Την Τετάρτη, ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και παράταση της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των βασικών χωρών του ΟΠΕΚ, της Ρωσίας και άλλων παραγωγών έως το 2023.
Η εξαγγελία για μείωση παραγωγής αψήφησε τις εκτεταμένες πιέσεις του Λευκού Οίκου και ερμηνεύτηκε από πολλούς ως κίνηση στήριξης της Ρωσίας. Ο ΟΠΕΚ+ θέλει να αποκτήσει το πάνω χέρι, καθώς οι δυτικοί φορείς χάραξης πολιτικής είναι έτοιμοι να επιβάλουν έναν ακόμη γύρο κυρώσεων σε έναν σημαντικό παραγωγό πετρελαίου.
Ο Λευκός Οίκος πίεσε σκληρά για να αποτρέψει τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ. Ο Μπάιντεν ελπίζει να κρατήσει σταθερές τις τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ από το να αυξηθούν ξανά πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις οποίες το Δημοκρατικό κόμμα του αγωνίζεται να διατηρήσει τον έλεγχο του αμερικανικού Κογκρέσου.
Η Ουάσιγκτον θέλει επίσης να περιορίσει τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ουκρανίας.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ασκούσε πιέσεις στον ΟΠΕΚ+ για εβδομάδες. Τις τελευταίες ημέρες, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι από ομάδες ενέργειας, εξωτερικής πολιτικής και οικονομίας προέτρεψαν τους ξένους ομολόγους τους να ψηφίσουν κατά της μείωσης της παραγωγής, σύμφωνα με δύο πηγές εξοικειωμένες με τις συζητήσεις.
Ο Άμος Χοχστάιν, ενεργειακός απεσταλμένος του Μπάιντεν, μαζί με τον αξιωματούχο εθνικής ασφάλειας Μπρετ ΜακΓκουρκ και τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης στην Υεμένη Τιμ Λέντερκινγκ, ταξίδεψαν στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο μήνα για να συζητήσουν ενεργειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης του ΟΠΕΚ+.
Απέτυχαν να αποτρέψουν τη μείωση της παραγωγής, όπως έκανε ο Μπάιντεν μετά τη δική του επίσκεψη τον Ιούλιο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι «προσπάθησαν να το τοποθετήσουν ως «ΗΠΑ εναντίον Ρωσίας», δήλωσε μια πηγή που ενημερώθηκε για τις συζητήσεις, λέγοντας σε Σαουδάραβες αξιωματούχους ότι έπρεπε να κάνουν μια επιλογή.
Αυτό το επιχείρημα απέτυχε, είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι οι Σαουδάραβες είπαν ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν περισσότερο πετρέλαιο στις αγορές, θα έπρεπε να αρχίσουν να παράγουν περισσότερο δικό τους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο Νο 1 παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και επίσης ο κορυφαίος καταναλωτής του, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας.
Το γραφείο τύπου της σαουδαραβικής κυβέρνησης CIC δεν απάντησε στο Reuters που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με τις συζητήσεις.
«Ανησυχούμε πρώτα και κύρια για τα συμφέροντα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και στη συνέχεια για τα συμφέροντα των χωρών που μας εμπιστεύτηκαν και είναι μέλη του ΟΠΕΚ και της συμμαχίας ΟΠΕΚ+», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ στη σαουδαραβική τηλεόραση την Τετάρτη.
Ο ΟΠΕΚ σταθμίζει τα συμφέροντά του με «εκείνα του κόσμου επειδή έχουμε συμφέρον να στηρίξουμε την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και να παρέχουμε ενεργειακές προμήθειες με τον καλύτερο τρόπο», είπε.
Ο χειρισμός της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν από την Ουάσινγκτον και η απόσυρση της υποστήριξης για τις επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη έχουν αναστατώσει σαουδάραβες αξιωματούχους, όπως και οι ενέργειες κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Μια πίεση των ΗΠΑ για ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο προκαλεί αβεβαιότητα, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν στο Bloomberg TV μετά τη μείωση του ΟΠΕΚ, σημειώνοντας την «έλλειψη λεπτομερειών και την έλλειψη σαφήνειας» για το πώς θα εφαρμοστεί.
