ΤΟΠΙΚΑ

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Καμία πρόβλεψη για “πράσινη” λειτουργία στα 8 σχολεία που σχεδιάζονται για το Δήμο Χανίων

Με ανακοίνωσή της η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων τονίζει ότι στα 8 νέα σχολεία που σχεδιάζει ο Δήμος Χανίων δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ενεργειακή αυτονομία με εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εκτεταμένη χρήση πρασίνου.

Αναφέρει πιο αναλυτικά:

Αρκετή συζήτηση έγινε για τα οκτώ νέα σχολεία που σχεδιάζει να κατασκευάσει ο Δήμος Χανίων. Η συζήτηση όμως περιορίστηκε στο ζήτημα της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή τους. Αυτό που έλειψε από τη συζήτηση και που, απ’ ό,τι βλέπουμε, λείπει και από την Προκήρυξη και την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την κατασκευή τους, είναι η πρόβλεψη για ενεργειακή αυτονομία με εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η εκτεταμένη χρήση πρασίνου στα νέα σχολικά κτήρια.

Καμία αναφορά δε γίνεται σε βιοκλιματική αρχιτεκτονική, εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, φωτοβολταϊκών στις στέγες των σχολείων. Η μόνη «πράσινη» αναφορά γίνεται στην ανακατασκευή του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των Λαών που συμπεριλαμβάνεται στην ίδια Προκήρυξη. Συγκεκριμένα, αναφέρεται για το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας στο αντικείμενο που θα αναλάβει ο κατασκευαστής:

  • «το σύνολο των εργασιών μελέτης και ανάπλασης του «Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των Λαών», που περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι αναγκαία την κατασκευή νέων στεγάστρων για την αύξηση των περιοχών σκίασης, την αντικατάσταση σκληρών υλικών, τη φύτευση νέων δέντρων, την εγκατάσταση νέων φωτιστικών με τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας…»
  • και παρακάτω «την τοποθέτηση στεγάστρου για στήριξη φωτοβολταϊκών στοιχείων, τη διάνοιξη περάσματος δυτικά του πάρκου, τη διαμόρφωση ράμπας από το βόρειο τμήμα του πάρκου μέχρι το κεντρικό τμήμα του και την εγκατάσταση αισθητήρων για την καταγραφή των παραμέτρων του κλίματος στα διάφορα σημεία του πάρκου με σκοπό την αντιμετώπιση των θερμικά μη άνετων συνθηκών του πάρκου και την επίλυση των προβλημάτων (π.χ. προσβασιμότητα) σε ιδιαίτερα προβληματικές περιοχές του και η ενοποίησή του με τον Δημοτικό Κήπο, υπό την έννοια της σύζευξης αυτών διά της κατασκευής ενδεικτικά εναερίου ή υπογείου προσβάσεως και επικοινωνίας μεταξύ των δύο χώρων, για την εξυπηρέτηση των χρηστών»

Όλες αυτές οι προβλέψεις όμως που αφορούν μόνο το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών η προκήρυξη ορίζει ότι είναι «ενδεικτικές κι όχι αναγκαίες». Άρα ο κατασκευαστής μπορεί να μην εγκαταστήσει τελικά νέα φωτιστικά με τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας, να μη φτιάξει στέγαστρα σκίασης κ.ο.κ. Ομοίως, ακόμη και το στέγαστρο για στήριξη φωτοβολταϊκών στοιχείων (προσέξτε στέγαστρο μόνο, όχι και φωτοβολταϊκά σε αυτό!) που προτείνεται για το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, είναι κι αυτό «ενδεικτικό και όχι αναγκαίο».

Κι επειδή μπορεί να πουν ότι οι «λεπτομέρειες» για εφαρμογές ΑΠΕ, εξοικονόμηση ενέργειας, βιοκλιματική αρχιτεκτονική και πράσινο στα σχολεία, θα προβλεφθούν αργότερα στη Β’ φάση του διαγωνισμού, εμείς έχουμε να παρατηρήσουμε:

Η απουσία ρητής και δεσμευτικής πρόβλεψης για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των σχολείων μέσω ΑΠΕ κι εφαρμογών βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής είναι ενδεικτική των προτεραιοτήτων της δημοτικής αρχής. Προφανώς, ανάμεσα σε αυτές δεν είναι και η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα σχολεία και τα υπόλοιπα δημοτικά κτήρια.

Η απουσία ρητής και δεσμευτικής πρόβλεψης για ΑΠΕ στα νέα δημοτικά κτήρια των σχολείων επηρεάζει και τον ίδιο το διαγωνισμό και τα κριτήριά του, μιας και δε μετράει η εμπειρία του κατασκευαστή σε τέτοιες κατασκευές.

Το σχέδιο του Δήμου Χανίων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στα πλαίσια του Συμφώνου των Δημάρχων που έχει συνυπογράψει και ο Δήμος Χανίων θα έπρεπε να δεσμεύει το Δήμο Χανίων για εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και εξοικονόμησης ενέργειας σε ΟΛΑ τα νέα δημοτικά κτήρια.

Ο Δήμος Χανίων καλείται να αποδείξει ότι εννοεί τις διακηρύξεις και τις εξαγγελίες περί προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής, δεσμευόμενος άμεσα και στην πράξη, ξεκινώντας από τα νέα σχολεία που θέλει να κατασκευάσει. Πόσο «πράσινα» θα είναι τα νέα σχολεία;

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…

17 hours ago

Χριστουγεννιάτικη μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα στους Αρμένους Αποκορώνου | Βίντεο

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…

19 hours ago

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…

20 hours ago

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…

20 hours ago

Συνετρίβη αεροσκάφος στο Καζακστάν με 110 επιβάτες – Τουλάχιστον 6 επιζώντες

Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…

20 hours ago

Ραγδαία η μείωση της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα – Στο 61% πλέον, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – Στο 31% για τους νέους με τα ενοίκια στα ύψη

Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…

21 hours ago

This website uses cookies.