Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς και ορισμένοι Ουκρανοί διαπραγματευτές υπέστησαν δηλητηρίαση νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έπειτα από μια συνάντηση στο Κίεβο, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, ενώ ένας εκπρόσωπος του Ρώσου μεγιστάνα επιβεβαίωσε τη δηλητηρίασή του.
Ο Αμπράμοβιτς, αναλαμβάνοντας μεσολαβητικό ρόλο για την επίλυση της κρίσης, είχε συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ρώσο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Ρώσος ολιγάρχης και τουλάχιστον δύο στελέχη της ουκρανικής ομάδας των διαπραγματευτών φέρονται λοιπόν να παρουσίασαν συμπτώματα όπως κόκκινα μάτια, συνεχή και οδυνηρή δακρύρροια και ξεφλούδισμα του δέρματος στο πρόσωπο και τα χέρια τους. Η κατάστασή τους βελτιώθηκε και η ζωή τους δεν κινδυνεύει, τονίζεται. Είναι άγνωστο τι προκάλεσε τα συμπτώματα αυτά, προστίθεται.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι επέρριψαν την «ύποπτη» δηλητηρίασή τους σε «σκληροπυρηνικούς» στη Μόσχα οι οποίοι ήθελαν να σαμποτάρουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ένα πρόσωπο που πρόσκειται στο περιβάλλον του Αμπράμοβιτς είπε ότι είναι ασαφές ποιος τους έβαλε στο στόχαστρο. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα και τον εκπρόσωπο του Ρώσου ολιγάρχη, Δυτικοί ειδικοί εξέτασαν το συμβάν και είπαν ότι είναι δύσκολο να αποφανθούν αν τα συμπτώματα οφείλονται σε χημικό ή βιολογικό παράγοντα ή σε κάποιου είδους ηλεκτρομαγνητική-ραδιολογική επίθεση.
Το χρονικό του «Γολγοθά» του
Ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στον Αμπράμοβιτς επιβλήθηκαν κυρώσεις μεταξύ των οποίων το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του στο Ηνωμένο Βασίλειο και την απαγόρευση να ταξιδέψει στη χώρα. Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι οι εν λόγω κυρώσεις αποτελούν απάντηση στους δεσμούς του Αμπράμοβιτς με το Κρεμλίνο και πως οι εταιρείες που ελέγχει ο Αμπράμοβιτς θα μπορούσαν να παράγουν χάλυβα ο οποίος με τη σειρά του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε τανκς που αναπτύσσονται επιθετικά στην Ουκρανία από τη Ρωσία.
Ο Αμπράμοβιτς αρνείται ότι έχει στενούς δεσμούς με τον Βλάντιμιρ Πούτιν και το Κρεμλίνο.
Προ ημερών, έγινε γνωστό ότι ο Αμπράμοβιτς επιδίωκε να αγοράσει ένα σπίτι στο Ντουμπάι, όπου είχε επίσης εντοπιστεί το ιδιωτικό αεροπλάνο του*, λόγω του καθεστώτος που υπάρχει στην πόλη να μην ισχύουν κυρώσεις. Τον ίδιο μήνα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανέβαλε τις κυρώσεις εις βάρος του Αμπράμοβιτς έπειτα από παρότρυνση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, εξαιτίας του πιθανού ρόλου του ολιγάρχη στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι ο Αμπράμοβιτς συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις «στο αρχικό στάδιό τους». Καμία περαιτέρω λεπτομέρεια για τη φύση της ανάμειξης του Αμπράμοβιτς στη διαδικασία δεν αποκαλύφθηκε από κανένα από τα μέρη της σύγκρουσης.
Το διήμερο 3-4 Μαρτίου, ο Αμπράμοβιτς συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις στο Κίεβο. Λίγο μετά τη συνάντηση, ο Αμπράμοβιτς και δύο άλλοι Ουκρανοί διαπραγματευτές υπέστησαν αρχικά συμπτώματα που συνεπάγονταν πιθανή δηλητηρίαση με άγνωστη χημική ουσία, που περιελάμβανε φλεγμονή των ματιών και του δέρματος με κάποιο ξεφλούδισμα του δέρματος. Όλοι συνήλθαν γρήγορα. Δυτικές πηγές ανέφεραν ότι η ύποπτη επίθεση μπορεί να πραγματοποιήθηκε από σκληροπυρηνικούς στη Μόσχα που προσπάθησαν να σαμποτάρουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο Reuters, είπε ωστόσο ότι πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες δεικνύουν ότι ο Αμπράμοβιτς και οι Ουκρανοί διαπραγματευτές αρρώστησαν λόγω περιβαλλοντικού παράγοντα και όχι λόγω δηλητηρίασης.
