Την εκτίμηση πως «οι Έλληνες θα ψηφίσουν υπεύθυνα στις εκλογές της Κυριακής» εξέφρασε τη Δευτέρα η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας πως «όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη».
«Η Ελλάδα πάντα επιτύγχανε τους στόχους των προγραμμάτων της», δήλωσε η Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας ότι στην Ε.Ε. εξακολουθεί να ισχύει η αρχή «αλληλεγγύη έναντι μεταρρυθμίσεων».
Την ίδια στιγμή και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προέβη σε σύσταση για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις των προκατόχων της».
Να υπενθυμίσουμε ότι ο ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της Δεξιάς δηλαδή πτέρυγας της Ευρωπαϊκής Έπιτροπής προκαλεί για δεύτερη φορά μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα αφού είχε παρέμβει και πριν την ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας: “οι Έλληνες -οι οποίοι έχουν μια πολύ δύσκολη ζωή- ξέρουν πολύ καλά τι θα σήμαινε ένα λάθος εκλογικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα και την ευρωζώνη”.
Τότε, οι αντιδράσεις για τον “έπαρχο” Γιούνκερ και την ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας οδήγησε σε αναδίπλωση δηλώσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, που σημείωσε πως «η όποια αναδιάρθρωση χρέους θα έχει συνέπειες για τη χώρα».
Ωστόσο, πιο ήπιος ως προς τις τοποθετήσεις του για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος δήλωσε θετικός σε διαπραγματεύσεις με την νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου τόσο για τη διαχείριση του μεγάλου χρέους της χώρας, όσο και για την επέκταση του προγράμματος στήριξης.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιέρ Γκραμένα, σε δηλώσεις του προς το Reuters επισήμανε πως μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δεν θα προκαλέσει, παρά την τρέχουσα μεταβλητότητα της αγοράς, μια νέα οικονομική κρίση που θα απειλούσε την ακεραιότητα της Ευρωζώνης.
«Η Ευρώπη είναι τώρα πολύ καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε εντάσεις απ’ ό,τι πριν από τρία χρόνια, όταν η ελληνική κρίση αποτελούσε μεγαλύτερο παράγοντα αστάθειας», δήλωσε – μεταξύ άλλων – ο κ. Γκραμένα.