ΤΟΠΙΚΑ

Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου άλλαξαν την όψη του κήπου του σχολείου τους, μέσω πρωτοβουλίας της Τράπεζας Χανίων | Φωτός

Σε ακόμα ένα σχολείο η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων με τη συνεργασία εκπαιδευτικών και μαθητών προχώρησε στην εφαρμογή του εκπαιδευτικού περιβαλλοντικού προγράμματος «Green School by Τράπεζα Χανίων».

Πρόκειται για πρόγραμμα που αποτελείται από δράσεις που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βέλτιστη χρήση φυσικών πόρων.

Η σημερινή δράση πραγματοποιήθηκε σε χώρο του 3ου Γυμνάσιου Χανίων στον Κουμπέ, ο οποίος με τη βοήθεια μαθητών μετατράπηκε σε ένα όμορφο κήπο.

Οι μαθητές υπό την επίβλεψη μέλος της ΜΚΟ We4all φύτεψαν διαφόρων τύπων φυτά και λουλούδια ενώ μαζί με εκπαιδευτικούς παρακολούθησαν και διαδραστική παρουσίαση από εξειδικευμένο προσωπικό.

Σε δηλώσεις της η φιλόλογος κ. Μαρία Ζαφειράκη αφού ευχαρίστησε την Τράπεζα Χανίων για την πρωτοβουλία σημειώνοντας ότι μέσω τέτοιων δράσεων τα σχολεία ενώνονται με το φυσικό περιβάλλον, οι μαθητές με τον πρωτογενή τομέα μέσα από ένα δημιουργικό πλαίσιο που δίνει διέξοδο στα παιδιά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά:

“Υπάρχει μία μερίδα παιδιών που δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον ήδη από την Α’ Γυμνασίου. Δημιουργούμε μία ομάδα παιδιών που στο μέλλον θα γίνουν επαγγελματίες σε ένα χώρο που τα τελευταία χρόνια φυτοζωεί στην Ελλάδα ενώ θα μπορούσε η χώρα μας να έχει πρωτοποριακό ρόλο παγκοσμίως. Οι μαθητές μαθαίνουν σιγά – σιγά να αγαπάνε τη φύση. Αγαπάνε τα φυτά και με το τέλος της Α’ Γυμνασίου, πάνω από το 20% πλέον γνωρίζει πώς να καλλιεργεί”

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημοσίων Σχέσεων της Τράπεζας Χανίων κ. Ιάκωβος Ρούσος είπε ότι το πρόγραμμα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την We4All έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος. Όπως ενημέρωσε, ετο 3ο Γυμνάσιο Χανίων αποτελεί το τρίτο σχολείο το οποίο συμμετέχει στην πρωτοβουλία ενώ με ευκαιρία της σημερινής δράσης κάλεσε και άλλα σχολεία της Κρήτης να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα το οποίο θα συνεχιστεί και μέσα στο 2024.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της We4All κ. Κωνσταντίνος Καλφούντζος μίλησε για τη σημερινή δράση και τη σημασία τέτοιων δράσεων, ειδικά για τα νέα παιδιά ενώ στάθηκε στην ανάγκη προστασία του περιβάλλοντος στα πλαίσια και των αλλαγων που φέρνει η κλιμματική αλλαγή.

Η δράση υλοποιείται κάθε χρόνο σε τέσσερα Γυμνάσια και περιλαμβάνει μια διαδραστική παρουσίαση από εξειδικευμένο προσωπικό.

Ξεκινώντας μέσα στην τάξη, τα παιδιά ενημερώνονται για τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας, αλλά και για τις απλές, πρακτικές λύσεις που τα ίδια μπορούν να εφαρμόζουν στην καθημερινότητά τους, προκειμένου να συνεισφέρουν στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για την αειφορία Green Future είναι διαμορφωμένο ώστε να εστιάζει σε καλές πρακτικές πάνω σε ορισμένα πιο σύνθετα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως είναι η σπατάλη τροφίμων (Food Waste), η βιομηχανία της γρήγορης μόδας (Fast Fashion), η εντατική γεωργία, η εντατική κτηνοτροφία και η υπεραλίευση.

Το πρόγραμμα καταλήγει σε μία δράση δημιουργίας μικρών βοτανικών κήπων με ενδημικά, αρωματικά και μελισσοκομικά φυτά μέσα στο προαύλιο του σχολείου, όπου τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι το να είναι υπεύθυνοι πολίτες και να σέβονται ό,τι τους “περιβάλλει” όχι μόνο δεν είναι δύσκολο αλλά είναι και μια φυσική, ευχάριστη δραστηριότητα που κρίνεται απαραίτητη.

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

MRB: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – Συμφωνούν με την αποπομπή Κασσελάκη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – Ανεβαίνει ο Πολάκης στη μάχη διαδοχής

Την αλλαγή στους συσχετισμούς του πολιτικού σκηνικού καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open. Την…

12 hours ago

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον σκηνοθέτη Μάνο Βαβαδάκη, μετά την πετυχημένη «Πανώρια» του…

12 hours ago

Η στέγη παραδομένη στην αγορά, η «γενιά των ενοικιαστών» χωρίς κρατική μέριμνα

του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το υψηλότερο κόστος στέγασης σε…

13 hours ago

Νίσυρος: Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του

Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του στη…

13 hours ago

Σοκ από ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία – Με πυρηνικό παγκόσμιο πόλεμο προειδοποιεί η Μόσχα

Σε ψήφισμά του, το Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά…

13 hours ago

Οπαδοί της Celtic στο λαό της Παλαιστίνης: «You ‘ll never walk alone»

Ηκερκίδα της Celtic FC στον αγώνα με τη SK Slovan Bratislava για το UEFA Champions League στη…

14 hours ago

This website uses cookies.