Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Οι λίμνες Αγυιάς και Κουρνά μέσα από τα σύννεφα [βίντεο+φωτό}

Οι Chania Aerial Creations συνεχίζουν να καταγράφουν τοποθεσίες της Κρήτης από γωνίες και ύψη που δεν έχουν ξανακαταγραφεί.

 

Ο Κωνσταντίνος Γδοντάκης είναι ο Χανιώτης πίσω από το έργο αυτό  ο οποίος χρησιμοποιώντας ειδικό τηλεμεταχειριζόμενο ελικόπτερο τύπου droneκαταγράφει από ψηλά, χρησιμοποιώντας μία κάμερα υψηλής ευκρίνειας, αυτά που συμβαίνουν.

Εδώ και κάποιους μήνες ο κ. Γδοντάκης έχει δημοσιοποιήσει μία σχετικά μεγάλη γκάμα φωτογραφιών και βίντεο από τοποθεσίες της Κρήτης αλλά και από εκδηλώσεις. Τελευταία δουλειά του οι δύο λίμνες της περιοχής μας, η λίμνη Αγυιάς και η λίμνη Κουρνά. Όπως πάντα, συνοδεύει τις φωτό και τα βίντεο με κείμενα.

Δείτε λοιπόν τις φωτογραφίες και απολαύστε σε βίντεο και αυτές τις αγαπημένες μας τοποθεσίες, μέσα από τα σύννεφα.

Λίμνη Αγιάς


Η τεχνητή λίμνη της Αγιάς βρίσκεται δίπλα στο ομώνυμο χωριό, 9 km δυτικά των Χανίων. Είναι μια μικρή λίμνη έκτασης 450 στρεμμάτων, η οποία επικοινωνεί νότια με την κοιλάδα του Φασά. Η κοιλάδα αυτή θεωρείται ως η πιο υγρή της Κρήτης. Η λίμνη δέχεται νερό από υπόγειες πηγές και από τον ποταμό Ξεκωλωμένο.

Η λίμνη ήταν βάλτος πριν η ΔΕΗ την μετατρέψει σε τεχνητή, για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Πλέον, το εργοστάσιο της ΔΕΗ δεν λειτουργεί, αλλά ο επισκέπτης μπορεί ακόμη να δει τις παλιές εγκαταστάσεις του.

Η μικρή αυτή λίμνη φιλοξενεί ίσως την μεγαλύτερη ποικιλία υδροχαρών φυτών στην Κρήτη, αλλά και πολύ σημαντικά είδης πανίδας, όπως σπάνια είδη φτέρης και βατράχων. Επίσης, στην λίμνη βρίσκουν καταφύγιο πολλά αποδημητικά, και μη, πουλιά. Η οικολογική σημασία της λίμνης της Αγιάς αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι η λίμνη προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες.

Τα τελευταία χρόνια, τα αρδευτικά έργα της περιοχής έχουν μειώσει το μέγεθος της λίμνης, η οποία έχει γίνει βάλτος σε πολλά σημεία. Επίσης, σοβαρή θεωρείται η οικολογική καταστροφή που προκάλεσε ένας ανεγκέφαλος ντόπιος, όταν απελευθέρωσε αμερικανικούς βουβαλοβάτραχους στην λίμνη πριν από χρόνια. Οι βάτραχοι πολλαπλασιάστηκαν ανεξέλεγκτα, αφανίζοντας τον ενδημικό βάτραχο της Κρήτης. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την εισαγωγή του λατινοαμερικάνικου ζιζανίου Papsalum distichum που έχει καλύψει τη λίμνη, αποτελούν τους κυριότερους λόγους της αλλοίωσης της βιοποικιλότητας της λίμνης. Προσπάθειες γίνονται ώστε να μην εξαπλωθούν αυτά τα ξενόφερτα είδη σε άλλους υδροβιότοπους της Κρήτης.

Λίμνη Κουρνα

Η λίμνη έχει σκοτεινά νερά, που προκαλούν δέος σε όσους τα βλέπουν. Έτσι, παλιά δημιουργήθηκε ο μύθος ότι η λίμνη είναι άπατη, δηλαδή χωρίςπυθμένα. Αυτός ο μύθος έχει καταρριφθεί, καθώς το μέγιστο βάθος της έχει υπολογιστεί στα 22.5m.

