Ανησυχία, συγκρούσεις και αβεβαιότητα. Αυτά είναι τα βασικότερα που “έφερε” η ανακοίνωση του διευθύνοντα συμβούλου της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ότι καταργεί το πρόγραμμα fact-checking.
Οι επαναδιατυπωμένες πολιτικές της Meta σχετικά με τη «συμπεριφορά μίσους» σημαίνουν ότι οι χρήστες θα μπορούν πλέον να λένε διαφορετικούς τύπους πραγμάτων στις πλατφόρμες της, το Facebook, το Instagram και το Threads.
Μετά την ανακοίνωση του Ζούκερμπεργκ για σαρωτικές αλλαγές στην εποπτεία του περιεχομένου στις πλατφόρμες της, έγιναν πολλαπλές αλλαγές στις πολιτικές της.
Τι θα φέρει η κατάργηση του fact-checking
Η Meta καταργεί το πρόγραμμα fact-checking στις ΗΠΑ, σε μία αλλαγή που αποτελεί ξεκάθαρη στροφή της εταιρείας προς την κυβέρνηση Τραμπ.
Μεταξύ των αλλαγών περιλαμβάνονται τα εξής:
- Διαγραφή συγκεκριμένων απαγορεύσεων: Η απαγόρευση αναφοράς σε τρανς ή non binary άτομα με τον όρο “it” έχει διαγραφεί. Προστέθηκε μια νέα ενότητα που διευκρινίζει ότι «επιτρέπουμε ισχυρισμούς για ψυχική ασθένεια ή ανωμαλία όταν βασίζονται στο φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό». Αυτή η προσθήκη αντανακλά «πολιτικό και θρησκευτικό λόγο σχετικά με τον τρανσεξουαλισμό και την ομοφυλοφιλία και τη συνηθισμένη μη σοβαρή χρήση λέξεων όπως ‘περίεργος’». Επίσης, δηλώνεται ότι οι πολιτικές έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν τύπους λόγου όπως η έκφραση αποκλεισμού ή η χρήση προσβλητικής γλώσσας στο πλαίσιο συζητήσεων για πολιτικά ή θρησκευτικά θέματα, όπως για τα δικαιώματα των τρανς, τη μετανάστευση ή την ομοφυλοφιλία.
- Αμετάβλητες πολιτικές με εξαιρέσεις: Οι πολιτικές της Meta εξακολουθούν να απαγορεύουν την ανάρτηση περιεχομένου που στοχεύει άτομα ή ομάδες βάσει των προστατευμένων χαρακτηριστικών τους ή της μεταναστευτικής τους κατάστασης με απανθρωπιστική γλώσσα, όπως συγκρίσεις με ζώα, παθογόνα ή μορφές ζωής υποδεέστερες, όπως κατσαρίδες και ακρίδες. Ωστόσο, οι αλλαγές υποδεικνύουν ότι μπορεί πλέον να επιτρέπονται συγκρίσεις γυναικών με οικιακά αντικείμενα ή περιουσία, καθώς και συγκρίσεις ανθρώπων με κόπρανα, ακαθαρσίες, βακτήρια, ιούς, ασθένειες και “πρωτόγονους”.
- Επιτρεπτή η άρνηση ύπαρξης των τρανς ατόμων: Φαίνεται ότι πλέον μπορεί να είναι αποδεκτό να δηλώνεται ότι τα τρανς άτομα «δεν υπάρχουν».
- Διαγραφή προειδοποιήσεων κατά συγκεκριμένων εκφράσεων μίσους: Η Meta έχει διαγράψει προειδοποιήσεις ενάντια στην αυτοαναγνώριση ρατσιστικών, ομοφοβικών και ισλαμοφοβικών απόψεων. Επίσης, διαγράφηκαν προειδοποιήσεις κατά της χρήσης εκφράσεων μίσους, όπως οι χαρακτηρισμοί «cunt», «dick» και «asshole».
- Αναφορά στον «ιό της Κίνας»: Οι αλλαγές ενδέχεται επίσης να σημαίνουν ότι είναι πλέον αποδεκτό να δημοσιεύονται εκφράσεις όπως ο «ιός της Κίνας», όρος που χρησιμοποιούσε συχνά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στον κορονοϊό.
Σύγκρουση με ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο
Οι σαρωτικές αλλαγές στη διαχείριση των κοινωνικών δικτύων της Meta, όπως το Facebook, το Instagram και το Threads, θέτουν την εταιρεία σε τροχιά σύγκρουσης με τους νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Οι νομοθέτες σε Βρυξέλλες και Λονδίνο επέκριναν την απόφαση του Ζούκερμπεργκ να καταργήσει τους factcheckers στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «ιδιαιτέρως ανησυχητική». Η νέα πολιτική της Meta επιτρέπει πλέον στους χρήστες να αποκαλούν τρανς άτομα «it» και να διατυπώνουν ισχυρισμούς για «ψυχική ασθένεια ή ανωμαλία» βάσει φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.
Η Chi Onwurah, βουλευτής των Εργατικών και πρόεδρος της επιτροπής επιστήμης και τεχνολογίας της Βουλής των Κοινοτήτων, δήλωσε πως η αντικατάσταση των επαγγελματιών factcheckers με χρήστες που θα ελέγχουν την ακρίβεια των δημοσιεύσεων είναι «ανησυχητική» και «επικίνδυνη».
Η Meta ανακοίνωσε ότι θα βασίζεται σε ένα σύστημα «κοινοτικών σημειώσεων», παρόμοιο με αυτό που υιοθέτησε ο Ίλον Μασκ στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter). Αυτή η αλλαγή έχει προκαλέσει φόβους για διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με εκλογές, υγειονομικά θέματα, πανδημίες και ένοπλες συγκρούσεις.
Η βραβευμένη με Νόμπελ δημοσιογράφος Maria Ressa προειδοποίησε για «εξαιρετικά επικίνδυνους καιρούς» για τη δημοσιογραφία και τη δημοκρατία. «Η Meta επιτρέπει στο ψέμα, τον φόβο και το μίσος να μολύνουν κάθε χρήστη της πλατφόρμας», τόνισε.
Η Meta αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές ρυθμιστικές πιέσεις στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο αν επεκτείνει τις νέες πολιτικές της εκτός ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στον Ζούκερμπεργκ, διαψεύδοντας ότι ο Κανονισμός Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA) επιβάλλει «λογοκρισία».
Η Ευρωβουλευτής Valérie Hayer δήλωσε: «Η Ευρώπη δεν θα αποδεχθεί τη χειραγώγηση και την παραπληροφόρηση ως κανόνα της κοινωνίας. Η κατάργηση των factcheckers στις ΗΠΑ αποτελεί στρατηγικό και ηθικό λάθος της Meta».
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι αλλαγές της Meta μπορεί να εκθέσουν τους εφήβους σε επιβλαβές περιεχόμενο, όπως βία ή πορνογραφία, καθώς η εταιρεία θα βασίζεται σε χρήστες για να επισημαίνουν παραβάσεις. Η NSPCC, φιλανθρωπική οργάνωση για την προστασία των παιδιών, ζήτησε από τη Meta να διευκρινίσει πώς θα προστατεύσει τα παιδιά από αυτούς τους κινδύνους.
Η σύγκρουση με την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο για τις αλλαγές στη διαχείριση περιεχομένου της Meta είναι αναπόφευκτη, με ειδικούς να τονίζουν πως οι νέες πολιτικές της εταιρείας ενδέχεται να έρχονται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες.