Εδώ και 14 χρόνια το χωριό Σφεντύλι πλημμυρίζει σιγά-σιγά και χάνεται κάτω από το νερό, λόγω του φράγματος Αποσελέμη που κατασκευάστηκε στην περιοχή. Το Σφεντύλι βρίσκεται στο 37ο χιλιόμετρο της οδού Ηρακλείου-Λασιθίου και η παλαιότερη μαρτυρία για την ύπαρξη του οικισμού χρονολογείται στο 1577.
To χωριό βρέθηκε μέσα στον ταμιευτήρα νερού του φράγματος Αποσελέμη και τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται χαμηλότερα ήδη έχουν αρχίσει να βυθίζονται στην λίμνη.
Αν και οι κάτοικοι του νησιού, εδώ και παρά πολλά χρόνια, έχουν αποζημιωθεί από το κράτος για τις περιουσίες τους, που θα χαθούν κάτω από το νερό, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η πολιτεία έπρεπε να μεριμνήσει και για την μετεγκατάσταση του οικισμού σε άλλη περιοχή, πράγμα το οποίο δεν έχει γίνει ακόμα, γι αυτό και αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους.
Νέο βίντεο με drone
Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα νέο βίντεο με εικόνες από drone που αποτελεί μια εντυπωσιακή καταγραφή του χωριού από αέρος.
Στο συνοδευτικό κείμενο, ο χρήστης που το ανέβασε σημειώνει:
“Όταν το 1577 δημιουργήθηκε ο οικισμός του Σφεντυλίου κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει την μοίρα του.
Ένα χωριό που άντεξε στο πέρασμα των κατακτητών, αλλά από ότι φαίνεται δεν αντέχει το πέρασμα της εξέλιξης και της προόδου…
Βρέθηκε μέσα στον ταμιευτήρα νερού του φράγματος Αποσελέμη και ήδη έχουν αρχίσει να βυθίζονται στην λίμνη τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται χαμηλότερα.
Ο σχεδιασμός προβλέπει την βύθιση ολόκληρου του χωριού που σιγά-σιγά χάνεται από τον χάρτη….
Όταν η εικόνα μιλάει…..
Όταν οι δρόμοι δεν οδηγούν πουθενά…
Όταν τα λόγια είναι περιττά….
Όταν ένα να χωριό βουλιάζει μαζί με γέλια χαρές λύπες, αγωνίες, αναμνήσεις
Ζωές ανθρώπων που έζησαν εκεί.
Σφεντύλι 2014. Οι μνήμες δεν σβήνουν με νερό…”
Δείτε φωτός και βίντεο:
Η ιστορία του χωριού
Ο μικρός οικισμός Σφεντύλι βρίσκεται στο 37ο χιλιόμετρο της οδού Ηρακλείου-Λασιθίου και η αρχαιότερη μαρτυρία για την ύπαρξη του οικισμού χρονολογείται στο 1577, στον κατάλογο του Fr. Barozzi. Στην πρώτη τουρκική απογραφή (1671) ο οικισμός (Isfendil) έχει 9 φορολογούμενες χριστιανικές οικογένειες.
Στην απογραφή του 1881 ανήκε στο Δήμο Μοχού, το 1900 αναγράφεται στο Δήμο Λαγκάδας και από το 1920 στον αγροτικό Δήμο Ποταμιών, και στην κοινότητα Ποταμιών από το 1928.
Η ονομασία του οικισμού είναι ανθρωπωνυμική. Το οικογενειακό όνομα Σφενδήλος μαρτυρείται στην Κρήτη και ασφαλώς o πρώτος οικιστής του θα είχε αυτό το όνομα. Στα χρόνια της Βενετοκρατίας ήταν φέουδο της λατινικής επισκοπής Χερρονήσου ήδη από το 1248.
Κατά την πολιορκία του Χάνδακα ο εφημέριος της μονής παπα-Νικολός Μαγκαφούρης απέκτησε την εύνοια του Τούρκου πασά και όχι μόνο εξασφάλισε την ακεραιότητα των κτημάτων της μονής, αλλά και οικειοποιήθηκε άλλα κτήματα ιδιωτών. Οι απόγονοι του Μαγκαφούρη διαδέχονταν ο ένας τον άλλο στη διοίκηση της Μονής. Ο τελευταίος παπα- Μιχάλης Μαγκαφουράκης δεν απέκτησε κληρονόμους και δώρισε τη μονή στον Άγιο Τάφο. Τα επόμενα χρόνια η μονή διαλύθηκε και τα πλούσια κτήματά της διανεμήθηκαν στους κατοίκους του χωριού.
Δείτε εδώ κάποιες καταπληκτικές καλλιτεχνικές φωτογραφίες του Πολυχρόνη Νικηφοράκη από το χωριό όπως είναι σήμερα
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθήκον να ξαναγίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα, γι’ αυτό και έχουν…
«Δεν θα συμφωνήσω ότι έχει επικρατήσει η άποψη «’ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει’», τόνισε ο…
Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την αμαθίαν καταλύεται η αλήθεια)…
Ο κ. Ευτύχης Δαμηλάκης, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καντάνου-Σελίνου και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής,…
Σήμερα, στο κέντρο της Αγοράς της πόλης των Χανίων, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε…
Αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είναι ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα (68…
This website uses cookies.