Ένας δεύτερος μύθος αναφέρει ότι στη θέση της λίμνης βρισκόταν ένα χωριό, όπου ζούσε μια όμορφη κοπέλα με τον πατέρα της. Μια μέρα, ενώ πήγαιναν στο χωράφι τους, κάθισαν να ξεκουραστούν. Η κόρη άρχισε να χτενίζει τα μαλλιά της και ο πατέρας της την καμάρωνε. Ωστόσο, η ομορφιά της ξαφνικά τον έκανε να την ερωτευτεί και της ρίχτηκε. Η απελπισμένη κόρη τότε πρόλαβε να φωνάξει «Βούλα και Βουλολίμνα, κι εγώ στοιχειό στη λίμνα!». Η περιοχή αμέσως βούλιαξε και κατακλύστηκε με νερό, δημιουργώντας τη λίμνη. Οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι πολλοί έχουν δει αρκετές φορές την νεράιδα να χτενίζει τα μαλλιά της μέσα στο φεγγαρόφως, καθισμένη σε ένα βράχο στη μέση της λίμνης. Λένε ότι η νεράιδα προστατεύει τα ζώα της λίμνης.

Ένας δευτερεύων μύθος για την νεράιδα αναφέρει ότι ο θεός θύμωσε για την κολασμένη συμπεριφορά των κατοίκων της περιοχής και προκάλεσε κατακλυσμό για να τους τιμωρήσει. Οι κάτοικοι όλοι πνίγηκαν, εκτός την κόρη του παπά, η οποία είναι και η νεράϊδα που βλέπουν αρκετοί να χτενίζει τα μαλλιά της.

Τέλος, κάποιοι πιστεύουν ότι στην λίμνη προκαλούνται παραφυσικά φαινόμενα, με ηλεκτρομαγνητικά πεδία που προκαλούν είτε αναστάτωση σε πολλούς, είτε θετική διάθεση.

Για όποιον το επιθυμεί, υπάρχει και σχετική σελίδα στο fb από την οποία μπορεί να ακολουθείτε τη δουλειά της Chania Aerial Creations.

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Μαχητική κινητοποίηση της Επιτροπής Ειρήνης για τον όλεθρο στη Μέση Ανατολή – Νέα κινητοποίηση την Τρίτη ενάντια στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ

Το ανελέητο σφυροκόπημα από το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ που σπέρνει τον όλεθρο στους λαούς της…

5 mins ago

Κάλεσμα σε συλλαλητήριο στα Χανιά για τον Μοχάμεντ Καμράν: Να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι

Η ΚΕΕΡΦΑ Χανίων καταγγέλλει τον βασανισμό και τη δολοφονία του μετανάστη ντελιβερά Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ…

11 mins ago

Χανιά: Σύσκεψη την Παρασκευή με αφορμή την απόλυση εκπαιδευτικών για συνδικαλιστική δράση

Η κυβέρνηση προχωρά σε πρωτοφανείς απολύσεις εκπαιδευτικών, επικαλούμενη συνδικαλιστική δράση. Τρεις εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ Πειραιά,…

15 mins ago

Η Μπακογιάννη είπε στον Πολάκη: «Τέτοιο χάλι δεν έχει ξανασυμβεί» – «Τον αντρειωμένο μην τον φοβάσαι, θα βρει την άκρη», είπε ο Πολάκης

Χαλαρό διάλογο για την εσωκομματική «θύελλα» του ΣΥΡΙΖΑ είχαν το πρωί της Τετάρτης στην Βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Παύλος Πολάκης.…

25 mins ago

Ατελείωτη ταλαιπωρία λόγω των έργων στην οδό Κυδωνίας | Φωτός

Η ταλαιπωρία των Χανιωτών τις τελευταίες ημέρες είναι τεράστια λόγω εργασιών τόσο στην οδό Κυδωνίας…

2 hours ago

Σεισμοί: Μπορούν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα να μας προειδοποιήσουν; Επιστήμονες σε συνέδριο στα Χανιά απαντούν…

Η αξιοποίηση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων για την έγκαιρη προειδοποίηση σεισμών βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών διεθνούς…

2 hours ago

This website uses cookies.