ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία – Εκτελέσεις, βασανιστήρια και βιασμοί

Οι ερευνητές του ΟΗΕ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο.

Η Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ για την Ουκρανία συστάθηκε τον Μάρτιο από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για να διεξαγάγει έρευνα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Το Συμβούλιο ενέκρινε στη συνέχεια τον Μάιο νέα απόφαση, με την οποία ζητούσε από την επιτροπή να ερευνήσει ειδικά για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στις περιοχές του Κιέβου, της Τσερνίχιβ, του Χαρκόβου και της Σούμι.

Κατά τις έρευνές της στις τέσσερις αυτές περιοχές, η επιτροπή επισκέφθηκε 27 πόλεις και τοποθεσίες και πήρε συνεντεύξεις από περισσότερα από 150 θύματα και αυτόπτες μάρτυρες, διευκρίνισε ο πρόεδρός της Έρικ Μόζε σε μια πρώτη προφορική παρουσίαση της έκθεσης ενώπιον του Συμβουλίου.

«Βάσει των αποδεικτικών στοιχείων που συνέλεξε, η Επιτροπή συμπέρανε ότι εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν στην Ουκρανία», σημείωσε ο επικεφαλής της, απαριθμώντας ρωσικούς βομβαρδισμούς σε ζώνες αμάχων, πολλές εκτελέσεις, βασανιστήρια και κακομεταχείριση, όπως και σεξουαλική βία.

«Μας συγκλόνισε ο μεγάλος αριθμός των εκτελέσεων στις περιοχές που επισκεφθήκαμε. Η Επιτροπή διεξάγει τώρα έρευνα για τους θανάτους αυτούς σε 16 πόλεις και τοποθεσίες. Δεχθήκαμε αξιόπιστες καταγγελίες όσον αφορά πολλές άλλες περιπτώσεις εκτελέσεων, τις οποίες τώρα τεκμηριώνουμε», σημείωσε ο Μόζε.

Το κοινό χαρακτηριστικό των πτωμάτων που βρέθηκαν είναι τα ορατά σημάδια εκτελέσεων που φέρουν, όπως είναι τα δεμένα χέρια πίσω από την πλάτη, τα τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι ή οι κομμένοι λαιμοί.

Ο Μόζε κατήγγειλε επίσης τους βομβαρδισμούς περιοχών αμάχων από τις ρωσικές δυνάμεις.

Βασανιστήρια και βιασμοί

Οι μάρτυρες, πρόσθεσε, έδωσαν συγκλίνουσες μαρτυρίες για κακομεταχείριση και βασανιστήρια, τα οποία διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της παράνομης κράτησής τους.

Ορισμένα από τα θύματα ανέφεραν ότι, έπειτα από μια πρώτη κράτησή τους από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, μεταφέρθηκαν στη Ρωσία και κρατήθηκαν για εβδομάδες σε φυλακές.

«Αυτοί είπαν ότι ξυλοκοπήθηκαν, υποβλήθηκαν σε ηλεκτροσόκ και υποχρεώθηκαν να είναι γυμνοί, όπως και άλλα είδη παραβιάσεων σε αυτά τα κέντρα κράτησης», υπογράμισε ο Μόζε, ο οποίος επισήμανε επίσης ότι μετά την μεταφορά τους σε κέντρα κράτησης στη Ρωσία, ορισμένα θύματα εξαφανίστηκαν.

Περιπτώσεις σεξουαλικής βίας αναφέρθηκαν επίσης στους ερευνητές του ΟΗΕ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συγγενείς εξαναγκάστηκαν να είναι παρόντες κατά τη διάπραξη των εγκλημάτων αυτών.

Στις περιπτώσεις για τις οποίες διεξήγαγε έρευνα η επιτροπή, η ηλικία των θυμάτων σεξουαλικής βίας ή βίας λόγω φύλου κυμαινόταν από 4 ως 82 ετών.

Η επιτροπή τεκμηρίωσε επίσης περιπτώσεις στις οποίες παιδιά βιάστηκαν, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν παράνομα«Παιδιά σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν επίσης σε τυφλές επιθέσεις με εκρηκτικά όπλα», κατήγγειλε ο Μόζε.

Ο ίδιος ανέφερε τέλος ότι η επιτροπή είχε επίσης να αντιμετωπίσει δύο περιπτώσεις κακομεταχείρισης Ρώσων στρατιωτών από τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Αν και δεν είναι πολλές, οι περιπτώσεις αυτές εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο της προσοχής μας», διαβεβαίωσε.

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ουκρανίας – Κίνας στη Νέα Υόρκη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, στη Νέα Υόρκη για να τον διαβεβαιώσει ότι το Πεκίνο καλεί σε σεβασμό «της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών», μεταδίδουν τα κινεζικά ΜΜΕ.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

Είναι η πρώτη τους δημόσια συνάντηση από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η συνάντηση, η οποία πιθανόν να εξοργίσει το Κρεμλίνο, συμπίπτει με την έναρξη της διεξαγωγής «δημοψηφισμάτων» προσάρτησης από την Ρωσία ουκρανικών εδαφών που βρίσκονται υπό τον πλήρη ή τον μερικό έλεγχο της Μόσχας.

«Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τόνισε ότι η εδαφική κυριαρχία όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή», δήλωσε ο Γουάνγκ Γι στον Ουκρανό ομόλογό του.

«Οι νόμιμες ανησυχίες όλων των πλευρών σε σχέση με την ασφάλεια πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας.

Η συνάντηση αποτελεί ένδειξη ότι το Πεκίνο επιδιώκει να ισορροπήσει περισσότερο την θέση του, η οποία επισήμως ήταν «ουδέτερη», αλλά εθεωρείτο μέχρι σήμερα ότι έκλινε προς την Μόσχα.

Ο Γουάνγκ Γι έχει συναντηθεί στην Νέα Υόρκη και με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η Κίνα φρόντιζε πάντα να προωθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες, χωρίς ποτέ να μένει με σταυρωμένα χέρια, χωρίς να ρίχνει λάδι στη φωτιά ή να εκμεταλλεύεται την κατάσταση προς ίδιον όφελος», διαβεβαίωσε τον Ντμίτρο Κουλέμπα ο Γουάνγκ Γι.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο λογαριασμός του Ντμίτρο Κουλέμπα στο Twitter ανάρτησε την φωτογραφία της χειραψίας ανάμεσα στους δύο, με φόντο την ουκρανική και την κινεζική σημαία.

«Ο ομόλογός μου επαναδιατύπωσε τον σεβασμό της Κίνας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και την άρνηση της προσφυγής στην βία ως μέσο για την επίλυση των διαφορών», έγραψε ο Ντμίτρο Κουλέμπα στο Twitter.

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν ενισχύσει τις σχέσεις τους τα τελευταία χρόνια ως αντίβαρο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Πεκίνο αρνήθηκε να καταδικάσει δημόσια την ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία και επέκρινε τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Ωστόσο, διατύπωσε προς την Μόσχα «ερωτηματικά και ανησυχίες» σχετικά με τον πόλεμο, όπως αναγκάσθηκε να παραδεχθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Σαμαρκάνδης ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ αυτήν την εβδομάδα η Κίνα επανέλαβε την έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Και η Σούδα στους στρατιωτικούς στόχους της Ρωσίας αν γίνει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, σύμφωνα με το Sputnik

Τους στρατιωτικούς στόχους της Ρωσίας σε περίπτωση που ο πόλεμος γενικευθεί δημοσιοποίησε το ρωσικό μέσο…

1 hour ago

Πολάκης: «Η Καλαμάτα Άγονη Α και τα Σφακιά Άγονη Β; Να αλλάξει άμεσα η απόφαση για το Κέντρο Υγείας Σφακίων»

Ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, σε ανάρτησή του επέκρινε δριμύτατα την απόφαση του…

3 hours ago

Στο ΣτΕ προσφεύγουν σωματεία και πολίτες για την τιμολόγηση του νερού

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν έξι ομοσπονδίες, σωματεία κ.λπ. (μεταξύ αυτών και εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ…

5 hours ago

Πανελλήνιο ρεκόρ καταγράφηκε στις μεταμοσχεύσεις το 2024 – Πολύ υψηλά το ΠΑΓΝΗ

Πανελλήνιο ρεκόρ στον αριθμό των αποβιωσάντων δοτών οργάνων καταγράφηκε φέτος, σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό…

5 hours ago

G7 για ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου: “Θα τηρήσουμε τις αντίστοιχες υποχρεώσεις μας”

Οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη ζήτησαν σήμερα Τρίτη (26/11) σε δήλωσή…

5 hours ago

Απερίγραπτο μπάχαλο με το Κτηματολόγιο αλλά ο Κυρανάκης απέκλεισε την πιθανότητα παράτασης – Διαβεβαίωσε ότι “δεν κινδυνεύει η περιουσία κανενός”

Άκαμπτη η κυβέρνηση, αδιαφορεί για τις εκκλήσεις όλων των αρμόδιων φορέων που ζητούν επιτακτικά να…

6 hours ago

This website uses cookies.