Με ανακοίνωσή της η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων παίρνει θέση σχετικά με τη μόλυνση στον Σαρωνικό:
Η εκτεταμένη θαλάσσια ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό αποδεικνύει ότι η εμμονή στη χρήση του πετρελαίου δεν έχει επιπτώσεις μόνο στο κλίμα του πλανήτη, μπορεί να έχει και άλλες επιπτώσεις όπως οι πετρελαιοκηλίδες, οι οποίες λειτουργούν καταστροφικά τόσο για τη φύση όσο και για την οικονομία, τον τουρισμό, την αλιεία, την υγεία και την ποιότητα ζωής μας.
Ο καθένας μας πρέπει να αναλογιστεί τι συνέπειες μπορεί να έχει μια ανάλογη κατάσταση με πετρελαιοκηλίδα στα ανοιχτά της Κρήτης είτε από δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει πετρέλαιο είτε εξαιτίας των σχεδιαζόμενων θαλάσσιων εξορύξεων πετρελαίου στα ανοιχτά της Κρήτης. Η θαλάσσια ρύπανση στον Κόλπο του Μεξικού από ατύχημα σε εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου είχε καταστροφικές συνέπειες για τη φύση, για τους ψαράδες, για τις ακτές και για την οικονομία τεράστιων περιοχών των ΗΠΑ.
Θα υπενθυμίσουμε γι’ άλλη μια φορά ότι η χώρα μας σπαταλάει κάπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο σε πετρέλαιο για το ηλεκτρικό ρεύμα των νησιών, κι αυτό σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και υπερχρέωσης της χώρας. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διατεθούν για την άμεση ενεργειακή απεξάρτηση των νησιών από το πετρέλαιο με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ήλιος, άνεμος, εξοικονόμηση ενέργειας) με αποκεντρωμένα συστήματα τοπικά ελεγχόμενα από τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες χωρίς ρύπανση και καταστροφή της φύσης. Όμως αυτή η προοπτική έρχεται σε αντίθεση με όλους αυτούς που θησαυρίζουν από την εμπορία πετρελαίου αδιαφορώντας για όλα τα άλλα.
Μια άλλη παράμετρος που δυστυχώς επιμένουμε να αγνοούμε είναι όλοι αυτοί οι πόλεμοι και τα τεράστια προσφυγικά κύματα που προκαλούνται ακριβώς για τον έλεγχο των πετρελαϊκών αποθεμάτων αλλά κι εξαιτίας της ξηρασίας που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή σε περιοχές της Μέσης Ανατολής. Και θα ήταν πολύ δυσάρεστο για όλους μας να μιλήσουμε και για το πώς παράγεται το πετρέλαιο (με τι επιπτώσεις για τη φύση και τους ανθρώπους π.χ. στη Νιγηρία), για τα αυταρχικά καθεστώτα που πλουτίζουν από το πετρέλαιο παραβιάζοντας παράλληλα τα ανθρώπινα δικαιώματα (πχ Σαουδική Αραβία κοκ)
Αυτά τα αμείλικτα ερωτήματα επιμένει να τα αγνοεί το πολιτικό μας σύστημα (κυβέρνηση και αντιπολίτευση) εμμένοντας τόσο στη χρήση του πετρελαίου για τα νησιά όσο και στα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων από τις θάλασσές μας και συνεχίζοντας να σπαταλάνε χρήματα για νέα εργοστάσια λιγνίτη, όλα αυτά παρά τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα που συνυπέγραψε και η χώρα μας.
Ας γίνει μια αφορμή η θαλάσσια ρύπανση του Σαρωνικού από την πετρελαιοκηλίδα για να υπάρξει επιτέλους μια στροφή της χώρας μας προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για να αξιοποιήσουμε τον ήλιο και τον άνεμο που δε ρυπαίνουν, προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών μέσα από αποκεντρωμένα σχήματα ελεγχόμενα άμεσα από τις τοπικές κοινωνίες.