ΘΕΣΕΙΣ

Οι Εβραίοι στα Χανιά ζούσαν στην Οβραϊκή

Δεν ζούσαν στον Τοπανά (Τοπχανά) που σημαίνει παλιό πολυβολείο. Ζούσαν λίγο πιο κάτω στην Οβραϊκή που νομίζω πως σήμερα είναι αν δεν κάνω λάθος η οδός Σκουφών. Εκεί κοντά στη Συναγωγή. Αυτό το κομμάτι λεγόταν Οβραϊκή. Έτσι το ‘λεγε η γιαγιά μου, έτσι το ‘λεγε η μαμά μου, έτσι το ‘λεγαν οι παλιοί. Η Οβραϊκή Χαμηλά. Ο Τοπανάς είναι κοντά στο Ξενία.

Ζούσαν ειρηνικά αλλά όχι «ερωτευμένοι». Θυμάμαι πως όταν η γιαγιά μου η Σμυρνιά ήθελε να πει κάποιον τσιγκούνη έλεγε: «Είναι Οβριός». Στην συνείδηση των ντόπιων κατοίκων ήταν φιλοχρήματοι. Δεν είχαν όμως εχθρικά συναισθήματα απέναντί τους.

Γι’ αυτό όταν στην Κατοχή κάποιος Χανιώτης, δεν θυμάμαι το όνομά του, υπηρέτης σε πλούσιο Εβραίο, τον κατέδωσε στους Γερμανούς για να επωφεληθεί της περιουσίας του, η γιαγιά μου του ‘κοψε την καλημέρα και μας μιλούσε γι’ αυτόν με περιφρόνηση.

Επίσης ο Αλή Γκογκό (από αυτόν βγήκε καπνίζει σαν τον Αλή Γκογκό) ήταν μουσουλμάνος ψηλός και αδύνατος. Έβαζε δύο με τρία τσιγάρα σε κάθε ρουθούνι της μύτης του και στο στόμα και έτσι που έβγαινε ο καπνός και ήταν ψηλός μαύρος και αδύνατος έμοιαζε με φουγάρο.

Όταν μετά την καταστροφή της Μικράς Ασίας εκδιώχθηκαν αυτός έκλαιγε και φώναζε: «Δεν θέλω να φύγω». Τον βάλανε διά της βίας στο καράβι και πήδηξε δύο φορές στη θάλασσα. Τότε τον έδεσαν με αλυσίδες και συνέχισαν να φορτώνουν. Συνέχισε ο κακομοίρης να κλαίει και να φωνάζει: «Πατρίδα μου Χανιά μου, θα γυρίσομε. Με βάρκες, με σανίδες, κολυμπώντας».

Η καϋμένη η γιαγιά μου, ήταν τόσος ο τρόμος που ‘χε βιώσει με τους Τσέτες να σφάζουν που όταν ήμουν μικρή την ρωτούσα αν θέλει να γυρίσει πίσω, άνοιγε διάπλατα με τρόμο τα γκριζοπράσινα μάτια της και έλεγε: «Σε μια άλλη ζωή, σε μια άλλη ζωή».

Επίσης οι Χαλικούτηδες ζούσαν στο Κουμ – Καπί. Νομίζω πως ήταν γανωτές. Γάνωναν τα καζάνια. Ήταν ακατάστατοι και όταν ένα σπίτι ήταν ασυγύριστο έλεγαν οι γυναίκες: «Είναι ίδιο χαλικουταριό». Αυτά έλεγαν. Δεν ξέρω αν θεωρούνται ρατσιστικά αλλά όμως λεγόταν. Αυτή είναι η αλήθεια.

Άννα Κωνσταντουδάκη – Αγγελάκη

 

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Γρίπη των πτηνών: «Ισχυρά στοιχεία» δείχνουν ότι ο ιός πέρασε για πρώτη φορά από τα θηλαστικά στον άνθρωπο

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι η γρίπη των πτηνών πέρασε για πρώτη φορά από τα θηλαστικά στους ανθρώπους,…

22 hours ago

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβενέτου. Το μεσημέρι…

1 day ago

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του Επιταφίου στην Ιερά Μονή Αγκαράθου. Επισκέπτες από…

1 day ago

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και των άλλων Μεσογειακών…

1 day ago

Εκατοντάδες Χανιώτες στον Επιτάφιο Θρήνο στη Μητρόπολη Χανίων | Φωτός

Με έκδηλη την συγκίνηση και παρουσία, πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και πλήθους ευσεβούς λαού τελέσθηκε…

1 day ago

Πέθανε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου στα 76 της χρόνια – Οι ρόλοι που την έκαναν αξέχαστη

Την τελευταία της πνοή άφησε ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου η αγαπημένη ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου. Το θλιβερό…

1 day ago

This website uses cookies.