Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σήμερα τους ηγέτες από όλο τον κόσμο οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP26, που αρχίζει μεθαύριο Κυριακή στη Γλασκώβη (Σκωτία), να δώσουν επειγόντως “αποτελεσματικές απαντήσεις στην ”οικολογική κρίση”.
“Οι λαμβάνοντες πολιτικές αποφάσεις που θα συναντηθούν κατά τη διάρκεια της COP26 στη Γλασκώβη καλούνται επειγόντως να δώσουν αποτελεσματικές απαντήσεις στην τρέχουσα οικολογική κρίση και να προσφέρουν με αυτόν τον τρόπο μια πραγματική ελπίδα στις μελλοντικές γενιές” είπε σε μια ομιλία που μεταδόθηκε από το BBC.
Αρχής γενομένης την Κυριακή, εκπρόσωποι περίπου 200 χωρών συναντώνται για δύο εβδομάδες στην COP26 στην προσπάθεια να συμφωνήσουν πώς θα μειώσουν περισσότερο τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των χωρών τους, με την ελπίδα ότι θα περιορίσουν την κλιματική υπερθέρμανση κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Για πολλούς, αυτή η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ αποτελεί την τελευταία ευκαιρία να επιτευχθεί αυτό.
Ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποίησε για την “χωρίς προηγούμενο απειλή της κλιματικής αλλαγής και την υποβάθμιση του κοινού μας σπιτιού”. Όμως, όπως είπε, αυτή η “αλληλουχία κρίσεων”, περιβαλλοντικών, οικονομικών, ανθρωπιστικών και υγειονομικών, που πλήττουν αυτή τη στιγμή τον πλανήτη αποτελεί επίσης, ίσως, ένα χρονικό σημείο “ευκαιριών” που πρέπει να αδράξουμε, “που δεν πρέπει να σπαταλήσουμε”.
“Το πιο σημαντικό μάθημα που μπορούμε να πάρουμε από αυτές τις κρίσεις είναι η ανάγκη μας να οικοδομήσουμε μαζί, προκειμένου να μην υπάρχουν πλέον σύνορα, φράχτες ή πολιτικά τείχη πίσω από τα οποία θα μπορούσαμε να κρυφτούμε”, διευκρίνισε, καταγγέλλοντας την αναδίπλωση στον “απομονωτισμό, τον προστατευτισμό και την εκμετάλλευση”. “Δεν θα βγούμε ποτέ από την κρίση μόνοι, χωρίς τους άλλους”.
Ο 84χρονος ποντίφικας δεν θα μεταβεί ο ίδιος στις διαπραγματεύσεις της COP26, όμως ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, δεύτερος στην ιεραρχία στο Βατικανό, θα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Αγίας Έδρας.
Ο Φραγκίσκος θα συναντήσει ωστόσο σήμερα, στο περιθώριο της G20, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που είναι θρησκευόμενος καθολικός, και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, πριν από ένα πρώτο τετ-α-τετ την επομένη με τον Ινδό πρόεδρο Ναρέντρα Μόντι.
Στις αρχές του μήνα, ο Πάπας Φραγκίσκος ένωσε τη φωνή του με σχεδόν 40 θρησκευτικούς ηγέτες προκειμένου να απευθύνει έκκληση στους επικεφαλής κυβερνήσεων που θα βρίσκονται στην COP26 για να λάβουν “επείγοντα, ριζοσπαστικά και υπεύθυνα μέτρα” προκειμένου να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα τροχαία ατυχήματα, ειδικά τα θανατηφόρα, είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα. Ας πούμε, η Κρήτη είναι…
Ένα νέο τεστ αίματος που ανέπτυξαν νευροεπιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ενδέχεται να αποτελέσει το…
Το Παράρτημα Χανίων του Σωματείου Εργαζομένων Teleperformance (ΣΕΤΕΠ) εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας πρακτικές της εταιρείας, οι…
Την ώρα που αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έχουν "ντυθεί" ξανά στα λευκά ενόψει και…
Του Θοδωρή Παναγιωτίδη Εξαιτίας του πλήρως ξεχαρβαλωμένου τρόπου λειτουργίας της Δικαιοσύνης στα Χανιά ένας 22χρονος άνθρωπος έχασε την…
Λίγο πριν το τελευταίο αντίο στον 22χρονο Παναγιώτη, ο πατέρας του προκάλεσε συγκίνηση με τις…
This website uses cookies.