Από το Γουέστ Eντ του Λονδίνου στο θέατρο Κυδωνία στα Χανιά!
Η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ παρουσιάζει από την Παρασκευή 26 Απριλίου 2013, στο Θέατρο Κυδωνία, στα Χανιά, το βραβευμένο έργο του άγγλου συγγραφέα Νικ Πέιν «Αστερισμοί», (Constellations 2012). Το έργο που παιζόταν μέχρι πρόσφατα στο Γουέστ Έντ του Λονδίνου, για δεύτερη χρονιά, αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια κοινού και κριτικών, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μετάφραση Δημήτρη Κιούση, σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη, σκηνικά και κοστούμια Μαρίας Μυλωνά, μουσική των Νίκου Βίττη, Νάσσου Σωπύλη και φωτισμούς Μαρίας Μπαλαντίνου. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Ελπίδα Ζαμπετάκη και Γιώργος Γραμματικάκης. Την παράσταση συνοδεύει πρόγραμμα-βιβλίο με τη μετάφραση του έργου, τη διανομή, την εργοβιογραφία του συγγραφέα καθώς και φωτογραφίες από την παράσταση. Περιέχει επίσης δύο σημαντικά κείμενα, ένα του συγγραφέα με τίτλο «Το Πένθος και το Πολυσύμπαν», και ένα γραμμένο ειδικά για την παράσταση από τον Αριστείδη Αραγεώργη, Επίκουρο Καθηγητή Φιλοσοφίας των Φυσικών και Μαθηματικών Επιστημών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) με τίτλο «Πολλά σύμπαντα-μία ζωή. Κοσμολογία, φυσική και φιλοσοφία στο θεατρικό έργο Αστερισμοί του Νικ Πέιν».
Το έργο θα παρουσιαστεί κατ’ αρχήν για έξι (6) παραστάσεις από την Παρασκευή 26 Απριλίου μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου ως εξής:
Παρασκευή 26, Σάββατο 27, Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη: ώρα έναρξης 9.30 μμ, τιμή εισιτηρίου 15 ευρώ, φοιτητικό 10 ευρώ. Κυριακή 28 και Μεγάλη Δευτέρα 29: ώρα έναρξης 8.30 μμ, (απογευματινή) τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ, γενική είσοδος.
Για τις παραστάσεις μετά το Πάσχα θα ακολουθήσει ξεχωριστή ανακοίνωση.
To έργο:
«Στο Κβαντικό Πολυσύμπαν, κάθε επιλογή που έχεις κάνει, κάθε απόφαση που έχεις πάρει ή δεν έχεις πάρει στη ζωή σου, όλ’ αυτά συνυπάρχουν σε ένα αφάνταστα πολύπλοκο σύστημα από παράλληλα σύμπαντα.»
Μάριαν, Αστερισμοί
Το έργο του Νικ Πέιν Αστερισμοί αναφέρεται στον έρωτα, τη φιλία και στο θέμα της ελεύθερης βούλησης με φόντο τις θεωρίες της Κβαντικής Φυσικής. Μέσα από έναν γρήγορο και μοντέρνο τρόπο γραφής, ο συγγραφέας παρακολουθεί τις πολλαπλές και ποικίλες εκδοχές της ζωής ενός ζευγαριού : της Μάριαν, καθηγήτριας Θεωρητικής Κοσμολογίας, και του Ρόλαντ, ενός πρακτικού μελισσοκόμου. Αρχικά τους βλέπουμε να αποτυγχάνουν στην προσπάθειά τους να φτιάξουν μια σχέση, όμως σε μια επόμενη εκδοχή τα καταφέρνουν. Λίγο αργότερα τους βλέπουμε να χωρίζουν, ενώ σε μια άλλη εκδοχή της ζωής τους καταφέρνουν και μένουν μαζί. Τους παρακολουθούμε να στήνουν μια ζωή βασισμένη σε μονογαμική σχέση ή να προδίδουν ο ένας τον άλλον μπαίνοντας σε μιαν οδύσσεια άλλων αισθηματικών επιλογών. Πρόκειται για ένα έργο όπου η πολλαπλότητα αλλά και το πεπερασμένο της ύπαρξης αποτελεί ταυτόχρονα πηγή γιορτής και πένθους.
Οι κριτικοί είπαν :
«…το έργο του Νικ Πέιν διαρκεί λίγο παρά πάνω από μια ώρα, αλλά κατορθώνει όσα δεν κατορθώνουν άλλα σε τριπλάσιο χρόνο. Είναι παιχνιδιάρικο, ευφυέστατο και σφύζει από ιδέες, χωρίς να υστερεί σε συναισθηματική δύναμη» (Charles Spencer, Daily Telegraph)
«…είναι πολύ δύσκολο να βρεις λέξεις να περιγράψεις και να δικαιώσεις αυτό το έργο το οποίο με λαμπρό τρόπο θέτει καινούργιες προδιαγραφές και ταυτόχρονα έχει τη σοφία να υπακούει στους υπάρχοντες και καθιερωμένους κανόνες.» (Paul Taylor, The Independent)
«…μπορείς να δεις τους Αστερισμούς σαν μια ερωτική ιστορία που εξετάζει το θέμα του χρόνου. Ή σαν μια ματιά στις θεωρίες περί χρόνου με τη μορφή μιας ερωτικής ιστορίας. Μας λέει πως δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, παρόλ’ αυτά αφήνει το κοινό να αποφασίσει το ίδιο για την έκβαση αυτής της ιστορίας.» (Susannah Clapp, The Observer)
Νικ Πέιν : Προφίλ
Ο Νικ Πέιν σπούδασε στο Central School of Speech and Drama και στο York University. Το σκηνικό του ντεμπούτο έγινε τον Σεπτέμβριο του 2010 στο Ρόγιαλ Κορτ με την κωμωδία του Wanderlust. Πρόσφατα πήρε παραγγελίες από την ομάδα Paines Plough, το Ρόγιαλ Κορτ, και το Manhattan Theatre Club/Alfred P Sloan Foundation που του ζήτησε να γράψει ένα έργο για τον Νομπελίστα μαθηματικό Πολ Ντιράκ.
Τον Ιανουάριο του 2012, το πιο πρόσφατο έργο του Νικ Πέιν, Αστερισμοί, ανέβηκε στο Ρόγιαλ Κορτ με τον Ρέιφ Σπολ (Rafe Spall) και την Σάλλυ Χόκινς (Sally Hawkins) σε σκηνοθεσία του Μάικλ Λόνγκχερστ (Michael Longhurst). Οι κριτικές που πήρε ήταν εξαιρετικά επαινετικές και το έργο μεταφέρθηκε τον Νοέμβριο του ιδίου έτους στο θέατρο Duke of York’s του Γουεστ Εντ, όπου έγινε θερμότατα δεκτό και από το ευρύτερο κοινό. Τον ίδιο μήνα κέρδισε το βραβείο της Evening Standard για το καλύτερο έργο της χρονιάς. Τον Ιανουάριο του 2013 ο Νικ Πέιν ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει τη μεταφορά του στον κινηματογράφο.
Περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνία, στο τηλέφωνο 28210 92395 και 6973005570 και στην ιστοσελίδα :
Οι φωτογραφίες είναι από τις πρόβες του έργου.
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο που επρόκειτο να γίνει σήμερα σε…
This website uses cookies.