Με τη γνωστή τακτική του θερινού αιφνιδιασμού, η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας 10 Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη χώρα και τη συγχώνευση πολλών άλλων.
Η Κρήτη θίγεται ιδιαίτερα από αυτή την απόφαση. Στην περιφ. ενότητα των Χανίων παύει η λειτουργία του ΚΠΕ Βάμου (που τον τελευταίο χρόνο υπολειτουργούσε). Η κυβέρνηση αφήνει ουσιαστικά χωρίς Περιβαλλοντική Εκπαίδευση τη Δυτική Κρήτη. Έτσι μένουν χωρίς δυνατότητα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης οι χιλιάδες μαθητές των Χανίων, χωρίς δυνατότητα σχετικής Επιμόρφωσης οι εκπαιδευτικοί των Χανίων και οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας των Χανίων, μια και το πλησιέστερο σ αυτούς ΚΠΕ είναι στα Ανώγεια Ρεθύμνου. Παράλληλα, μειώνονται δραστικά οι δυνατότητες Περιβ/κής επιμόρφωσης και εκπαίδευσης στην Ανατολική Κρήτη. Στην περιφ. ενότητα Ηρακλείου τα ΚΠΕ Γουβών, Αρχανών και Ρούβα συγχωνεύονται. Το ίδιο και στην περιφ. ενότητα Λασηθίου, όπου συγχωνεύονται τα ΚΠΕ Νεάπολης και Ιεράπετρας.
Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση δεν είναι πολυτέλεια. Είναι απόλυτη ανάγκη, ιδιαίτερα για την Κρήτη, με το πλήθος των αναγνωρισμένων και (θεωρητικά, για τους περισσότερους) υπο προστασία οικότοπους ΦΥΣΗ 2000 και με έναν Εθνικό Δρυμό της Κρήτης (αυτόν της Σαμαριάς), για ένα νησί που αντιμετωπίζει πάρα πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως είναι οι δασικές πυρκαγιές και η υπερβόσκηση, η λειψυδρία, η ερημοποίηση, η αφρικανοποίηση του κλίματος με τραγικές συνέπειες για τη γεωργία, την οικονομία και τη φύση του νησιού. Γι’ αυτό είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία όχι η συρρίκνωση αλλά η διεύρυνση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των μαθητών αλλά και των ενήλικων πολιτών, μαζί με μια πολιτική προστασίας της φύσης του νησιού.
Χρειαζόμαστε περισσότερα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τουλάχιστον ένα σε κάθε Δήμο, όχι συγχωνεύσεις και αναστολές λειτουργίας τους για να γλιτώσει λίγους μισθούς εκπαιδευτικών η κυβέρνηση. Τα έξοδα λειτουργίας των ΚΠΕ καλύπτονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από κονδύλια της Ε.Ε., το θέμα είναι αν η κυβέρνηση είναι ικανή να τα πάρει, ή, ακόμη χειρότερα, εάν έχει την πολιτική βούληση στήριξης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση κινείται στους ρυθμούς των fast track επενδύσεων, της κατάργησης των περιβαλλοντικών μελετών στα διάφορα έργα, του ξεπουλήματος σε ιδιώτες και μεγάλες εταιρείες των παραλιών και συνολικά του φυσικού πλούτου της χώρας. Σε αυτή τη λογική στέκεται εμπόδιο η περιβαλλοντική ευαισθησία που καλλιεργείται (και) στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Γι’ άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η περιβαλλοντική ευαισθησία ήταν σημαία ευκαιρίας για την κυβέρνηση για να πάρει τις εκλογές, να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία εξαπατώντας τον ελληνικό λαό.
Περιφερειακή Γραμματεία Κρήτης των Οικολόγων Πράσινων
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθήκον να ξαναγίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα, γι’ αυτό και έχουν…
«Δεν θα συμφωνήσω ότι έχει επικρατήσει η άποψη «’ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει’», τόνισε ο…
Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την αμαθίαν καταλύεται η αλήθεια)…
Ο κ. Ευτύχης Δαμηλάκης, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καντάνου-Σελίνου και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής,…
Σήμερα, στο κέντρο της Αγοράς της πόλης των Χανίων, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε…
Αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είναι ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα (68…
This website uses cookies.