Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: 15 δήμοι στην Ελλάδα κηρύχθηκαν “ζώνη ελεύθερη από τις Συμφωνίες TTIP και CETA”

Τους 15 έφτασαν οι Δήμοι στην Ελλάδα που κηρύχθηκαν «ζώνες ελεύθερες από τις συμφωνίες TTIP και CETA», τις οποίες διαπραγματεύονται μυστικά ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράφοντας τη Διακήρυξη της Βαρελώνης.

Στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Δήμων κατά των συμφωνιών αυτών εντάσσονται ήδη εκτός από το Δήμο της Βαρκελώνης και μεγάλοι ελληνικοί Δήμοι όπως αυτοί της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας κ.ά, ενώ σήμερα (13 Ιουνίου 2016) συζητάει και το Δημοτικό Συμβούλιο του Ηρακλείου Κρήτης την κήρυξή του ως «Ζώνη Ελεύθερη από τις συμφωνίες TTIP και CETA» και την ένταξή του στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο. Εκκρεμεί και η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, όπως έχει προ μηνός δεσμευθεί ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας και ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Βλαχάκης σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων μαζί τους, παραδίδοντας και σχετικό ενημερωτικό φάκελο.

Σε σχετικό δελτίο τύπου η Οικολογική Πρωτοβουλία σημειώνει:

Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) είναι μια συμφωνία υπό διαπραγμάτευση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών επίσημα ξεκίνησαν στις αρχές του 2013. Τον Φεβρουάριο του 2016 πραγματοποιήθηκε ο 12ος γύρος των συζητήσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο μερών, ο δε στόχος είναι η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί το 2016 και πάντως πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Οι συζητήσεις γίνονται εν κρυπτώ, με πλήρη αδιαφάνεια και έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου από το Ευρωκοινοβούλιο ή τα εθνικά κοινοβούλια.

Υπάρχουν αρκετές εκθέσεις για τις επιπτώσεις που θα προκύψουν, αν η συμφωνία αυτή υπογραφεί και ισχύσει, στις κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, στο περιβάλλον και στην ποιότητα των τροφίμων, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην αγροτική παραγωγή, στη δημοκρατία, στην εργασία, στα κοινά αγαθά, στην Τοπική Αυτοδιοίκησ, στο δικαιϊκό και στο δικανικό σύστημα κ.ά.

Ένα χαρακτηριστικό ζήτημα είναι η διαδικασία διαιτησίας που προβλέπεται στη συμφωνία για την επίλυση διαφορών μεταξύ επενδυτή και κράτους, γνωστή και με το ακρώνυμο ISDS (Investor-state dispute settlement), η οποία ευνοεί απροκάλυπτα τις πολυεθνικές εταιρείες παρακάμπτοντας τις εθνικές νομοθεσίες. Οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να προσφεύγουν στο «ιδιωτικό δικαστήριο» και να διεκδικούν αποζημιώσεις, αν θεωρήσουν ότι η κερδοφορία τους περιορίζεται από φορολογικά, περιβαλλοντικά ή άλλα μέτρα που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις ή φορείς της Τ.Α. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ένωση Δικαστών της Γερμανίας διαφωνεί με το ISDS καθώς και 522 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ αυτών και φορείς από την Ελλάδα.

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, μετά και το σάλο που προκαλεί η αποκάλυψη από τη Greenpeace μεγάλου μέρους της μυστικής συμφωνίας TTIP που διαπραγματεύονται ΗΠΑ και ΕΕ για το εμπόριο και τις υπηρεσίες, καλεί το Δήμο Χανίων, τους υπόλοιπους Δήμους και την Περιφέρεια Κρήτης να κηρύξουν τις περιοχές τους ελεύθερες ζώνες από την TTIP και να συμμετάσχουν ενεργά στο Ευρωπαϊκό Αυτοδιοικητικό Δίκτυο TTIP / CETA / TISA FREE ZONES (όπως έκαναν ήδη Περιφέρειες όπως το Ιόνιο και Δήμοι όπως της Βαρκελώνης, Κέρκυρας, του Αιγάλεω κ.ά).

Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες επιχειρούν μέσα από τις συμφωνίες TTIP και CETA να καταργήσουν τους οποιουσδήποτε φραγμούς υπάρχουν στο εμπόριο για να προωθήσουν και στην Ευρώπη τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα (μεταλλαγμένα), να περιορίσουν τα δικαιώματα εργαζομένων και καταναλωτών, να περιορίσουν τα στάνταρ ποιότητας κι ασφάλειας για πολλά προϊόντα, να καταργήσουν την αρχή της προφύλαξης (οπότε επικίνδυνα χημικά π.χ. θα κυκλοφορούν κανονικά μέχρι να αποδειχθεί τελεσίδικα η επικινδυνότητά τους!). Παράλληλα, μέσα από αυτές τις συμφωνίες επιδιώκεται η κατάργηση της προστασίας των τοπικών προϊόντων και θεωρείται αθέμιτος ανταγωνισμός η στήριξη των τοπικών προϊόντων και της τοπικής οικονομίας!

