Οι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές Κρήτης για το νομοσχέδιο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα παίζουν κεντρικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό των κοινωνικών και οικονομικών δομών κάθε αναπτυγμένης χώρας, έναν πρωταρχικό ρόλο, καθώς η παραγωγή γνώσης και καινοτομίας μπορούν να ενισχύσουν την βιώσιμη και ανταγωνιστική ανάπτυξη.

Καθόλη την μεταπολιτευτική περίοδο, στον χώρο της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης δημιουργήθηκαν προβλήματα [ ακαδημαϊκή & οικονομική διαπλοκή στην εκλογή των οργάνων τους, υπερίσχυση συντεχνιακών συμφερόντων σε  συνδυασμό με την ύπαρξη εσωστρέφειας, αδιαφάνειας και οικογενειοκρατίας, βίαιη επιβολή απόψεων ακραίων μειοψηφιών που κατέλυαν το άσυλο μέσα από την ατιμωρησία τους ].Προβλήματα, που γίνονται πιο εμφανή σήμερα που η ελληνική κοινωνία καλείται να στηριχθεί για να βγεί από την πολύπλευρη κρίση.

Στενές κομματικές λογικές, φοβικά σύνδρομα αλλά και η ανεξήγητη στάση πολλών πρυτάνεων και ακαδημαϊκών, συνετέλεσαν στο να μην γίνεται ουσιαστικός δημόσιος διάλογος , στο να μην προχωρούν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση για την προσαρμογή της στα διεθνή πρότυπα.Η λογική αυτών που αντιδρούσαν στην αναγκαιότητα αυτή ήταν να διατηρήσουν ένα αποτυχημένο, αναποτελεσματικό και σε πολλές περιπτώσεις διεφθαρμένο σύστημα διοίκησης.

Οι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές Κρήτης εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την  ιστορική απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού κοινοβουλίου να συναινέσει στο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση , και εκφράζουν την ευχή αυτή η εξέλιξη  να αποτελέσει μια σημαντική στιγμή για το πολιτικό σύστημα να προχωρήσει στην θεσμική αναδιοργάνωση του ελληνικού πανεπιστημίου , να ξεπεράσει την λογική των χαμένων ευκαιριών όπως αυτή της αναθεώρησης του άρθρου 16.

Το πρώτο βήμα για μια σοβαρή προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ελληνικού πανεπιστημίου έγινε, απο εδώ και πέρα δεν πρέπει να υπάρξουν δισταγμοί, μικροπολιτικοί υπολογισμοί.Το κέρδος θα είναι όχι μόνο για την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά για την ελληνική κοινωνία συνολικά.Χαμένες θα βγούν μόνο οι δυνάμεις που θέλουν να διατηρήσουν το σημερινό αδιέξοδο καθεστώς, οι δυνάμεις που επιδιώκουν την στείρα αντιπαράθεση ,  οι ιδεοληψίες των πολιτικών μειοψηφιών που θέλουν ένα πανεπιστήμιο εγκλωβισμένο στο χθές.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

ΝΕΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΕΣ ΚΡΗΤΗΣ

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Χανιώτες εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελαιολάδου στη Μαδρίτη

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελαιολάδου (Olive Oil World Congress, OOWC) στη Μαδρίτη (26-28 Ιουνίου), που συμμετείχαν…

4 hours ago

Δύο διασώσεις περιπατητριών σε Ρέθυμνο και Χανιά το απόγευμα του Σαββάτου

Δύο διαφορετικές επιχειρήσεις διάσωσης περιπατητριών πραγματοποίησαν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Κρήτης το απόγευμα του Σαββάτου.…

4 hours ago

“Φτάνει πια!”: Μεγάλη διαδήλωση κατά του υπερτουρισμού στην Βαρκελώνη

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Βαρκελώνη κατά του υπερτουρισμού στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας, καθώς η οργή αυξάνεται στην Ισπανία που…

4 hours ago

Ξεσήκωσε το πλήθος η Μαρίνα Σάττι στο Matala Beach Festival 2024

Παλμός, γέλια και ανάλαφρη ατμόσφαιρα στο Φεστιβάλ Ματάλων που "απογείωσε" χθες βράδυ η Μαρίνα Σάττι με την…

4 hours ago

ΠΑΣΟΚ: Στις 17 μονάδες η ψαλίδα υπέρ Ανδρουλάκη σε νέα δημοσκόπηση

Με 17 μονάδες διαφορά από τον δεύτερο Χάρη Δούκα προηγείται ο Νίκος Ανδρουλάκης στην κούρσα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ,…

4 hours ago

Κρήτη: Ξυλοκόπησε τη σύντροφό του και είπε στους γιατρούς ότι τραυματίστηκε σε τροχαίο

Αποτροπιασμό προκαλεί νέο περιστατικό άγριας ενδοοικογενειακής βίας, που έλαβε χώρα στα Μάλια της Κρήτης. Ένας νεαρός ξυλοκόπησε τη σύντροφό του…

4 hours ago

This website uses cookies.