Τη δράση των εθελοντών πολιτών στον Σταυρό όπως και σε άλλες παραλίες όπου υπάρχουν θαλάσσιες χελώνες εξαίρει η Οικολογική Πρωτοβουλοία Χανίων σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας πως αποτελεί και μοχλό πίεσης που οδηγεί την Πολιτεία να λάβει κάποια μέτρα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας και των ακτών συνολικότερα, όπως αποδεικνύει αυτό το καλοκαίρι και το κίνημα υπεράσπισης των παραλιών και της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτές κόντρα σε καταστροφικές αυθαιρεσίες.
Όπως αναφέρεται αναλυτικά στη σχετική ανακοίνωση:
«Η ενεργοποίηση εθελοντών πολιτών στο Σταυρό έσωσε πολλά θαλάσσια χελωνάκια στο Σταυρό κι οδήγησε και σε άλλες παρεμβάσεις (μείωση φωτισμού σε περιοχή με φωλιά) αρμόδιων υπηρεσιών. Το καθοριστικό στοιχείο όμως για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας είναι η δράση εθελοντών πολιτών στο Σταυρό όπως και σε άλλες παραλίες όπου υπάρχουν θαλάσσιες χελώνες. Είναι η ενεργοποίηση εκατοντάδων εθελοντών από όλο τον κόσμο που προστατεύει ως τώρα τη θαλάσσια χελώνα στο Σταλό μέχρι το Κολυμβάρι και σε άλλες περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας. Είναι αυτή η ενεργοποίηση και δράση πολιτών που οδηγεί την Πολιτεία (κυβέρνηση, Δήμους) να λαμβάνουν κάποια στοιχειώδη μέτρα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας και των ακτών συνολικά, όπως αποδεικνύει αυτό το καλοκαίρι και το κίνημα υπεράσπισης των παραλιών και της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτές κόντρα σε καταστροφικές αυθαιρεσίες.
Να θυμίσουμε ότι πέρσι οι παραλίες του Σταυρού είχαν πληγεί από μεγάλο πληθυσμό μεδουσών στην αρχή του καλοκαιριού. Τώρα, απ’ ό,τι φαίνεται, με την παρουσία πλέον θαλάσσιων χελωνών εκεί, έχει επανέλθει η οικολογική ισορροπία. Οι παραλίες της Κρήτης με αμμουδιά αποτελούν εδώ και χιλιάδες χρόνια τόπο ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών. Η παρουσία θαλάσσιων χελωνών σε μια παραλία είναι δείγμα υγείας και οικολογικής ισορροπίας, καθώς κύρια τροφή τους είναι οι μέδουσες (τσούχτρες) κι αποτελούν πόλο έλξης τουριστών, μιας κι όπως πλέον και οι έρευνες αποδεικνύουν, οι επισκέπτες μας νοιάζονται για το περιβάλλον, επιθυμούν να επισκεφθούν μια περιοχή για τη φύση της που πρέπει να φροντίζουμε να μην καταστρέφεται.
Θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta γεννάνε τα αυγά τους σε αμμουδερές παραλίες της Κρήτης, ενώ εθελόντριες/-ές του Συλλόγου Αρχέλων από πολλές χώρες παρακολουθούν τις ακτές και σημαδεύουν τα σημεία των φωλιών που εντοπίζονται. Στις ελληνικές θάλασσες έχουν ακόμη εντοπιστεί άλλα δύο είδη θαλάσσιας χελώνας, η Πράσινη Χελώνα Μύδας και η Δερματοχελώνα (η οποία ωοτοκεί στην Κύπρο). Θαλάσσια χελώνα απεικονίζεται μάλιστα και στο πρώτο ελληνικό νόμισμα, το στατήρα της Αίγινας.
Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τις θαλάσσιες χελώνες
Η συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους φορείς, την επίσημη πολιτεία, παράγοντες του τουρισμού και…
Το Τμήμα Εφέσεων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ανέτρεψε την απόφαση του κατώτερου οργάνου του ΔΠΔ από τον Νοέμβριο του…
Του Κώστα Μπροκαλάκη * Εκπροσωπώντας τη Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Δυτικής Κρήτης και…
Μισό εκατομμύριο συνταξιούχοι ΑμΕΑ-χήρες-ορφανά λαμβάνουν τις χαμηλότερες συντάξεις στην Ελλάδα, αλλά έχουν ηλικία κάτω των…
Τουλάχιστον 44 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι μέλη οικογένειας, σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί σε νέους…
Μια απίστευτη ιστορία διαζυγίου έρχεται στο φως της δημοσιότητας, καταδεικνύοντας την εξωφρενική επίδραση που μπορεί να έχει…
This website uses cookies.