Η Διακήρυξη της Βαρκελώνης

Εμείς οι Δήμαρχοι και οι εκλεγμένοι/ες εκπρόσωποι δημοτικών συμβουλίων, που  συμμετέχουμε στην πρώτη πανευρωπαϊκή συνάντηση με θέμα «τοπική αυτοδιοίκηση και η νέα γενιά συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου», δηλώνουμε ότι :

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας την εξουσιοδότηση των κρατών μελών, ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), καθώς και για την Γενική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά (CETA), και την Συμφωνία Εμπορίου και Υπηρεσιών (TISA). Η διαπραγμάτευση των εν λόγω συμφωνιών γίνεται υπό καθεστώς έλλειψης διαφάνειας, και δεν συνάδει με τις Ευρωπαϊκές αξίες της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Θέση μας είναι πως η διαφάνεια δεν θα πρέπει να θυσιάζεται προς όφελος του εμπορικού απορρήτου. Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές θα πρέπει να έχουν ουσιαστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση των εντολών.

Η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και η έξοδος από την οικονομική κρίση απαιτεί πολιτική λύση.  Θεωρούμε πως οι θεμελιώδεις αρχές της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, καθώς και του σεβασμού των δικαιωμάτων, θα πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα κάθε πολιτικής της Ευρώπης. Η νέα γενιά εμπορικών συμφωνιών είναι αμφίβολο αν λειτουργεί προς όφελος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Επιπλέον η Ευρώπη θα πρέπει να υποστηρίξει την οικονομία της ενισχύοντας παράλληλα τα κοινωνικά, εργασιακά, και περιβαλλοντικά δικαιώματα και όχι αποκλειστικά μέσω της διεύρυνσης του ελεύθερου εμπορίου.

Εκφράζουμε την βαθιά μας ανησυχία πως οι υπό διαπραγμάτευση συμφωνίες θέτουν σε κίνδυνο την δυνατότητα των τοπικών αρχών να λαμβάνουν αποφάσεις και να έχουν πρόσβαση στη δημόσια χρηματοδότηση (συμπεριλαμβανομένων και των δημοσίων προμηθειών), περιορίζοντας δραστικά το καθήκον μας να παρέχουμε βοήθεια στους πολίτες για βασικές ανάγκες όπως: στέγαση, υγεία, κοινωνικές υπηρεσίες, εκπαίδευση, τοπική οικονομική ανάπτυξη καθώς και για την ασφάλεια των τροφίμων και το περιβάλλον.

Επιπλέον είμαστε ανάστατοι/ες σχετικά με το γεγονός πως οι συμφωνίες θέτουν σε κίνδυνο τις δημοκρατικές αρχές καθώς περιορίζουν ουσιαστικά τη σφαίρα πολιτικής επιρροής και καταπνίγουν τις επιλογές του δημοσίου. Η εφαρμογή μέτρων όπως το καθεστώς επίλυσης διαφορών επενδυτή κράτους (ISDS) ή του ειδικού δικαστηρίου για την προστασία των επενδυτών (ICS), θα έχει σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική δημοκρατία. Επιπρόσθετα κίνδυνο αποτελεί και η ρυθμιστική συνεργασία που εισάγεται στην TTIP, με τις αλλαγές που επιφέρει  στους κανόνες για τις δημόσιες προμήθειες και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Αναγνωρίζουμε την συμβολή του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών στην ευημερία των πολιτών, αλλά θέτουμε υπό αμφισβήτηση την ιδέα πως ο ανταγωνισμός και η οικονομική μεγέθυνση θα πρέπει να είναι τα μοναδικά κριτήρια που καθορίζουν τις συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου όπως η TTIP, η  CETA και άλλες (όπως η TISA).

Πιστεύουμε πως το διεθνές εμπόριο θα πρέπει να βασίζεται σε κριτήρια που δεν περιορίζονται απλά στο ελεύθερο εμπόριο. Θα πρέπει να υπερασπιστούμε το δίκαιο, βιώσιμο εμπόριο που στηρίζει τα εργατικά δικαιώματα.

Αναγνωρίζουμε πως είναι καθήκον μας, ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, να υπερασπιστούμε τις τοπικές κοινωνίες και τους δημοκρατικούς θεσμούς ως χώρους για διαβούλευση και λήψη αποφάσεων καθώς και την ενίσχυση των δημοσίων πολιτικών προς όφελος των πολιτών, προστατεύοντας το περιβάλλον, υποστηρίζοντας της μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία.

