Οι ζημίες 38 δισ του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες, η κοινωνική συμμετοχή στο έγκλημα του PSI+
Οι δρόμοι είναι δύο – Ή θα ξεπουληθούν οι τράπεζες στους ιδιώτες ή θα κυριαρχήσει ο κρατισμός χωρίς μέλλον
Το τελευταίο διάστημα πολλά τα κροκοδείλια δάκρυα πολιτικών και άλλων σχετικών και ασχέτων με τον τραπεζικό κλάδο, οδύρονται ότι το ΤΧΣ επένδυσε 40 δισεκ. 25 δισεκ. σε κεφάλαια το 2013 και 15 δισεκ. σε κάλυψη funding gap και η τρέχουσα αξία της επένδυσης αυτής είναι σήμερα 2,4 δισεκ. ευρώ.
Πολλές φορές στο παρελθόν – όχι τώρα που καταπιάνονται όλοι – αλλά από τα τέλη του 2014 προειδοποιούμε ότι η αξία της επένδυσης του ΤΧΣ θα μηδενίσει ή σχεδόν θα μηδενίσει.
Όμως θεωρούμε ότι αυτό που έχει συμβεί με την επένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που από 40 δισεκ. αξίζουν μόλις 2,4 δισεκ. δεν είναι τίποτε άλλο από χρηματιστηριακή δικαιοσύνη.
Να θυμίσουμε για όσους έχουν επιλεκτική μνήμη ότι πριν το καταστροφικό PSI+ που χρεοκόπησε τις ελληνικές τράπεζες, ο κλάδος – πλην των κυπριακών τραπεζών – διέθετε 29 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Αυτά τα 29 δισεκ. κεφάλαια έγιναν μηδέν με το εγκληματικό PSI+.
Οι μέτοχοι τότε ήταν ιδιώτες και καταστράφηκαν.
Το ελληνικό κράτος ήρθε να αποκαταστήσει την ζημία που προκάλεσε στις τράπεζες και επένδυσε ως μέτοχος.
Θα μπορούσε να έχει εφαρμόσει το μοντέλο των προνομιούχων μετοχών όπου επιστράφηκαν π.χ. από την Alpha και Πειραιώς στο ελληνικό δημόσιο.
Ότι επέλεξε το ελληνικό κράτος να συμμετάσχει ως μέτοχος με κοινές μετοχές μέσω του ΤΧΣ ανέλαβε αυτόματα και το ρίσκο…ότι επενδύει στο χρηματιστήριο άρα μπορεί να υποστεί μεγάλες ζημίες.
Το 2014 κάποια στιγμή η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών ξεπερνούσε τα 30 δισεκ. ενώ σήμερα είναι 4,4 δισεκ. ευρώ προφανώς καταστροφή.
Τα 25 δισεκ. σε κεφάλαιο που επένδυσε το ΤΧΣ στις τράπεζες είναι η κοινωνική συμμετοχή στο έγκλημα του PSI+ κατά των τραπεζών.
Οι τράπεζες καταστράφηκαν και μέσω του ΤΧΣ ορθοπόδησαν αλλά η χρηματιστηριακή δικαιοσύνη λειτουργεί.
Τα κεφάλαια του ΤΧΣ συμψήφισαν τις μεγάλες ζημίες του εγκλήματος του PSI+.
Από το 2012 υπερτονίζουμε ότι τα 25 δισεκ. του ΤΧΣ πρέπει να χαριστούν στις τράπεζες, να μην υπάρξει δηλαδή πρόθεση από το ΤΧΣ και το κράτος να τα ανακτήσει.
Οι ιδιώτες μέτοχοι του παρελθόντος καταστράφηκαν, το ΤΧΣ ήρθε για να αποκαταστήσει την ιστορική ζημία άρα συνισταμένη δύναμη μηδέν.
Ο ρόλος του ΤΧΣ ήταν να αποδώσει χρηματιστηριακή δικαιοσύνη.
Στην νέα ανακεφαλαιοποίηση του 2015 ο στόχος πρέπει να είναι η αύξηση της συμμετοχής των ιδιωτών και όχι η αύξηση της συμμετοχής του ΤΧΣ.
Είναι προτιμότερο να ξεπουληθούν οι τράπεζες – σε εξευτελιστικές τιμές – στους ξένους επενδυτές, θα έρθει πιο γρήγορα η ανάκαμψη των τραπεζών.
Προσέξτε δεν προτρέπουμε να πουληθούν αλλά να ξεπουληθούν οι τράπεζες στους ιδιώτες σε εξευτελιστικές τιμές….
