Φέτος οι ‘εργάτες- επιστήμονες’ της Ακαδημίας «Τόμας Μόρους», είχαν την ευκαιρία να νιώσουν την απελπισία των αγροτών που δεν έχουν λαδι ούτε για το σπίτι τους!
Έρχονται 15 χρόνια στην Κρήτη οι Γερμανοί φιλέλληνες για να μαζέψουν…ελιές και να δουν από κοντά τον κόπο των αγροτών, να δουν πως βγαίνει το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο. Αλλά φέτος οι ‘εργάτες- επιστήμονες’ της Ακαδημίας «Τόμας Μόρους», είχαν την ευκαιρία να νιώσουν και τον…πόνο, την απελπισία των κρητικών ελαιοπαραγωγών που δεν έχουν λαδι ούτε για το σπίτι τους!
«Ηρθαμε και φέτος με 30 άτομα από την περιοχή της Βεστφαλίας για να ραβδίσουμε ελιές, να δούμε από κοντά την παραγωγή σε όλα τα στάδια, χωράφι, λιομάζωμα, ελαιοτριβείο, αλλά πόνεσε η ψυχή μας. Οι φίλοι μας οι Γερμανοί πήραν μια μικρή ιδέα για τον κόπο του κρητικού που πάει χαμένος, να περιμένει όλη την χρονιά και να μην βγάζει τίποτα” , λέει ο κ. Σταμάτης Λυμπερόπουλος, πρωτοπόρος του κινήματος που εδώ και 15 χρόνια φέρνει ανθρώπους να γνωρίσουν από κοντά την Κρήτη!
Όπως ο ίδιος εξηγεί “η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης και όλοι μας μοιραστήκαμε τον πόνο των παραγωγών που ορισμένοι δεν βρήκαν ελιές για να βγάλουν ούτε το λάδι της χρονιάς τους”
Η αλήθεια είναι ότι αυτό που συνέβη φέτος κανένας και από τους παλιότερους δεν το θυμάται. Σε ορισμένες περιοχές δεν υπάρχει ελιά ούτε για δείγμα! Κι ευτυχώς για τους Γερμανούς της «Τόμας Μόρους που ο Δημοσθένης Σαπουντζάκης στους Ζωφόρους (εκεί είναι Κάθε χρόνο το ορμητήριο τους) είχε μεριμνήσει να κρατήσεις Κάποιες ρίζες ελιές αράβδιστες για να μπορέσουν οι επισκέπτες να πάρουν έστω μια ιδέα για το τι σημαίνει συλλογή ελαιοκάρπου.
“Και το ευχαριστώ είναι λίγο για τον Δημοσθένη. Διότι εάν ερχόμασταν χωρίς να υπάρχει μια ελιά έστω να ραβδίσουμε θα ήταν μεγάλη απογοήτευση και για εκείνους’ τόνισε ο κ.Λυμπερόπουλος .
Οι Γερμανοί που στην πλειοψηφία τους ειναι Γερμανοί, δικηγόροι, υπάλληλοι, πάντως τα λιγοστά δεντρα που βρήκαν με ελιές τα Ραβδισαν και το χαρηκαν πολύ, κουράστηκαν, αλλά το διασκέδασαν.
“Αυτός είναι ο σκοπός μας. Μέσα από τη δουλειά και την κούραση να δουν όλη τη διαδικασία. Να μάθουν πως βγαίνει αυτό το ευλογημένο προϊόν. Αυτό Κάνουμε Κάθε χρόνο και πιστέψτε με είναι μεγάλη διαφήμιση για την Κρήτη και την Ελλάδα’ ανέφερε ο κ.Λυμπερόπουλος.
Το γκρουπ των 30 ατόμων πήγε και στο ελαιοτριβείο, αλλά και στο Θραψανό στου κ.Πλουμάκη για να δουν από κοντά τη διαδικασία της αγγειοπλαστικής.
Θυμίζουμε ότι όλοι όσοι έρχονται εδώ και 15 χρόνια στην Κρήτη είναι μέλη της Ακαδημίας «Τόμας Μόρους», που εδρεύει στην περιοχή της Κολωνίας. Οι Γερμανοί… ραβδιστές, που είναι διαφόρων επαγγελμάτων, γιατροί, ερευνητές, καθηγητές, φαρμακοποιοί, βιολόγοι, παρέχουν εθελοντικά βοήθεια σε Κρήτες αγρότες και μετά οι ίδιοι γίνονται διαφημιστές του νησιού και των προϊόντων.
«Διάβαζα μία έρευνα από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βαυαρίας, που έλεγε ότι κάθε ένας που έρχεται στην Ελλάδα επηρεάζει θετικά ή αρνητικά 97 άτομα», καταλήγει ο κ. Λυμπερόπουλος.
Κ.Μπογδανίδης
Cretalive.gr
Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Χανίων, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού, το Δημοτικό Συμβούλιο…
Την σύμβαση για την έναρξη της δράσης πρόληψης κατά του νεανικού αιφνίδιου θανάτου συνυπέγραψαν σήμερα ο Περιφερειάρχης…
Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε ένα ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους σε επίθεση…
Ένας ημεδαπός συνελήφθη χθες το μεσημέρι (19.12.2024) σε περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου από αστυνομικούς…
Αποχή ήταν η στάση της Ελλάδας στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για επίσπευση…
Με κορυφαία βαθμολογία αναδείχθηκε ο νυν διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας, σύμφωνα με…
This website uses cookies.