Ανακοινωση Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων:
Το θέμα του θαλάσσιου κήτους, του Ζιφιού που βγήκε κοντά στην ακτή στην Αττική έχει συγκινήσει πολλούς ανθρώπους κι η κυβέρνηση έσπευσε υποκριτικά να εκμεταλλευτεί την ιστορία, παρουσιάζοντας «φιλοζωικό» και «περιβαλλοντικό» προσωπείο. Είναι η ίδια όμως κυβέρνηση (με τις ευλογίες και σχεδόν ολόκληρης της αντιπολίτευσης) που σχεδιάζει την καταστροφή της μιας από τις τέσσερις σημαντικότερες περιοχές για το είδος που είναι η Ελληνική τάφρος με τις έρευνες και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στα ανοιχτά του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
Η Ελληνική Τάφρος, θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από το Ιόνιο πέλαγος μέχρι τα νότια της Κρήτης και τη Ρόδο είναι πάρα πολύ σημαντική για τα θαλάσσια θηλαστικά όπως οι φυσητήρες, τα δελφίνια και άλλα και γι’ αυτό η 5η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τα Θαλάσσια Θηλαστικά και τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (ICMMPA) που φιλοξενήθηκε, για πρώτη φορά, στη Μεσόγειο, και ειδικότερα στην Ελλάδα πρότεινε να κηρυχθεί θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή.
Ο Ζιφιός και άλλα κητώδη καταστρέφονται από τους παρατεταμένους, επαναλαμβανόμενους και σε επικίνδυνη ένταση και συχνότητα υποθαλάσσιους ήχους που εκπέμπονται κυρίως από στρατιωτικά σόναρ ή κατά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες.
Όπως αναφέρει η Greenpeace της Ιταλίας, μιας και το Ιόνιο συνορεύει με την Αδριατική:
Η αναζήτηση/έρευνα νέων κοιτασμάτων υγρών και αέριων υδρογονανθράκων στους βυθούς των θαλασσών μας προάγεται από την Edison S.p.A. και προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί ακόμη μια φορά με την τεχνική του «air gun». Η τεχνική του «air gun» συνίσταται στη χρήση μηχανισμού παραγωγής κυμάτων κρούσης, των οποίων αναλύεται η αντανάκλαση στο βυθό για να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή μη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Για την αναζήτηση ενός κοιτάσματος χρησιμοποιούνται δεκάδες μηχανισμοί, διατεταγμένοι σε δύο σειρές και σε βάθος μεταξύ 5 και 10 μέτρων. Η λειτουργία τους παράγει συνεχείς βίαιες εκρήξεις ανά 10 με 15 δευτερόλεπτα για ολόκληρες εβδομάδες. Ο θόρυβος που προκαλούν είναι τουλάχιστον διπλάσιος από εκείνο ενός τζετ κατά την απογείωση.
Οι καταστροφικές επιπτώσεις των εκρήξεων στο θαλάσσιο οικοσύστημα τεκμηριώνονται μέσω πολυάριθμων μελετών και αφορούν μία σημαντική γκάμα ειδών – τόνους, ξιφίες, καρχαριοειδή, βάτους, κητώδη, χελώνες caretta – και οικότοπους βαθέων υδάτων που φιλοξενούν οργανισμούς όπως κοράλλια και σφουγγάρια, αποτελούν σπουδαίες δεξαμενές βιοποικιλότητας, τόπους αναπαραγωγής πολυάριθμων ειδών ψαριών εμπορικού ενδιαφέροντος και συμβάλλουν στον κύκλο της οργανικής ύλης στην τροφική αλυσίδα.
Υπάρχουν χώρες που έχουν ήδη απαγορεύσει την έρευνα και την εξόρυξη νέων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στις θάλασσες τους. Τελευταία η Νέα Ζηλανδία που απαρνήθηκε την εξόρυξη κοιτασμάτων απείρως πλουσιότερων αυτών που υπάρχουν στους βυθούς μας, για να προστατεύσει τα οικοσυστήματα τους, το κλίμα και κάθε άλλη δραστηριότητα που σχετίζεται με την θάλασσα και η οποία θα μπορούσε να ζημιωθεί από τις διαδικασίες εξόρυξης. «Τι περιμένει η Ιταλία για να ακολουθήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μέσω διεθνών συμφωνιών όπως εκείνη των Παρισίων;», δήλωσε ο υπεύθυνος εκστρατειών της Greenpeace Italia, Αλεσάντρο Τζιάννι.
Μπορεί κανείς να δει περισσότερα για το θέμα αυτό πατώντας παρακάτω:
Ας αφήσουν λοιπό στην άκρη τις υποκρισίες ότι «ενδιαφέρονται» για το ζιφιό κι ας καταλάβουν τις απειλές από τις εξορύξεις:
Κι ας θυμηθούν τη Διεθνή Συνθήκη του Παρισιού του 2015 που συνυπέγραψε η χώρα μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με βάση την οποία θα πρέπει να αρχίσουμε να εγκαταλείπουμε τα ορυκτά καύσιμα και προωθήσουμε τη χρήση των Ήπιων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.