ΘΕΣΕΙΣ

Οι ξένοι μαχητές της Ουκρανίας έχουν ελάχιστα κοινά με εκείνους που συμμετείχαν στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο

Του Sebastiaan Faber * / theconversation.com

Όταν o ηλικιωμένος πια Άμπε Όσεροφ θυμήθηκε γιατί ως 21χρονο παιδί από τη γειτονιά του Μπράουνσβιλ του Μπρούκλιν, είχε προσφερθεί εθελοντικά να ενταχθεί στις Διεθνείς Ταξιαρχίες στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο το 1936, μίλησε για μια προσωπική, βαθιά ηθική απόφαση.

«Μερικοί από τους φίλους μου είχαν πάει ήδη. Μερικοί από αυτούς είχαν σκοτωθεί και τραυματιστεί… Μετά άρχισα να βλέπω φωτογραφίες του τι συνέβαινε. … Βομβαρδισμοί, άμαχοι σκοτωμένοι παντού… Ήξερα ότι αν δεν πήγαινα, θα ντρεπόμουν όλη μου τη ζωή».

Σήμερα, τα λόγια του φαίνεται να απηχούν εκείνα ατόμων από όλο τον κόσμο που είναι πρόθυμα να ρισκάρουν τη ζωή τους για να βοηθήσουν την Ουκρανία στον απεγνωσμένο αγώνα της ενάντια στη ρωσική εισβολή.

«Να κάθεσαι και να μην κάνεις τίποτα; Έπρεπε να το κάνω αυτό όταν το Αφγανιστάν διαλύθηκε και με βάραινε πολύ. Έπρεπε να ενεργήσω», ομολόγησε ένας βετεράνος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφο των New York Times προτού κατευθυνθεί ανατολικά.

Ενθαρρυμένοι από τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy, εθελοντές εγγράφονται –σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, κατά χιλιάδες– για να ενταχθούν στις τάξεις αυτού που ο The Guardian αποκάλεσε «τη σημαντικότερη διεθνή ταξιαρχία από τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο».

Ο Guardian δεν είναι ο πρώτος που κάνει μια αναλογία μεταξύ της Ισπανίας του 1930 και της σημερινής Ουκρανίας. Αλλά όσο δελεαστικό είναι να συγκρίνεις τα δύο, κάνοντάς το αυτό περισσότερο συσκοτίζεις την πραγματικότητας παρά βοηθάς να εξηγηθουν είτε η μία είτε η άλλη σύγκρουση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, βλέπω την αναλογία να βασίζεται σε παραμορφωμένα πλαίσια που κληρονομήθηκαν από τον Ψυχρό Πόλεμο. σε άλλες, φαίνεται να οδηγείται από κραυγαλέο οπορτουνισμό.

Ομοιότητες μόνο επιφανειακά

Ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος ξέσπασε το καλοκαίρι του 1936 μετά από μια απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, με επικεφαλής τον στρατηγό Francisco Franco, που απέτυχε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου , ενός φιλελεύθερου-προοδευτικού συνασπισμού που είχε εκλεγεί δημοκρατικά για να ηγηθεί της Δεύτερης Ισπανικής Δημοκρατίας . Αλλά ενώ η ρεπουμπλικανική κυβέρνηση κατάφερε να κρατήσει τις μεγαλύτερες πόλεις της Ισπανίας και περίπου το ήμισυ της εθνικής επικράτειας, οι δεξιοί αντάρτες ανέλαβαν τον έλεγχο της άλλης μισής. Προχώρησαν σε έναν αιματηρό πόλεμο.

Οι Ρεπουμπλικανικές δυνάμεις αντιμετώπισαν έναν καλά εξοπλισμένο στρατό ανταρτών που η ναζιστική Γερμανία και η φασιστική Ιταλία είχαν προμηθεύσει με στρατιώτες, αεροπλάνα, όπλα και τανκς . Αντίθετα, οι δημοκρατίες του κοσμου άφησαν τους δημοκράτες της Ισπανίας να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, με περισσότερες από δώδεκα χώρες να υπογράφουν σύμφωνο μη παρέμβασης.

Η δημοκρατία αποκλείστηκε επίσης από τη διεθνή αγορά όπλων, αφήνοντας μόνο τη Σοβιετική Ένωση και το Μεξικό ως πηγές στρατιωτικής υποστήριξης. Μετά την ήττα της δημοκρατίας το 1939, μια κατασταλτική στρατιωτική δικτατορία με επικεφαλής τον Φράνκο κυβέρνησε την Ισπανία για τα επόμενα 36 χρόνια.

Ο Osheroff ήταν ένας από τους περίπου 2.800 Αμερικανούς εθελοντές – και περισσότερους από 35.000 από όλο τον κόσμο – που συνέρρεαν στην Ισπανία για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του φασισμού.

