Αυξάνονται και πληθύνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων που θα ανακουφίσουν τους πολίτες από τα… βάσανα της ακρίβειας και του κόστους ζωής, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί στους μισθούς με τους οποίους πληρώνεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα ήταν και η σύγκρουση του βουλευτή και πρώην υπουργού, Γιώργου Βλάχου, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, στη Βουλή, με αφορμή – τι άλλο; – την ακρίβεια στα τρόφιμα και τις όχι όσο τολμηρές αποφάσεις της κυβέρνησης (άποψη που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις) για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Γ. Βλάχος, ένας από τους «πρωτεργάτες» των άβολων ερωτήσεων προς υπουργούς της κυβέρνησης αμφισβήτησε το αφήγημα της κυβέρνησης, ότι, δηλαδή, η αύξηση των εισοδημάτων θα αντισταθμίσει το αυξημένο κόστος ζωής. «Οι αυξήσεις των εισοδημάτων είναι λάθος να λέμε ότι θα αντισταθμίσουν τις αυξήσεις (σ.σ. των τιμών), πρέπει να έχουν στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αμφισβήτησε και την αποτελεσματικότητα των διαφόρων «καλαθιών» – την ημέρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το «Καλάθι των Χριστουγέννων» και το «Καλάθι του Αϊ Βασίλη».
Η οξεία κριτική του Γ. Βλάχου υποχρέωσε τον Τ. Θεοδωρικάκο να απαντήσει στο ίδιο ύφος, λέγοντας ότι επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή «ο πληθωρισμός ήταν 4,8 στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο του 2007 και 3,9 τον Δεκέμβριο του 2008, βρεθήκατε μπροστά στο ίδιο πρόβλημα και είχατε τις επιδόσεις που ανέφερα» και προσθέτοντας ότι «τους τελευταίους 6 μήνες ο πληθωρισμός στα σούπερ-μάρκετ είναι αρνητικός και δεν σταματάμε εδώ».
Ορισμένες… κακές γλώσσες εικάζουν ότι η κόντρα αυτή ίσως και να συνδέεται με την τελευταία παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή (ο Γ. Βλάχος θεωρείται «καραμανλικός»), ο οποίος για άλλη μια φορά άσκησε κριτική για τα ελληνοτουρκικά. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα εντός της Κ.Ο. της ΝΔ επικρατεί ανησυχία για την εικόνα που διαμορφώνεται: κάτι η ακρίβεια που δεν λέει να φρενάρει, κάτι η διστακτικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μέτρα για τις προμήθειες των τραπεζών, κάτι οι νέες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων που συμπαρασύρουν και τα ενοίκια, όλα αυτά δημιουργούν ένα δύσκολο περιβάλλον για τους βουλευτές, οι οποίοι και εισπράττουν σε μεγάλο βαθμό τη δυσαρέσκεια των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει τα μέτρα για τις τράπεζες, με τον κυβερνητικό εκρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, να δηλώνει στο briefing ότι «καλύτερα να περιμένουμε τη συζήτηση στον προϋπολογισμό και την ομιλία και του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, του κ. Χατζηδάκη», προσθέτοντας, μάλιστα, ότι «είναι όλα συνολικά υπό συζήτηση, αλλά αυτό το οποίο να περιμένουμε, έχει να κάνει κυρίως στον προϋπολογισμό με τα ζητήματα, τα οποία απασχολούν τους πολίτες και έχουν να κάνουν με ένα πολύ σημαντικό μέρος του αυξημένου κόστους ζωής, που είναι οι τραπεζικές χρεώσεις και όλα τα υπόλοιπα σχετικά με τις τράπεζες ζητήματα».
Πάντως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι για το θέμα των τραπεζικών χρεώσεων η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αξιοποίηση κοινοτικής οδηγίας που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση ακόμα και κατά 50% των προμηθειών αυτών, αλλά και η αύξηση των ποσών που θα μπορούν να μεταφέρονται μέσω IRIS χωρίς χρεώσεις. Το ερώτημα είναι αν αυτά τα μέτρα θα κριθούν αρκετά, σε μια περίοδο κατά την οποία οι πολίτες δυσκολεύονται σοβαρά και περιμένουν από την κυβέρνηση πραγματικές λύσεις.