Απαιτούμε την αναστολή των διαπραγματεύσεων των TTIP και CETA έως ότου οι ενστάσεις των τοπικών και περιφερειακών αρχών ληφθούν υπόψη κατά την επικύρωση αυτών των συμφωνιών.

Τιμούμε τα κοινωνικά κινήματα τα οποία κατέστησαν εφικτή αυτή την Ευρωπαϊκή διαβούλευση, τους προσδίδουμε την οφειλόμενη αναγνώριση και τους καλούμε να συνεχίσουν το έργο τους.

Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους, απαιτούμε την αναστολή των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για τις TTIP  και TISA και την έναρξη νέων που θα λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες όσων έχουν εξαιρεθεί και προτρέπουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις εθνικές κυβερνήσεις να μην επικυρώσουν την CETA.

Η παρούσα διακήρυξη θα υιοθετηθεί από όλες τις πόλεις που είναι παρούσες, και θα υπογραφεί από όλους όσους προτίθενται να την εφαρμόσουν στο μέλλον, επιπλέον  θα παρουσιαστεί  σε όσους είναι υπεύθυνοι, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Εθνικές κυβερνήσεις και σε συναφείς θεσμούς και οργανισμούς.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://stop-ttip-ceta-greece.blogspot.gr/

Για νεότερες ενημερώσεις ανακήρυξης ελεύθερων ζωνών: https://www.ttip-free-zones.eu/

http://luben.tv/blogosphere/politics/64165&sa=U&ved=0ahUKEwjYpMHziLHKAhUDWRoKHdNbCkEQFggTMAA&usg=AFQjCNF3_S-wxgZEonJ9yU1-GSxKmxmM3A

https://left.gr/news/vryxelles-ena-megalo-ohi-stin-ttip

https://left.gr/news/ispania-diadilosi-enantia-sti-ftoheia-kai-tin-anisotita-ohi-stin-ttip

https://left.gr/news/erotisi-voyleyton-syriza-gia-tin-exelixi-ton-diapragmateyseon-gia-tin-ttip-kai-tis-ceta-tisa

http://rosalux.gr/publication/diatlantiki-etairiki-shesi-emporioy-kai-ependyseon-ttip-ananeomeni-ekdosi

http://www.naftemporiki.gr/story/1015662/ttip-tha-sunadei-pliros-me-tis-europaikes-aksies-mas-arthro-tisepitropou-cecilia-malmstrom-sti-n

http://www.naftemporiki.gr/story/942047/diadiloseis-se-polles-xores-kata-tis-sumfonias-eleutherouemporiou-ipa-ee

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1023711/kurt-tong-meletiste-tis-leptomereies-tisttip

https://europeangreens.eu/sites/europeangreens.eu/files/news/files/TTIP%20EGP%20position%20paper%20EL.pdf

http://tvxs.gr/news/kosmos/ttip-mia-symfonia-poy-bazei-emporio-pano-apo-toys-ergazomenoys

http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/diatlantiki-symfonia-emporioy-o-doyreios-ippos-ton-polyethnikon

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Μέχρι την Κρήτη έφτασε ο καπνός από τη φωτιά στην Κερατέα

Βορειοδυτικά της Κρήτης έφτασε ο καπνός από τη φωτιά της Κερατέας, όπως φαίνεται και στη…

14 hours ago

SOS Τροχαία εγκλήματα: Η Ελλάδα και πάλι πρωτοπόρος στα τροχαία εγκλήματα στην Ευρώπη.

Θλίψη και οργή εκφράζει ο Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της…

14 hours ago

Συνέλευση για το Μαρκοπούλου από τον σύλλογο «Γειτονιά του ΑηΓιάννη»

Σε ανοιχτή συνέλευση για το πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου καλεί αύριο Δευτέρα 1 Ιουλίου στις 8…

16 hours ago

Με μεγάλη προσέλευση οι κρίσιμες εκλογές στη Γαλλία

Στις κάλπες προσέρχονται από σήμερα το πρωί οι Γάλλοι ψηφοφόροι για τις πρόωρες εκλογές της…

16 hours ago

Προθεσμία έως τις 15 Ιουλίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα

Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων καλούνται υποχρεωτικά για πρώτη φορά φέτος να δηλώσουν ηλεκτρονικά τον καθαρισμό του…

16 hours ago

Το θαύμα των κρεμαστών κήπων… πολυαιθυλενίου της Βαβυλώνας  στα Χανιά!!

Του Μανόλη Καπετανάκη* Τι έλειπε από τη Μαριορή, όπως είπε κάποτε και ο Κωλέττης; Μα…

16 hours ago

This website uses cookies.