Αυτοί οι ξένοι μαχητές στρατολογήθηκαν σε μεγάλο βαθμό μέσω κομμουνιστικών οργανώσεων, αν και πολλοί δεν ήταν κομμουνιστές. Αυτό που είχαν κοινό ήταν η σθεναρή αντίθεσή τους σε όλα όσα αντιπροσώπευε ο φασισμός.

Με την άφιξή τους στην Ισπανία, οι εθελοντές έγιναν πλήρως ενσωματωμένα μέλη του Ισπανικού Δημοκρατικού Στρατού, όπου οι περισσότεροι από αυτούς υπηρέτησαν σε μία από τις πέντε Διεθνείς Ταξιαρχίες.

Βετεράνοι της Ταξιαρχίας Αβραάμ Λίνκολν, το αμερικανικό απόσπασμα της Διεθνούς Ταξιαρχίας που πολέμησε για τους Ρεπουμπλικάνους κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, στο δρόμο τους από την Ισπανία. Keystone/Getty Images

Ως μελετητής του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου και της κληρονομιάς του, μπορώ να καταλάβω γιατί πολλοί άνθρωποι θα μπουν στον πειρασμό να διαβάσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα από έναν ισπανικό φακό.

Όπως και στον εμφύλιο πόλεμο στην Ισπανία, οι πόλεις της Ουκρανίας βομβαρδίζονται και οι άμαχοι πεθαίνουν, ενώ όσοι δέχονται επίθεση προβάλλουν μια απροσδόκητα επίμονη άμυνα ενάντια σε έναν πολύ ισχυρότερο εχθρό. Όπως και στην Ισπανία, ο πόλεμος παράγει φαινομενικά ατελείωτα ρεύματα προσφύγων. Και, όπως στην Ισπανία, ο πόλεμος φαίνεται να αντανακλά έναν ασυνήθιστο βαθμό ηθικής σαφήνειας – «Είναι μια σύγκρουση που έχει ξεκάθαρη καλή και κακή πλευρά», είπε ένας βετεράνος των ΗΠΑ στους New York Times – ενώ η μοίρα του κόσμου φαίνεται να εξαρτάται από το αποτέλεσμα της σύγκρουσης.

Με κίνητρο την ταξική αλληλεγγύη

Ωστόσο, οι ιστορικές αναλογίες δεν είναι ποτέ τέλειες, σπάνια χρήσιμες και συχνά παραπλανητικές.

Πρώτον, η σημερινή γεωπολιτική έχει ελάχιστη σχέση με τη δεκαετία του 1930. Το 1936 δεν υπήρχε ΝΑΤΟ, μόνο μια αδύναμη και αναποτελεσματική Κοινωνία των Εθνών και δεν υπήρχε απειλή πυρηνικού πολέμου.

Επιπλέον, οι εθελοντές που εντάχθηκαν στις Διεθνείς Ταξιαρχίες το 1936 από την Ευρώπη, την Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία έχουν ελάχιστα κοινά με τους βετεράνους της μάχης και τους Ουκρανούς εθνικιστές που εγγράφονται σήμερα και των οποίων η πολιτική, όπως ανέφερε το NPR , είναι ασαφής και έχει ροπή προς τα δεξιά ή ακομα και προς την ακροδεξιά.

Ενώ η ρωσική εισβολή παραβιάζει σαφώς την ουκρανική κυριαρχία, όσοι υπερασπίζονται την Ουκρανία αντιπροσωπεύουν ιδεολογίες που καλύπτουν ολόκληρο το πολιτικό φάσμα.

Αντίθετα, ελάχιστοι από τους εθελοντές στην Ισπανία είχαν στρατιωτική εκπαίδευση ή εμπειρία. Και αν ο Osheroff ήξερε ότι ο ισπανικός πόλεμος ήταν επίσης δικός του να πολεμήσει, ήταν, όπως εξήγησε , επειδή είχε μεγαλώσει βουτηγμένος στην προοδευτική πολιτική.

Αυτός και οι συνάδελφοί του οδηγήθηκαν εκεί από τη διεθνιστική αλληλεγγύη που είναι το θεμέλιο του εργατικού κινήματος, αλλά ήξεραν επίσης ότι είχαν προσωπικό μερίδιο στον αγώνα. Πολλοί από αυτούς ήταν Εβραίοι και μετανάστες. Ανήκαν σε μια γενιά που, όπως έχει γράψει η ιστορικός Helen Graham , αντιστεκόταν «στις προσπάθειες, από τον φασισμό, είτε μόνοι είτε σε συνασπισμό, να επιβάλει βίαια εθνοτικές και ταξικές ιεραρχίες τόσο παλαιές όσο και νέες σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η αναλογία μοιάζει αταίριαστη και για άλλους λογους. Οι 500.000 Ισπανοί πρόσφυγες που έφυγαν από την Ισπανία τους τελευταίους μήνες του πολέμου δεν έγιναν δεκτοί με ανοιχτές αγκάλες.

