«Οι Ευρωπαίοι χρωστάνε μία συγνώμη στους Έλληνες»

Γράφει η Χριστίνα Κοραή

Είμαι σε πασχαλινή διάθεση. Και με έννοια του Γολγοθά αλλά και με την προσδοκία της Ανάστασης. Όλοι μας, άλλος σε μεγαλύτερο βαθμό άλλος σε μικρότερο, έζησε τη δική του σταύρωση αυτά τα δύο χρόνια της κρίσης. Έχασε κεκτημένα που δεν μπορούσε να διανοηθεί. Έμεινε άνεργος ή απλήρωτος για μήνες. Έκλεισε τη μικρή ή τη μεγαλύτερη επιχείρησή του. Άφησε απλήρωτα τα χρέη του. Έζησε βίαιες ανατροπές που δεν μπορούσε να φανταστεί ούτε στον χειρότερο εφιάλτη του.

Σκυμμένα κεφάλια. Σκοτεινά μάτια. Μαύρες σκέψεις. Αγωνία για το αύριο. Φόβος. Οργή. Αγανάκτηση. Απογοήτευση. Αυτά είναι τα συναισθήματα που διατρέχουν τους ταπεινωμένους Έλληνες. Η εθνική κατάθλιψη έχει αφήσει τα αποτυπώματά της παντού. Στα μαγαζιά με τα λουκέτα και τις βρώμικες βιτρίνες. Στους κεντρικούς δρόμους που ερημώνουν μετά τις 8-9 το βράδυ. Στα στέκια των νέων όπου τώρα μετράς δύο – τρεις παρέες που βαριούνται γρήγορα και φεύγουν. Στα εστιατόρια που ανοίγουν δύο-τρία βράδια την εβδομάδα κι αυτά με το ζόρι γιατί δεν έχουν κόσμο. Στα άδεια μαγαζιά. Στα καφέ με τα υπαίθρια τραπεζάκια, που και αυτά είναι συνήθως άδεια. Στις ουρές του ΟΑΕΔ..

Ο Amol Rajan, συντάκτης του Independent ταξίδεψε στην Ελλάδα της κρίσης και επιστρέφοντας έγραψε ένα καταπληκτικό άρθρο. Περιέγραψε τη σύγχρονη τραγωδία που αντίκρισε “σε κάθε γωνία του δρόμου”. “Οι Ευρωπαίοι χρωστάνε μια συγνώμη στον Ελληνικό λαό που πληρώνει το τίμημα του πιο ηλίθιου οικονομικού πειράματος στη σύγχρονη ιστορία”, τόνισε.

Επειδή ακριβώς η Ελλάδα υφίσταται σήμερα τις συνέπειες του “πιο ηλίθιου οικονομικού πειράματος”, όπως το αποκαλεί ο Amol Rajan, θέλω να πιστεύω ότι αργά ή γρηγορότερα απ’ όσο νομίζουμε, θα έρθει και η Ανάσταση. Όταν η τέταρτη οικονομία της Ε.Ε, η Ισπανία, κινδυνεύει να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης, γιατί οι αγορές έχουν γίνει απαγορευτικές, ε, δεν μπορεί θα ξυπνήσει και η Μέρκελ. Και θα συνειδητοποιήσει ότι η άγρια λιτότητα σκοτώνει και τους λαούς και την οικονομία και θα πρέπει να βρει άλλες λύσεις. Πραγματικής σωτηρίας. Αλλιώς θα της μείνουν και τα δημοσιονομικά της Σύμφωνα, και το ευρώ της στο χέρι. Και να δούμε τότε τι θα τα κάνει.

Δεν είναι, πλέον, μόνο η Ελλάδα το «μαύρο» πρόβατο. Είναι ο ευρωπαϊκός νότος που ασθενεί βαριά. Το ντόμινο δεν το προκαλεί μία χώρα της οποίας η συμβολή στο ευρώ είναι κάτω από το 3%. Το προκαλούν οι λάθος πολιτικές αποφάσεις, το λάθος φάρμακο στον άρρωστο.

“Ο Πωλ Κοντέν είπε ότι τα δύσκολα είναι για τους γενναίους”, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στον Αντώνη Σαμαρά που τον επισκέφθηκε στο Φανάρι για να του ζητήσει τις ευχές του. Αυτή η φράση θα μπορούσε να απευθύνεται σε όλους μας. Σους απλούς πολίτες της κρίσης. Αλλά και στους ηγέτες. Εγχώριους και ξένους. Στο διευθυντήριο των Βρυξελλών. Αναζητούνται γενναίοι να πάρουν γενναίες αποφάσεις. Καλή Ανάσταση.

Follow on twitter:@christina korai

[fbcomments]

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για πόλεμο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενάντια στις στρατιωτικές τους βάσεις μετά και το κτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ

Οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις θα ενισχυθούν σύντομα με επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο πλαίσιο της…

4 hours ago

5άστερο ξενοδοχείο στα Σφακιά με 28 πισίνες – 5άστερο και στην Τριόπετρα

Πέντε 5άστερα ξενοδοχεία θα κατασκευαστούν στα Χανιά, το Ρέθυμνο, την Κω, τη Χαλκιδική και την…

5 hours ago

Το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με 400 πυραύλους προς το Ισραήλ – Εκρήξεις σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ, στα καταφύγια οι κάτοικοι

Σειρήνες ηχούν στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ και σε όλο το Ισραήλ, καθώς ξεκίνησε η…

5 hours ago

Νέο Κέντρο Κβαντικής Επιστήμης και Τεχνολογιών ιδρύεται στο ΙΤΕ Κρήτης

To Κέντρο θα συμβάλει σημαντικά στην απόκτηση υψηλής ποιότητας εξειδίκευσης που απαιτείται για την ενίσχυση…

6 hours ago

Χανιά: 45 χρόνια από την έκρηξη του “Πανορμίτη” στο λιμάνι της Σούδας

Σαραντα-πέντε χρόνια συμπληρώνονται από την τεράστια έκρηξη στο μότορσιπ «Πανορμίτης», την 1η Οκτωβρίου 1979, από…

6 hours ago

This website uses cookies.