Οι ΗΠΑ πιέζουν για μια σαρωτική νέα συμφωνία για τον έλεγχο των κρίσιμων ορυκτών και ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων της Ουκρανίας, ενώ δεν προσφέρουν στο Κίεβο εγγυήσεις ασφάλειας ως αντάλλαγμα, σε μια επιθετική επέκταση των προηγούμενων απαιτήσεών τους.
Το νέο προσχέδιο συμφωνίας που στάλθηκε στο Κίεβο την Κυριακή και το είδαν οι Financial Times, υπερβαίνει κατά πολύ την αρχική κοινή οικονομική συμφωνία που συνήφθη τον περασμένο μήνα, ως μέρος των προσπαθειών του Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να ανακτήσει τη στρατιωτική βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αξιωματούχοι του Κιέβου δήλωσαν ότι η πρόταση θα μπορούσε να υπονομεύσει την κυριαρχία του έθνους τους, να οδηγήσει τα κέρδη στο εξωτερικό και να εμβαθύνει την εξάρτησή του από την Ουάσιγκτον.
Το προσχέδιο φέρεται να εκτείνεται σε 58 σελίδες και αποτελείται από 18 ενότητες.
Η νέα πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ θα αντικαταστήσει την προηγούμενη συμφωνία πλαίσιο για την από κοινού ανάπτυξη των ορυκτών πόρων της Ουκρανίας που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα από το Κίεβο και την Ουάσιγκτον.
Η συμφωνία θα καλύπτει όλους τους ορυκτούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, σε ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και θα επιτρέπει σε κρατικές οντότητες να συμμετέχουν σε δραστηριότητες εξόρυξης.
Το νέο σχέδιο συμφωνίας των ΗΠΑ, με ημερομηνία 23 Μαρτίου, παρέχει πρόσβαση σε όλα τα υπάρχοντα και μελλοντικά κοιτάσματα ορυκτών σε όλη την Ουκρανία και απαιτεί επικύρωση από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, έγραψε ο Ουκρανός βουλευτής Γιαροσλάβ Ζελέζνιακ στο Telegram στις 27 Μαρτίου.
Είπε ότι έλαβε το προσχέδιο στις 26 Μαρτίου από Ουκρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι του είπαν ότι είχε υποβληθεί από τις ΗΠΑ ως μια νέα εκδοχή μιας διμερούς συμφωνίας για τους ορυκτούς πόρους. Σύμφωνα με τον ίδιο, το έγγραφο δεν είναι οριστικό και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ουκρανία θα απαιτήσει και θα εξασφαλίσει σημαντικές αναθεωρήσεις.
Ο Ζελέζνιακ περιέγραψε τις βασικές διατάξεις του σχεδίου:
Υπενθυμίζεται πως ο Ζελένσκι από το Παρίσι μετά τη σύνοδο των «προθύμων» είπε ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν «συνεχώς» τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας για τα ορυκτά με την Ουκρανία, όμως πρόσθεσε πως δεν θέλει η Ουάσινγκτον να πιστεύει ότι το Κίεβο είναι κατά της συμφωνίας.
Του Ανδρέα Χιωτάκη Ζούμε σε μια περίοδο όπου η ενεργειακή πολιτική στη χώρα έχει μετατραπεί…
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η έλλειψη σχεδιασμού για τη διαχείριση των αναγκών των αθλητών κατά…
Οι νέες τεχνολογίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία της φύσης και των απειλούμενων ειδών. Μία…
Μια πρωτοποριακή δράση ενημέρωσης για τις πανεπιστημιακές επιλογές των μαθητών λυκείου υλοποιείται από την Περιφέρεια…
Μια μοναδική εικαστική συνάντηση Ελλάδας και Ιρλανδίας φιλοξενείται στα Χανιά, με θέμα τα «Λιμάνια/Ports», στο…
Το Παρατηρητήριο Αεροπορικού Κλάδου Κρήτης (Crete Aviation Observatory - CAO), υπό την επιστημονική ευθύνη του…
This website uses cookies.