OIKONOMIA

Οι αγορές γίνονται όλο και πιο νευρικές στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας των ΗΠΑ – Welt: Το δολάριο λίγο πριν τη δύση του

Οι επενδυτές φαίνεται να γίνονται όλο και πιο ανήσυχοι για την αντιπαράθεση σχετικά με την αύξηση του ανώτατου ορίου του αμερικανικού χρέους, καθώς πλησιάζει η προθεσμία για την πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι.

Τα πενταετή συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης επί του αμερικανικού κρατικού χρέους ( Five-year credit default swaps)-μια από τις πιο εμπορεύσιμες μορφές ασφάλισης χρέους- σημείωσαν την υψηλότερη τιμή τους από το 2012, ανέφεραν οι Financial Times, αντανακλώντας την διάθεση των επενδυτών να προστατευθούν από μια πιθανή αθέτηση πληρωμών του χρέους.

Welt: Το δολάριο λίγο πριν τη δύση του

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για έντοκα γραμμάτια του αμερικανικού Δημοσίου έχει μειωθεί, ένδειξη ότι οι επενδυτές απομακρύνονται από το κρατικό χρέος, καθώς το αδιέξοδο για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους παρατείνεται. Οι τιμές για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου που λήγουν στα τέλη του καλοκαιριού -περίπου τη στιγμή που θα μπορούσε δυνητικά να συμβεί μια χρεοκοπία- έχουν πέσει κάτω από εκείνες άλλων, πιο επικίνδυνων βραχυπρόθεσμων χρεογράφων, ανέφεραν οι FT.

Αν και οι ειδικοί λένε ότι είναι απίθανο, μια χρεοκοπία θα ήταν δυνητικά καταστροφική για τις αγορές, με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν να χαρακτηρίζει ένα τέτοιο γεγονός «αδιανόητο». Οι αγορές θα μπορούσαν εύκολα να ανατραπούν από προβλήματα ρευστότητας, καθώς οι κάτοχοι ομολόγων, οι επιχειρήσεις και οι ξένες κυβερνήσεις θα πωλούσαν τα χαρτοφυλάκιά τους, γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια χρηματοπιστωτική κρίση, προειδοποίησε η ίδια.

Η πολιτική αντιπαράθεση για το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους

Όμως ο χρόνος τελειώνει για τους φορείς χάραξης πολιτικής, οι οποίοι κρατούν στάση αναμονής καθώς διαφωνούν για πιθανές περικοπές δαπανών ως προϋπόθεση για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους. Η ημερομηνία Χ -όταν οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του χρέους τους- θα μπορούσε να πέσει μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του 2023, σύμφωνα με μια πρόβλεψη του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ υπολογίζεται περί τα 31 τρισ. δολάρια.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει παρέμβει με «έκτακτα μέτρα» για να διασφαλίσει ότι η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, καθυστερώντας μια άμεση κρίση από το να πλήξει την οικονομία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων φέρονται να έχουν αρχίσει να δημιουργούν ένα πακέτο για το ανώτατο όριο του χρέους και θα μπορούσαν να είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με τους Δημοκρατικούς, αλλά η πρόταση περιλαμβάνει βαριές περικοπές δαπανών, ανέφερε το Punchbowl News, συμπεριλαμβανομένης της διαγραφή φοιτητικών δανείων, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα των Δημοκρατικών.

Λαγκάρντ: Η χρεοκοπία των ΗΠΑ θα είχε τεράστιες συνέπειες

Σύμφωνα με το Bloomberg,η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνέντευξη της δήλωσε ότι δεν προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα χρεοκοπήσουν λόγω τους χρέους τους, λέγοντας ότι μια τέτοια έκβαση θα είχε τρομερές συνέπειες σε όλο τον κόσμο.

«Έχω τεράστια εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο «Face the Nation» του CBS την Κυριακή. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα άφηναν να συμβεί μια τέτοια μεγάλη -μείζονος σημασίας- καταστροφή».

ot.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Μετάλλιο Tιμής στον Ομότιμο Καθηγητή και πρώην Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννη Α. Φίλη

Μετάλλιο της τιμής (Medal of Honor) για "Εξαιρετική συμβολή στη διοίκηση της παραγωγής και τον…

2 hours ago

Τομά Πικετί: Η αίσθηση εγκατάλειψης που βιώνουν οι πολίτες τους οδηγεί στην Ακροδεξιά

Ο 52χρονος καθηγητής και ένας από τους πιο διάσημους οικονομολόγους στον κόσμο μιλάει στα «ΝΕΑ»…

2 hours ago

Έρευνα: Γέλιο, το ισχυρότερο φάρμακο – Τι αλλαγές μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό

Μια σειρά ευεργετικών αλλαγών στον ανθρώπινο οργανισμό πυροδοτούν δέκα με δεκαπέντε λεπτά συνεχούς γέλιου. Αρχικά ενεργοποιείται…

3 hours ago

Το Πολυτεχνείο Κρήτης γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας – Εκδήλωση την Τρίτη στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

Το Πολυτεχνείο Κρήτης, με αφορμή τη συμπλήρωση των 40 χρόνων λειτουργίας του (1984-2024), διοργανώνει επετειακή εκδήλωση εορτασμού…

3 hours ago

Times of Israel: Αλήθειες που δεν γνωρίζουν οι πολίτες στο Ισραήλ

Το επίσημο Ισραήλ έχει δώσει στους Ισραηλινούς όλη την εικόνα και σίγουρα έχει πει λιγότερα από όσα…

3 hours ago

Το σχέδιο του Ισραήλ: Η διάλυση του Ιράν, η δημιουργία του Κουρδιστάν και η Γη της επαγγελίας

Του Ιωάννη Ιντζέ * Λίγο μετά την μαζική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με βαλλιστικούς…

3 hours ago

This website uses cookies.