Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και οι πρώτες πυρκαγιές αποδεικνύουν με τραγικό τρόπο ότι δάση, ελαιώνες, οικισμοί και ολόκληρα χωριά, είναι απροστάτευτα, ότι κινδυνεύουν οι ζωές και το βιος των ανθρώπων.
Ο καθαρισμός των δασικών οικοσυστημάτων, η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, η διάνοιξη και η συντήρηση αντιπυρικών ζωνών και αγροτικών δρόμων, η κατασκευή και συντήρηση υδατοδεξαμενών, κρουνών υδατοληψίας, πυροφυλακίων, εργασίες που αποτελούν αναγκαιότητα για μια στοιχειώδη πολιτική πρόληψης παραμένουν κενό γράμμα και για αυτή την χρονιά.
Τα Δασαρχεία, η Περιφέρεια, οι Δήμοι, περιμένουν ακόμη την κατανομή των πιστώσεων από το ΥΠΕΣΔΑ.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρόνο με το χρόνο υποβαθμίζεται. Συγκεκριμένα, από το 2010 οι πιστώσεις της έχουν μειωθεί κατά 45%.
Σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία της αποτελεί η τριχοτόμηση του προσωπικού της, αφού απαρτίζεται, πλέον, εκτός από τους 141 μόνιμους Πυροσβέστες, από 70 Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης (σ.σ. προσλήφθηκαν με το συγκεκριμένο εργασιακό καθεστώς, αντί για μόνιμο προσωπικό, για να καλυφθούν τα οργανικά κενά της Πυροσβεστικής) και 27 συμβασιούχους πυροσβέστες.
Οι συμβασιούχοι και οι Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης είναι προσωπικό που απασχολείται με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Δεν εργάζονται μετά τις 10 το βράδυ ούτε Κυριακές, και αργίες γιατί υπάρχει πλαφόν στην αμοιβή τους για υπερωριακή απασχόληση.
Όσον αφορά τα οχήματα, τα κονδύλια επισκευής τους έχουν μειωθεί κατά 30%. Πολλά από αυτά είναι άνω της εικοσαετίας με φθαρμένα ελαστικά και δεν έχουν περάσει ποτέ από Κ.Τ.Ε.Ο.
Το έδαφος του νομού έχει δύσκολη μορφολογία και τα προηγούμενα χρόνια στάθμευε ελικόπτερο βαρέως τύπου στα Χανιά συνεπικουρώντας τις επίγειες δυνάμεις όταν η φωτιά ήταν σε δύσβατη περιοχή. Φέτος δεν υπάρχει ελικόπτερο στα Χανιά και περιμένουμε να έρθει από το Ηράκλειο.
Αρκετές παράνομες χωματερές παραμένουν σε χρήση.
Κάθε λογής καταπατητές, τουριστικά και άλλα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τον δασικό πλούτο της περιοχής.
Τα εγκληματικά, σε βάρος του λαού και των αναγκών του, συμφέροντα αναπτύσσονται και θεριεύουν διαχρονικά πάνω στην πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ , στο έδαφος μιας πολιτικής που εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί τα δάση και τους ορεινούς όγκους της χώρας.
Αυτή την κατεύθυνση υπηρετούν, τα ειδικά χωροταξικά για τον Τουρισμό, την βιομηχανία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο νόμος για την επιτάχυνση « των στρατηγικών επενδύσεων» (fast track). H προωθούμενη στρατηγική της ΕΕ για την λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη .
Αντί να ενισχυθεί ο ενιαίος χαρακτήρας της πρόληψης, καταστολής, αντιπυρικής προστασίας και διαχείρισης από μια ολόπλευρα ενισχυμένη σε προσωπικό, μέσα και χρηματοδότηση Δασική υπηρεσία, στο πλαίσιο του ενιαίου δημόσιου φορέα συνολικής διαχείρισης και προστασίας των δασών, με νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (1998), έχει χαραχτεί μια καταστροφική πορεία.
Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής το ζουν κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι και τα λαϊκά στρώματα. Αυτή η εγκληματική πολιτική αφήνει σχεδιασμένα ανοχύρωτα τα δάση και τις δασικές εκτάσεις πεδίο επιχειρηματικών συμφερόντων, έρμαιο των καταπατητών με την αλλαγή της χρήσης γης και την εμπορευματοποίησης της.
Είναι στάχτη στα μάτια οι δικαιολογίες ότι οι ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό οφείλονται στη γενικότερη έλλειψη τάχα χρημάτων. Πρόκειται για ταξική και πολιτική επιλογή.
Σε κανέναν κρατικό προϋπολογισμό δεν βρήκαν προτεραιότητα οι λαϊκές ανάγκες. Τουναντίον τα ποικιλόμορφα πακέτα χρηματοδότησης των μεγάλων επιχειρήσεων δεν στέρεψαν ποτέ! Σήμερα τη χρεοκοπία του κράτους και πάλι την πληρώνει ακριβά ο λαός.
Η ταξική βαρβαρότητα της πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων (πότε με κορμό την κεντροδεξιά πότε με την κεντροαριστερά) που υποτάσσει τις ανάγκες του λαού στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων, μπορεί και πρέπει να ανατραπεί.
Προβάλει για τον λαό η ανάγκη φιλολαϊκής πολιτικής με γνώμονα και οδηγό τις δίκες του ανάγκες.
Η Περιφέρεια προφανώς, δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα πυροπροστασίας. Όμως δεν αξιοποιεί τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες που έχει. Δεν διεκδικεί κονδύλια από την κυβέρνηση και την ΕΕ.
Το Δασικό Οικοσύστημα είναι κοινωνικό αγαθό και λαϊκή περιουσία.
Η Λαϊκή Συσπείρωση προειδοποιεί το λαό, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, την νεολαία ότι τα Δάση το περιβάλλον όπως και η ζωή τους δεν μπορούν να προστατευτούν χωρίς την πάλη την δική τους για ριζική αλλαγή πολιτικής.
Η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει:
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, τοποθετήθηκε σχετικά με…
Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Τάσος Δούσης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που…
Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας στον χώρο…
Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με…
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον 66χρονο Βρετανό που οδηγούσε επικίνδυνα κάνοντας "οχτάρια" επί του ΒΟΑΚ, στον…
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 60χρονης που εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι της στο…
This website uses cookies.