Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων με κείμενό της εκφράζει την υποστήριξή της στη συμμαχία πολιτών και οργανώσεων Break Free “ενάντια στην αδικία, την ανισότητα, τις διακρίσεις και τις κλιματικές αλλαγές!”
Σε αυτή τη συμμαχία συσπειρώνονται στην Ελλάδα περισσότερες από 50 οργανώσεις, κινήματα, κοινότητες, πρωτοβουλίες και φορείς οι οποίες συμμετέχουν στις διεθνείς κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα από τις 12 έως τις 31 Μαρτίου.
Πιο αναλυτικά στο κείμενο σημειώνονται τα εξής:
Αυτές τις μέρες, οργανώσεις, κοινότητες, πρωτοβουλίες και χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο πραγματοποιούν ειρηνικές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Στην Ελλάδα, το θέμα των δράσεων είναι πολυδιάστατο και αφορά μία ευρύτερη κοινωνική συμμαχία με στόχο να φέρει κοντά χιλιάδες πολίτες με διαφορετική αφετηρία, αλλά το ίδιο κίνητρο: τη συλλογική διεκδίκηση για έναν βιώσιμο πλανήτη, με σεβασμό στις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα και στα Χανιά κάποιοι επιμένουν να αγνοούν την κλιματική αλλαγή προωθώντας εργοστάσια λιγνίτη κόστους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ παρά το ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ παραδέχεται ότι «η κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων δεν είναι κερδοφόρα», συνεχίζουν να επιμένουν στη χρήση του πετρελαίου για τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη που κοστίζει περί τα 800 εκατομμύρια το χρόνο στο ελληνικό δημόσιο και μάλιστα εν μέσω κρίσης (!), προπαγανδίζουν εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα από θαλάσσιες περιοχές.
Ας αναρωτηθούμε όμως όλοι, κάθε φορά που επαναλαμβάνεται η ίδια καραμέλα για τα «πλούτη από τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα»:
• Τι επιπτώσεις θα έχει ένα πιθανό ατύχημα (όπως αυτό που έγινε στον Κόλπο του Μεξικού) στην τουριστική οικονομία της Κρήτης, την αλιεία και τη γεωργία;
• Τι επιπτώσεις θα έχει η ίδια η εξόρυξη στην τουριστική οικονομία; Θα έρχονται να θαυμάζουν οι τουρίστες τις καθαρές θάλασσες με τις εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου και να κάνουν κρουαζιέρα δίπλα τους;
• Πόσα χρήματα θα πληρώσει το ελληνικό δημόσιο σε περίπτωση ατυχήματος; Θυμίζουμε για όποιους έχουν επιλεκτική μνήμη ότι για όλα τα ατυχήματα με πετρελαιοκηλίδες ανά τον κόσμο, οι υπεύθυνες πολυεθνικές ξεκινούν δικαστικούς αγώνες που κρατάνε δεκαετίες πριν πληρώσουν (αν πληρώσουν) οτιδήποτε. Εν τω μεταξύ, το κόστος το πληρώνει το δημόσιο, το κράτος όπου έγινε το ατύχημα, όλοι εμείς δηλαδή κι όχι οι πολυεθνικές που θησαυρίζουν από το πετρέλαιο.
• Πόσο «πράσινη» ενέργεια είναι το φυσικό αέριο; Εμείς γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τον ΟΗΕ το μεθάνιο είναι το υπ’ αριθμόν 2 «αέριο του θερμοκηπίου» (μετά το διοξείδιο του άνθρακα που είναι το υπ’ αριθ.1) και ευθύνεται για το 18% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (1).. Και δε μένει μόνο 4 χρόνια στην ατμόσφαιρα όπως ψευδώς αναφέρθηκε αλλά 12, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το 60% του μεθανίου στην ατμόσφαιρα οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες κι έχει αυξηθεί στην ατμόσφαιρα κατά 150% από το 1750.(2)
• Πόσο ασφαλείς είναι οι μέθοδοι εξόρυξης φυσικού αερίου; Τα τελευταία χρόνια προωθείται διεθνώς η μέθοδος της «υδραυλικής ρωγμάτωσης» για την εξόρυξη φυσικού αερίου, η οποία έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στην Αμερική εξαιτίας των επιπτώσεών της (διαρροή μεθανίου, αύξηση θερμοκρασίας, μόλυνση νερών, επιπτώσεις στη γεωργία) (βλ. Naomi Klein, Αυτό αλλάζει τα πάντα: Καπιταλισμός εναντίον του κλίματος, εκδ. Λιβάνη, σελ΄, 276-282).
• Ποιοι κανονισμοί και προδιαγραφές θα τηρούνται και ποιος θα τις ελέγχει; Είναι γνωστό πώς εφαρμόζονται και τηρούνται νόμοι και προδιαγραφές στη χώρα μας και πώς απουσιάζει ο απαραίτητος έλεγχος. Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας χιλιόμετρα μακριά από τι ακτές;
• Ποια μελέτη προβλέπει τις 100.000 θέσεις εργασίας στην Κρήτη; Υπάρχει τέτοια μελέτη; Τι θέσεις εργασίας θα είναι (εφ’ όσον υπάρχουν). Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα αφορούν ντόπιους κι όχι εργαζόμενους – σκλάβους φυλακισμένους από τις εταιρείες; Το παράδειγμα της πετρελαϊκής «ανάπτυξης» στις χώρες που έχουν τη λεγόμενη «κατάρα των φυσικών πόρων» που εκμεταλλεύονται πολυεθνικές δε μας λέει τίποτα; Σε όλες τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες του αραβικού κόλπου εργάζονται κατά κανόνα μετανάστες κάτω από άθλιες συνθήκες, ενώ τα κέρδη καρπώνεται μια μικρή ολιγαρχία, ελάχιστες οικογένειες κι οι εταιρείες. Αν υπάρχει μελέτη για τις θέσεις εργασίας στην Κρήτη, θα θέλαμε πολύ να μάθουμε ποιος τη χρηματοδότησε και τι λέει.
• Μήπως θα ήταν πιο σοφό αντί να ξοδεύουμε δισεκατομμύρια (και μάλιστα δανεικά) με την ελπίδα μελλοντικών κερδών από τις εξορύξεις (εάν δε γίνει κανένα ατύχημα εν τω μεταξύ), μήπως να επενδύαμε στον ήλιο και στον άνεμο, καλύπτοντας καταρχάς όλα τα δημόσια κτήρια, σχολεία, νοσοκομεία με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ενισχύοντας φτωχές οικογένειες ιδίως σε αγροτικές περιοχές για κάλυψη των αναγκών τους με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;
1. Μεθάνιο
2. Συγκέντρωση μεθανίου στην ατμόσφαιρα
Έχει και η δουλοπρέπεια τα όρια της... Υπάρχει κάτι σημαντικό που παραλείψαμε να πούμε σε…
Σάλος έχει προκληθεί μετά την αποκάλυψη του Documento σχετικά με το τηλεφώνημα στενού συνεργάτη πολιτικού…
Κόλπα φαίνεται ότι μετέρχεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα,…
Στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη ανακοίνωσε ότι εντάσσεται ο πρώην βουλευτής Ηρακλείου και γιατρός Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Σε…
Ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά νησιά και δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η Κρήτη, περιλαμβάνεται στους 20…
Της Βάννας Σφακιανάκη «Σύνθετο και συναρπαστικό», για τη χώρα μας, την Ευρώπη και τον κόσμο,…
This website uses cookies.