Μια πηγή που ενημερώθηκε από Σαουδάραβες αξιωματούχους είπε ότι το βασίλειο το βλέπει ως «έναν μη αγοραία μηχανισμό ελέγχου των τιμών, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από ένα καρτέλ καταναλωτών εναντίον παραγωγών».
Μια κατευθυνόμενη από τον Μπάιντεν πώληση 180 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου τον Μάρτιο από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου των ΗΠΑ άσκησε καθοδική πίεση στις τιμές του πετρελαίου. Τον Μάρτιο, ο ΟΠΕΚ+ δήλωσε ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί δεδομένα από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), έναν δυτικό παρατηρητή πετρελαίου, λόγω ανησυχιών της Σαουδικής Αραβίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν υπερβολική επιρροή.
Την Πέμπτη, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας «απογοήτευση», προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να αναλάβει περαιτέρω δράση στην αγορά πετρελαίου.
«Κοιτάξτε είναι σαφές ότι ο ΟΠΕΚ+ ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία», δήλωσε την Τετάρτη η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν- Πιέρ. Δεν θα αναλύσει πώς η μείωση της παραγωγής θα επηρεάσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας. Στο αμερικανικό Κογκρέσο, οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν ζήτησαν την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Σαουδική Αραβία και έκαναν λόγο για επιστροφή όπλων.
Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ Αλ Τζουμπέιρ, δήλωσε σε δηλώσεις του στο Fox News την Παρασκευή όταν ρωτήθηκε για την κριτική των ΗΠΑ: «Η Σαουδική Αραβία δεν πολιτικοποιεί τις αποφάσεις για το πετρέλαιο ή το πετρέλαιο».
«Με τον δέοντα σεβασμό, ο λόγος που έχετε υψηλές τιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι επειδή έχετε έλλειψη διύλισης που υπάρχει για περισσότερα από 20 χρόνια», πρόσθεσε.
Πρίγκιπας διάδοχος και Μπαίντεν
Εβδομάδες αφότου ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος, η Ουάσινγκτον δημοσίευσε μια έκθεση που συνδέει τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Ο πρίγκιπας, γιος του βασιλιά Σαλμάν, 86 ετών, αρνήθηκε ότι διέταξε τη δολοφονία, αλλά αναγνώρισε ότι έλαβε χώρα «υπό την εποπτεία μου».
Ο πρίγκιπας έγινε πρωθυπουργός τον περασμένο μήνα και οι δικηγόροι του υποστηρίζουν σε αμερικανικό δικαστήριο ότι αυτό τον καθιστά απρόσβλητο από τη δίωξη για τον θάνατο του Κασόγκι.
Το ταξίδι του Μπάιντεν στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας τον Ιούλιο για μια σύνοδο κορυφής του Κόλπου είχε στόχο να μπαλώσει τις σχέσεις, αλλά άσκησε επίσης σκληρή κριτική στον μπιν Σαλμάν για τη δολοφονία του Κασόγκι.
Ο Μπέν Κάχιλ, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, δήλωσε ότι οι Σαουδάραβες ελπίζουν ότι οι περικοπές στην παραγωγή θα δώσουν στον ΟΠΕΚ+ τον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου και θα εξασφαλίσουν αρκετά έσοδα από το πετρέλαιο για να προστατεύσουν τη χώρα τους από μια ύφεση.
«Ο μακροοικονομικός κίνδυνος επιδεινώνεται συνεχώς, οπότε πρέπει να ανταποκριθούν», δήλωσε ο Κάχιλ. «Γνωρίζουν ότι μια περικοπή θα ενοχλήσει την Ουάσινγκτον, αλλά διαχειρίζονται την αγορά».