ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ πιέζουν για νέα αποικιοκρατικού τύπου συμφωνία, με λεηλασία των ορυκτών και της ενέργειας της Ουκρανίας

Οι ΗΠΑ πιέζουν για μια σαρωτική νέα συμφωνία για τον έλεγχο των κρίσιμων ορυκτών και ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων της Ουκρανίας, ενώ δεν προσφέρουν στο Κίεβο εγγυήσεις ασφάλειας ως αντάλλαγμα, σε μια επιθετική επέκταση των προηγούμενων απαιτήσεών τους.

Το νέο προσχέδιο συμφωνίας που στάλθηκε στο Κίεβο την Κυριακή και το είδαν οι Financial Times, υπερβαίνει κατά πολύ την αρχική κοινή οικονομική συμφωνία που συνήφθη τον περασμένο μήνα, ως μέρος των προσπαθειών του Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να ανακτήσει τη στρατιωτική βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αξιωματούχοι του Κιέβου δήλωσαν ότι η πρόταση θα μπορούσε να υπονομεύσει την κυριαρχία του έθνους τους, να οδηγήσει τα κέρδη στο εξωτερικό και να εμβαθύνει την εξάρτησή του από την Ουάσιγκτον.

Το προσχέδιο φέρεται να εκτείνεται σε 58 σελίδες και αποτελείται από 18 ενότητες.

Η νέα πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ θα αντικαταστήσει την προηγούμενη συμφωνία πλαίσιο για την από κοινού ανάπτυξη των ορυκτών πόρων της Ουκρανίας που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα από το Κίεβο και την Ουάσιγκτον.

Η συμφωνία θα καλύπτει όλους τους ορυκτούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, σε ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και θα επιτρέπει σε κρατικές οντότητες να συμμετέχουν σε δραστηριότητες εξόρυξης.

Το νέο σχέδιο συμφωνίας των ΗΠΑ, με ημερομηνία 23 Μαρτίου, παρέχει πρόσβαση σε όλα τα υπάρχοντα και μελλοντικά κοιτάσματα ορυκτών σε όλη την Ουκρανία και απαιτεί επικύρωση από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, έγραψε ο Ουκρανός βουλευτής Γιαροσλάβ Ζελέζνιακ στο Telegram στις 27 Μαρτίου.

Είπε ότι έλαβε το προσχέδιο στις 26 Μαρτίου από Ουκρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι του είπαν ότι είχε υποβληθεί από τις ΗΠΑ ως μια νέα εκδοχή μιας διμερούς συμφωνίας για τους ορυκτούς πόρους. Σύμφωνα με τον ίδιο, το έγγραφο δεν είναι οριστικό και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ουκρανία θα απαιτήσει και θα εξασφαλίσει σημαντικές αναθεωρήσεις.

Ο Ζελέζνιακ περιέγραψε τις βασικές διατάξεις του σχεδίου:

  • Η διαχείριση του κοινού επενδυτικού ταμείου – το οποίο θα συγκεντρώνει τα κέρδη από τους ορυκτούς πόρους της Ουκρανίας – θα γίνεται από πέντε άτομα, τρία από τα οποία θα διορίζονται από τις ΗΠΑ και θα έχουν πλήρες δικαίωμα βέτο.
  • Η συμφωνία καλύπτει όλα τα ορυκτά, όχι μόνο τα στοιχεία σπάνιων γαιών. Αυτό περιλαμβάνει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και νέα και υπάρχοντα κοιτάσματα.
  • Ισχύει για ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας.
  • Τόσο οι κρατικές όσο και οι ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην εξόρυξη.
  • Τα έσοδα θα μετατρέπονταν απευθείας σε ξένο νόμισμα.
  • Τα έσοδα του ταμείου θα μεταφερθούν στο εξωτερικό. Εάν προκύψει οποιαδήποτε καθυστέρηση ή έλλειμμα από την πλευρά της Ουκρανίας, η χώρα θα πρέπει να καλύψει τη διαφορά.
  • Η συνεισφορά των ΗΠΑ θα υπολογίζεται ως βοήθεια που παρέχεται ήδη στην Ουκρανία από το 2022.
  • Η συμφωνία έχει απροσδιόριστη χρονική ισχύ.
  • Οποιεσδήποτε αλλαγές ή τερματισμός απαιτούν την έγκριση των ΗΠΑ.
  • Οι ΗΠΑ θα έχουν τα λεγόμενα «δικαιώματα της πρώτης προσφοράς» σε όλα τα νέα έργα υποδομής και θα ασκούν βέτο σε οποιαδήποτε πώληση πόρων σε τρίτες χώρες.
  • Δεν γίνεται λόγος για εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως ο Ζελένσκι από το Παρίσι μετά τη σύνοδο των «προθύμων» είπε ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν «συνεχώς» τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας για τα ορυκτά με την Ουκρανία, όμως πρόσθεσε πως δεν θέλει η Ουάσινγκτον να πιστεύει ότι το Κίεβο είναι κατά της συμφωνίας.

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ηλεκτρική αποσύνδεση με απώλεια Εθνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων

Του Ανδρέα Χιωτάκη Ζούμε σε μια περίοδο όπου η ενεργειακή πολιτική στη χώρα έχει μετατραπεί…

1 hour ago

ΚΚΕ Χανίων: Στήριξη στον αγώνα των αθλητών – Καταγγελία για έλλειψη σχεδιασμού

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η έλλειψη σχεδιασμού για τη διαχείριση των αναγκών των αθλητών κατά…

2 hours ago

Δορυφορικοί πομποί: Το «μάτι» της επιστήμης στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών

Οι νέες τεχνολογίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία της φύσης και των απειλούμενων ειδών. Μία…

2 hours ago

“Γνώρισε τις πανεπιστημιακές σχολές της Κρήτης”: Διαδικτυακή δράση ενημέρωσης για Μαθητές Λυκείου

Μια πρωτοποριακή δράση ενημέρωσης για τις πανεπιστημιακές επιλογές των μαθητών λυκείου υλοποιείται από την Περιφέρεια…

2 hours ago

Breaking the Patterns: Εικαστική Έκθεση Ελλήνων και Ιρλανδών Καλλιτεχνών στα Χανιά

Μια μοναδική εικαστική συνάντηση Ελλάδας και Ιρλανδίας φιλοξενείται στα Χανιά, με θέμα τα «Λιμάνια/Ports», στο…

3 hours ago

Το Παρατηρητήριο Αεροπορικού Κλάδου Κρήτης ενισχύει τη στρατηγική παρακολούθηση των αερομεταφορών με Τεχνητή Νοημοσύνη

Το Παρατηρητήριο Αεροπορικού Κλάδου Κρήτης (Crete Aviation Observatory - CAO), υπό την επιστημονική ευθύνη του…

3 hours ago