Κάποια στιγμή είχαμε υποστηρίξει ότι η “κρατικοποίηση” θα ήταν λύση μόνο ως μια σύντομη διαδικασία κατά την οποία το ΤΧΣ θα ανακεφαλαιοποιούσε τις τράπεζες και μέσω placement θα τις πουλούσε σε ιδιώτες επενδυτές.
Όμως δεν είμαστε πλέον σίγουροι ότι αυτή η λύση είναι ενδεδειγμένη)
Τα 4 προγράμματα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών
Συνολικά 4 προγράμματα ανακεφαλαιοποίησης έχουν υλοποιηθεί στις ελληνικές τράπεζες.
Πρώτο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης του 2009 με προνομιούχες μετοχές 5 δισεκ. του νόμου Αλογοσκούφη, έχουν αποπληρωθεί από ΑΤΕ, Πειραιώς και Alpha και οφείλουν Εθνική, Eurobank, Attica bank περί τα 2,5 δισεκ. ευρώ.
Δεύτερο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης του 2013 έφθασε στα 50 δισεκ. τα 25 δισεκ. χρησιμοποιήθηκαν στα κεφάλαια και 15 δισεκ. για κάλυψη funding gap διαχωρισμένων σε good και bad bank τραπεζών.
Τα 10 δισεκ. του πακέτου των 50 δισεκ. επεστράφησαν στον ESM.
Τρίτο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης του 2014 οι ιδιώτες επένδυσαν 8,3 δισεκ. και μαζί με τα 3 δισεκ. που είχαν επενδύσει το 2012 συνολικά επένδυσαν περί τα 11 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες.
Τέταρτο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης είναι σε εξέλιξη σε ένα εύρος μεταξύ 14-16 δισεκ..
Άρα έχουμε 5 δισεκ. το 2009, 40 δισεκ. το 2013, περί τα 8,3 δισεκ. το 2014 και περίπου 12-14 στο τέλος του 2015.
Αθροιστικά επενδύθηκαν ή θα επενδυθούν 67 δισεκ. ευρώ.
Με όρους κεφαλαίου από αυτά τα 67 δισεκ. τα 46-52 δισεκ. ενίσχυσαν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Δύο πόλοι με τον ίδιο στόχο αλλά διαφορετικά κίνητρα
Δύο πόλοι έχουν δημιουργηθεί – εξαιρώντας τους ιδιώτες μετόχους – όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο πρώτος πόλος η ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος και προφανώς και ο πρωθυπουργός Τσίπρας.
Ασπάζονται την ιδέα ότι οι ΑΜΚ πρέπει να είναι πολύ μεγάλες ακόμη και 20 δισεκ. ώστε οι τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην χρειαστούν άλλη φορά κεφάλαια.
Όμως στόχος της κίνησης αυτής είναι να αυξηθεί το ποσοστό του ΤΧΣ ώστε το κράτος να μπορεί να ασκεί έλεγχο.
Τα περί εταιρικής διακυβέρνησης και άλλα συναφή SSM, ESM και ΕΚΤ μπορεί να θέτουν φραγμούς αλλά το κράτος πάντα έχει λόγο στις τράπεζες.
Ο δεύτερος πόλος είναι ο ESM και κυρίως ο SSM ο μόνιμος μηχανισμός τραπεζικής εποπτείας.
Και ο πόλος αυτός θα ήθελε μεγάλες ΑΜΚ στις τράπεζες ίσως 20 δισεκ. αλλά φαίνεται ότι τα 15 με 16 δισεκ. είναι…πιο ρεαλιστικό μέγεθος.
Όμως το κίνητρο του SSM είναι να αντιμετωπιστεί στον πυρήνα του το πρόβλημα των ζημιών από τα NPLs που ξεπερνούν τα 100 δισεκ. ίσως να φθάνουν τα 106 με 107 δισεκ. ευρώ.
Πέτρος Λεωτσάκος / bankingnews.gr
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθήκον να ξαναγίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα, γι’ αυτό και έχουν…
«Δεν θα συμφωνήσω ότι έχει επικρατήσει η άποψη «’ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει’», τόνισε ο…
Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την αμαθίαν καταλύεται η αλήθεια)…
Ο κ. Ευτύχης Δαμηλάκης, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καντάνου-Σελίνου και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής,…
Σήμερα, στο κέντρο της Αγοράς της πόλης των Χανίων, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε…
Αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είναι ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα (68…
This website uses cookies.