι εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους εξαιτίας του πολέμου που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. «Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας έναντι των ανθρώπων που έφυγαν για να σωθούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν εξαιρετικά θετική», δήλωσε ο κ. Γκράντι. «Η ευσπλαχνία είναι ακόμα ζωντανή», ωστόσο «είναι απαραίτητη παρόμοια κινητοποίηση για όλες τις υπόλοιπες κρίσεις του κόσμου», πρόσθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όρος των «εκτοπισμένων» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν ξεριζωμένοι από τον τόπο τους.
Η Ύπατη Αρμοστεία θα δημοσιεύσει την ετήσια έκθεσή της για τις Παγκόσμιες Τάσεις στις 16 Ιουνίου, όπου θα παρουσιάζονται όλα τα παγκόσμια, περιφερειακά και εθνικά στατιστικά στοιχεία που αφορούν στον αναγκαστικό εκτοπισμό για το 2021. Η έκθεση θα περιλαμβάνει επίσης πιο περιορισμένες ενημερώσεις για την περίοδο έως τον Απρίλιο του 2022, καθώς και λεπτομέρειες για τις επιστροφές και τις λύσεις που έχουν βρεθεί.
Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στο Λος Άντζελες για τέταρτη προς πέμπτη συνεχόμενη ημέρα κι έχουν αφήσει…
Στις μεταναστευτικές ροές της Κρήτης στρέφονται τα βλέμματα των αρμοδίων, με πλοίο της Frontex να αναλαμβάνει δράση…
Χειροπέδες σε 19 άτομα, μεταξύ των οποίων και σε τέσσερις αστυνομικούς, πέρασαν οι «Αδιάφθοροι» της Ελληνικής…
Ανακοινώθηκαν τα τραγούδια για τον εθνικό τελικό της Eurovision 2025 και ανάμεσά τους είναι και της Evangelia.…
Συνολικά έξι εταιρείες κατέθεσαν προσφορές για την κατασκευή του νέου επιβατικού λιμανιού στη Σούδα Χανίων.…
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, την Κυριακή 12 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Βαμβακόπουλο Χανίων ο «Δρόμος…
This website uses cookies.