*Σημειώνεται ότι ο Αμπράμοβιτς πηγαινοέρχεται μεταξύ Μόσχας και Λβιβ (σ.σ.: στη δυτική Ουκρανία) από την έναρξη του πολέμου κι έπειτα, ενώ έχει καταβάλει προσπάθειες να βρει ένα… απάγκιο λιμανάκι τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Τουρκία. Προς τα τέλη του μήνα εθεάθη η θαλαμηγός του στο Ισραήλ, όπου ο Ρώσος μεγιστάνας δεν μπόρεσε ν’ «αγκυροβολήσει» επειδή η κυβέρνηση της χώρας αρνήθηκε να αναμειχθεί στην υπόθεση των κυρώσεων, και την επομένη ο ίδιος στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου ανέμενε να αποβιβαστεί στο ιδιωτικό αεροπλάνο του.
Στη γείτονά μας, δε, τελικά πέτυχε να βρει το πολυπόθητο καταφύγιό του, σύμφωνα με πληροφορίες της Times. Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, μάλιστα, φέρεται να ταξίδεψε μ’ ένα από τα ιδιωτικά τζετ του από την Τουρκία στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Κατά την αγγλική εφημερίδα, ο Αμπράμοβιτς διαδραματίζει έναν ιδιότυπο ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στον Πούτιν και τον Ζελένσκι. Αναφέρεται, ακόμη, ότι ο Ρώσος μεγιστάνας παρέδωσε στον πρόεδρο της Ρωσίας ένα χειρόγραφο σημείωμα του Ουκρανού ομολόγου του, στο οποίο αναγράφονταν οι όροι που θα μπορούσαν για γίνουν αποδεκτοί από την πλευρά των αμυνομένων προκειμένου να υπάρξει ειρήνη.
Οι κυριότερες κυρώσεις:
Η σχέση του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν
Ο Αμπράμοβιτς ήταν το πρώτο άτομο που πρότεινε στον Γέλτσιν τον Βλάντιμιρ Πούτιν για τη διάδοχη κατάσταση στον προεδρικό θώκο της Ρωσίας. Στη συνέχεια, ο Αμπράμοβιτς θα παρέμενε ένας από τους στενότερους έμπιστους του Πούτιν. Το 2007, ο Πούτιν συμβουλεύτηκε τον Αμπράμοβιτς σε συναντήσεις τους για τη διαδοχή του ίδιου στην Προεδρία της χώρας. Ο Μεντβέντεφ συστήθηκε προσωπικά από τον Αμπράμοβιτς.
Ο Κρις Χάτσινς, βιογράφος του Πούτιν, περιέγραψε τη σχέση του Ρώσου προέδρου με τον Αμπράμοβιτς σαν αυτή μεταξύ πατέρα και αγαπημένου γιου.
Τον Σεπτέμβριο του 2012, η δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αγγλίας και της Ουαλίας, Ελίζαμπεθ Γκλόστερ, ισχυρίστηκε ότι η επιρροή του Αμπράμοβιτς στον Πούτιν ήταν περιορισμένη: «Δεν υπήρχε αποδεικτική βάση που να υποστηρίζει τον ισχυρισμό ότι ο κ. Αμπράμοβιτς ήταν σε θέση να χειραγωγήσει ή να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο τον πρόεδρο Πούτιν ή τους αξιωματούχους στη διακυβέρνησή τους, ούτως ώστε να ασκούν τις εξουσίες τους με τέτοιο τρόπο που να επιτρέπει στον κ. Αμπράμοβιτς να επιτύχει τους δικούς του εμπορικούς στόχους».
Η Γκλόστερ επέβλεψε την υπόθεση των Ρώσων ολιγαρχών Μπόρις Μπερεζόφσκι και Αμπράμοβιτς. Έκρινε τον Μπερεζόφσκι ως «έναν εγγενώς αναξιόπιστο μάρτυρα» και το 2012 τάχθηκε στο πλευρό του Αμπράμοβιτς. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο θετός γιος της Γκλόστερ είχε λάβει σχεδόν 500.000 λίρες για να εκπροσωπήσει τον Αμπράμοβιτς ως δικηγόρος στην αρχή της υπόθεσης. Η εμπλοκή του θετού γιου της φέρεται να ήταν μεγαλύτερη από ό,τι είχε αποκαλυφθεί. Ο Μπερεζόφσκι δήλωσε: «Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι ο ίδιος ο Πούτιν έγραψε αυτήν την κρίση». Η Γκλόστερ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ πιστεύει ότι ο Αμπράμοβιτς είναι ένας «κουβαλητής», πως εργάζεται δηλαδή ως χρηματοοικονομικός μεσάζων για λογαριασμό του Πούτιν.
«Δεν είναι δηλητηρίαση»
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.