Categories: OIKONOMIA

Οι έξι όροι για επιμήκυνση που θα κάνουν την Ελλάδα προτεκτοράτο

Παρά τις επίσημες διαψεύσεις Γερμανών αξιωματούχων ότι δεν υπάρχει κλεισμένη συμφωνία να δοθεί διετής επιμήκυνση -δηλαδή περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα να εφαρμόσει το Μνημόνιο – και να χρηματοδοτηθεί αυτή η επιμήκυνση εντούτοις είναι σαφές ότι η Γερμανία έχει λάβει τις αποφάσεις της.

Αυτό αποδεικνύει το σημείωμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που εστάλη στον πρωθυπουργό και στον Γιάννη Στουρνάρα την περασμένη εβδομάδα. Εκεί φαίνεται ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θεωρεί δεδομένη την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και δεδομένη την επιμήκυνση της εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος.

Το σημείωμα του γερμανικού υπουργείου εστιάζει σε έξι σημεία τα οποία θα είναι τα ιδιαίτερα σκληρά ανταλλάγματα για να πάρουμε τη δόση και να πετύχουμε την επιμήκυνση, εκχωρώντας ουσιαστικά την εθνική κυριαρχία της χώρας:

1. Να ανοιχτεί δεσμευμένος λογαριασμός που θα ελέγχεται από το εξωτερικό, θα κατατεθεί στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και θα εξυπηρετεί την αυτόματη αποπληρωμή του ελληνικού χρέους. Ο κλειστός λογαριασμός εγκρίθηκε από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και ενισχύεται ώστε να εξασφαλίσει πως οι πόροι του προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους και θα εξασφαλιστεί με την εγκαθίδρυση μιας διεθνούς διαχείρισης (για παράδειγμα από την ΕΚΤ). Το χρέος θα εξυπηρετείται κατευθείαν από αυτόν τον λογαριασμό, ο EFSF και το ΔΝΤ θα εκταμιεύουν μετά από την εκτέλεση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων κατευθείαν από τον λογαριασμό και η ελληνική συνεισφορά στην εξυπηρέτηση του χρέους που ορίζεται από το Μνημόνιο θα καταβάλλεται επίσης σε αυτόν τον λογαριασμό.

Ας σημειωθεί ότι γι’αυτόν το λογαριασμό είχε δηλώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το αίτημα από την Ελλάδα και είχε δηλώσει ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει προτεκτοράτο». Ομως, η σχετική πρόταση είχε επικυρωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο κ. Βενιζέλος.

2. Διάθεση των εσόδων: Μια διαθέσιμη πηγή εσόδων (όπως για παράδειγμα μέρος των εσόδων του ΦΠΑ) στο συνολικό ποσό του αιτούμενου από την Ελλάδα πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να μεταφέρεται ανά μήνα στον εν λόγω λογαριασμό ως ελληνική συμμετοχή στην εξυπηρέτηση του χρέους. Το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα προσδιοριστεί από το Μνημόνιο. Ο Λογαριασμός και η τροφοδοσία του από τα έσοδα εξασφαλίζουν το πρωτογενές πλεόνασμα και συνεπώς θα εξισορροπηθεί από τη μείωση στις πρωτογενείς δαπάνες ή την αύξηση των πρωτογενών εσόδων. Εφόσον κατά τη διάρκεια του προγράμματος εμφανιστούν επιπλέον κενά στον προϋπολογισμό, η Ελλάδα θα τα καλύψει με τα δικά της μέσα.

3. Αυτόματες περικοπές δαπανών: Η Ελλάδα εγκαθιδρύει έναν απλό κανόνα για τις δημόσιες δαπάνες. Με τη συμφωνία της τρόικας, τα ταμειακά ελλείμματα (παρεκκλίσεις από τον προϋπολογισμό) ή η παρέκκλιση από το πρόγραμμα θα οδηγούν αυτόματα σε περικοπές δαπανών οι οποίες κατανέμονται εξίσου σε όλα τα προγράμματα δαπανών.

4. Εξωτερική εποπτεία του δημόσιου δανεισμού: Μπορεί να ζητηθεί από έναν εξωτερικό οργανισμό όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει οποιαδήποτε μορφή επιπλέον δανεισμού (παράλληλα με την εποπτεία των περιφερειακών και τοπικών αρχών από ορισμένα ομοσπονδιακά κράτη).

5. Συμπληρωματική εξωτερική βοήθεια: Η Ελλάδα υποχρεώνεται να δεχθεί πιο έντονη παρουσία εξωτερικής τεχνικής βοήθειας ώστε να βελτιωθεί η διοικητική δομή, να συλλέγονται αποτελεσματικότερα οι φόροι, να μειωθεί η διαφθορά. Οι ξένοι τεχνοκράτες θα βοηθούν επιπλέον στους τομείς επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων, στρατηγικών για την τόνωση της ανάπτυξης, αξιοποίηση των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων, των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης έτσι ώστε να υποβοηθηθεί περαιτέρω η εκτέλεση του προγράμματος.

6. Μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης: Το σχέδιο για μια δημόσια Τράπεζα Επενδύσεων το οποίο τελεί υπό επεξεργασία μπορεί να επισπευσθεί για να υποστηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα έργα υποδομής. Για να βελτιωθεί η αποδοχή του προγράμματος Ανάπτυξης από τους Έλληνες τα μέτρα ελέγχου και ενίσχυσης πρέπει να συμπληρωθούν από αναπτυξιακά μέτρα και μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης. Βραχυπρόθεσμα, οι προοπτικές για την ανάπτυξη και την απασχόληση μπορούν να ενισχυθούν από την απελευθέρωση πόρων των διαρθρωτικών Ταμείων για τα 181 προγράμματα υψηλής προτεραιότητας.

Δεδομένη η επιμήκυνση στον ξένο Τύπο, ζητούμενο η χρηματοδότηση

Σε σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal επισημαίνεται ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 30 δισ. ευρώ σε βοήθεια από τους διεθνείς πιστωτές της μέχρι το 2016, εξαιτίας της βαθύτερης από ό,τι αναμενόταν ύφεσης αλλά και της διετούς καθυστέρησης των δημοσιονομικών στόχων.

Αναφέρεται επίσης ότι σε αντίθεση με τους προηγούμενους μήνες, οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης συμφωνούν τώρα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη. Έχουν επίσης αποδεχθεί, λιγότερο ή περισσότερο, ότι η Αθήνα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, μέχρι το 2016 αντί του 2015, προκειμένου να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ, τόνισε ένας αξιωματούχος στη Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την εφημερίδα παρουσιάστηκε μια λίστα με 15 προτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό των 30 δισ. ευρώ. Οι επιλογές ποικίλουν από μείωση των επιτοκίων μέχρι και μεταφορά των κεφαλαίων που διατίθενται για την επανακεφαλαιοποίηση των κεντρικών τραπεζών, στον ισολογισμό του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, μέχρι και διαγραφή περίπου 53 δισ. ευρώ βοήθειας, από κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

Ωστόσο οι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως δεν υπήρξε μεγάλη συμφωνία για το ποια μέτρα θα υιοθετούνταν, και για αυτά που υπήρξε συμφωνία, δεν είναι αρκετά για να καλύψουν την τρύπα των 30 δισ. ευρώ. «Δεν υπάρχει αρκετή πολιτική βούληση για κάποια ριζοσπαστικά βήματα, όπως π.χ. για μια διαγραφή των δανείων προς την Ελλάδα από τους επίσημους πιστωτές», δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων.

Θετικά μηνύματα για την Ελλάδα σε μια πολύ κρίσιμη φάση εκπέμπει το Βερολίνο αλλά και η Τρόικα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel που κυκλοφόρησε η Τρόικα έχει εισηγηθεί δύο χρόνια επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος στο Eurogroup.

Οι ειδικοί της τρόικας εισηγήθηκαν, υποστηρίζει το Spiegel, την περασμένη εβδομάδα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να δώσουν δύο χρόνια επιμήκυνση στην Αθήνα, κάτι τέτοιο όμως θα κόστιζε, σύμφωνα με τις προβλέψεις, περίπου 30 δισ. ευρώ επιπλέον. Το ποσό θα μπορούσε να βρεθεί μόνο με «κούρεμα» των απαιτήσεων των επίσημων πιστωτών ή με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, ενδεχόμενα τα οποία απορρίπτει μέχρι τώρα η γερμανική κυβέρνηση, επειδή αναμένει αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, αναφέρει το περιοδικό.

Σύμφωνα με το Reuters τα μέλη της Τρόικα διαφωνούν για το ποσό που θα χρειαστεί ακόμα η Αθήνα, αν αντί για το 2014 της δοθεί χρόνος μέχρι το 2016 προκειμένου να φτάσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5%, όπως είχε συμφωνηθεί τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το Reuters, τα δύο επιπλέον χρόνια θα δώσουν μια ανάσα στην ελληνική οικονομία, επιτρέποντάς τη γρηγορότερη ανάπτυξη και ως εκ τούτου την αύξηση των πιθανοτήτων η Ελλάδα να είναι τελικά σε θέση να κάνει το χρέος της βιώσιμο.

«Οι πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης για την Ελλάδα εκτιμάται ότι πλέον είναι στα περίπου 30 δισ. ευρώ» είπε ο αξιωματούχος μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup που έγινε χθες.

Οι εκτιμήσεις από διάφορους αξιωματούχους, από τον περασμένο Ιούλιο, κυμαίνονταν από τα 13 έως τα 30 δις ευρώ. Την Πέμπτη, ένας ακόμα αξιωματούχος έκανε εκτιμήσεις ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας θα κυμαίνονται μεταξύ 16 και 20 δισ. ευρώ.

Πηγή: iefimerida.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…

2 hours ago

Χριστουγεννιάτικη μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα στους Αρμένους Αποκορώνου | Βίντεο

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…

4 hours ago

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…

5 hours ago

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…

5 hours ago

Συνετρίβη αεροσκάφος στο Καζακστάν με 110 επιβάτες – Τουλάχιστον 6 επιζώντες

Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…

5 hours ago

Ραγδαία η μείωση της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα – Στο 61% πλέον, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – Στο 31% για τους νέους με τα ενοίκια στα ύψη

Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…

5 hours ago

This website uses cookies.