Την προστασία υγρότοπων όπως αυτούς που έχουμε στα Χανιά, των λιμνών Αγιάς και Κουρνά, ζητά η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού.
ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου) βρίσκει τον πλανήτη να αντιμετωπίζει την Κλιματική Κρίση που επηρεάζει τα αποθέματα πόσιμου νερού. Η προστασία των υδάτινων αποθεμάτων είναι ζωτικό θέμα τόσο για το νερό που πίνουμε όσο και για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας όπως αυτή που συναντάμε σε σημαντικούς υγροτόπους σαν κι αυτούς της λίμνης της Αγιάς και της λίμνης Κουρνά που πρέπει να εντείνουμε τα μέτρα προστασίας τους δημιουργώντας Φορείς Διαχείρισης.
Παράλληλα, πρέπει να αποτρέψουμε τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του νερού που επιχειρούν ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα, στα οποία αντιτίθεται ένα ισχυρό κίνημα πολιτών στην Ελλάδα και διεθνώς, έχοντας συγκεντρώσει κι εκατομμύρια υπογραφές. Απειλή για το πόσιμο νερό είναι και οι σχεδιαζόμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων, με βάση και τις τραγικές επιπτώσεις που έχουν στο φυσικό περιβάλλον και τα υδάτινα αποθέματα σε όποιο σημείο του πλανήτη επιχειρούνται.
Πάνω από 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό, με τραγικές επιπτώσεις για την επιβίωσή τους, για την υγεία τους, για τη διατροφή, τη γεωργία και την οικονομία.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ισχύει η Οδηγία για το Πόσιμο νερό (1998), η οποία θέτει όρια για την ασφάλεια της υγείας (για παράδειγμα, όσον αφορά την περιεκτικότητα σε μικροβιολογικούς ρύπους, μόλυβδο κλπ.). κι ακόμη αναφέρει:
Την 1η Φεβρουαρίου 2018, και σε απάντηση στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών «Δικαίωμα στο νερό» (Right2Water) (την οποία υπέγραψαν 1.884.790 Ευρωπαίοι πολίτες ζητώντας να διασφαλιστεί το πόσιμο νερό ως δημόσιο αγαθό και δικαίωμα για όλους), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόταση για την ανανέωση της Οδηγίας που είχε θεσπιστεί πριν από 20 χρόνια.
Η αναθεωρημένη Οδηγία προβλέπει επικαιροποίηση των υφιστάμενων προτύπων ασφαλείας και βελτίωση της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό σύμφωνα με τις τελευταίες συστάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Επιπλέον, αύξηση της διαφάνειας για τους καταναλωτές όσον αφορά την ποιότητα και την παροχή πόσιμου νερού, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη μείωση του αριθμού των πλαστικών φιαλών μέσω της αύξησης της εμπιστοσύνης στο νερό της βρύσης. Μια εκτίμηση της ασφάλειας των υδάτων βάσει ανάλυσης κινδύνου σε επίπεδο ΕΕ θα μπορούσε να συμβάλει στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων για τους υδάτινους πόρους ήδη σε επίπεδο διανομής (Σχετικά στο https://www.europarl.europa.eu/factsheets/el/sheet/74/waterbescherming-en-beheer).
Επιπρόσθετα, η αναθεωρημένη Οδηγία θα προσπαθήσει να συμβάλλει στην μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία μειώνοντας τις απώλειες νερού και τη χρήση ενέργειας.
Μετά και τη δημόσια διαβούλευση που έγινε κι ακολουθώντας τις αρχές του Ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, η νέα πρόταση περιλαμβάνει την υποχρέωση των ευρωπαϊκών κρατών να βελτιώσουν την πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό για όλους και να εξασφαλίσουν την πρόσβαση στις πλέον ευάλωτες και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες (Σχετικά στο https://ec.europa.eu/environment/water/water-drink/review_en.html).
Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, εκπροσώπων σωματείων και μαζικών φορέων πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή στο «Σπίτι…
Στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Booking.com και εν γένει από τις πλατφόρμες κρατήσεων που είναι ευρύτερα γνωστές…
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
This website uses cookies.