Η γαλλική κυβέρνηση τους έβαλε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ οι περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο έκλεισαν τα σύνορά τους, με ορισμένες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, όπως το Μεξικό.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής της Γαλλίας από τη Γερμανία, έως και 15.000 Ισπανοί Ρεπουμπλικάνοι που είχαν εγκλωβιστεί στη Γαλλία εκτοπίστηκαν σε ναζιστικά στρατόπεδα, όπου πέθαναν περίπου 5.000.

Και όμως το 1945, καθώς η Ευρώπη απελευθερώθηκε από τον φασισμό, οι Σύμμαχοι αποφάσισαν να αφήσουν ήσυχο τον Φράνκο και να τον αφήσουν να διατηρήσει τον έλεγχο της Ισπανίας. Μέχρι τη δεκαετία του 1950, ο Φράνκο είχε γίνει σύμμαχος των ΗΠΑ στον Ψυχρό Πόλεμο .

Διαστρεβλώνοντας την ιστορία

Ο ίδιος ο Ψυχρός Πόλεμος αναμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο ειπώθηκε η ιστορία του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.

Στις ΗΠΑ, έγινε σύνηθες να ζωγραφίζουν τους αντιφασίστες εθελοντές ως κομμουνιστές απατεώνες.

Το 1984, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν είπε χαρακτηριστικά ότι οι Αμερικανοί στην Ισπανία είχαν προσχωρήσει στη λάθος πλευρά της ιστορίας.

Υποκινούμενοι από τον πόλεμο της Ουκρανίας, μερικά από αυτά τα κλισέ του Ψυχρού Πολέμου ξαναγλιστρούν στην επικρατούσα δημοσιογραφία.

Ο ρεπόρτερ των New York Times που καλύπτει τους διεθνείς μαχητές του Zelenskyy, για παράδειγμα, σημειώνει ότι η περιπέτεια των Αμερικανών στην Ισπανία , «συχνά ρομαντικοποιημένη ως γενναίο προοίμιο για τον αγώνα κατά των Ναζί», είχε «λήξει άσχημα».

Στην πραγματικότητα, πολλοί από αυτούς που πολέμησαν τον φασισμό στην Ισπανία συνέχισαν τον πόλεμο και εντάχθηκαν στους Συμμαχικούς στρατούς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Άλλοι αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά των κινημάτων αντίστασης στα κατεχόμενα εδάφη από τους Ναζί και τους φασίστες.

Η επίκληση του Ισπανικού Εμφυλίου Πόλεμου για να εξηγηθεί η εισβολή στην Ουκρανία ως σύγκρουση μεταξύ φασισμού και αντιφασισμού, επιπλέον, στηρίζει το αφήγημα του Κρεμλίνου, το οποίο επιδιώκει να απεικονίσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» ως μια προσπάθεια «αποναζιστικοποίησης» του δυτικού γείτονά του.

Κατά ειρωνικό τρόπο, μια από τις πιο ευκαιριακές επικλήσεις της ιστορικής αναλογίας συνέβη στην ίδια την Ισπανία.

Στις αρχές Μαρτίου 2022, όταν ο προοδευτικός κυβερνητικός συνασπισμός της Ισπανίας αποφάσισε να στείλει όπλα στην κυβέρνηση Zelensky, η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας, η El País, δημοσίευσε ένα υποστηρικτικό άρθρο λέγοντας:

«Σήμερα, τα όπλα για την υπεράσπιση της Ουκρανίας είναι τα όπλα που δεν είχε η Δεύτερη Ισπανική Δημοκρατία πριν από 80 χρόνια». Στην πραγματικότητα, η αμφιλεγόμενη απόφαση για την παροχή όπλων δίχαζε τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Ισπανία. Η επίκληση της εφημερίδας στην εμπόλεμη Ισπανική Δημοκρατία ήταν μια προφανής προσπάθεια τερματισμού της συζήτησης.

Αν υπάρχει ένας τρόπος με τον οποίο ισχύει η ουκρανική αναλογία με την Ισπανία, αυτός είναι ο τραγικός τρόπος που η χώρα χρησιμοποιείται ως αντιπρόσωπος σε μια μάχη μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου .

Τον Ιούλιο του 1937, ο Ολλανδός σκηνοθέτης Τζόρις Ίβενς, η δημοσιογράφος Μάρθα Γκέλχορν και ο μυθιστοριογράφος Έρνεστ Χέμινγουεϊ επισκέφτηκαν τον Λευκό Οίκο για να προβάλουν το ντοκιμαντέρ του Ίβενς για τον πόλεμο « Η Ισπανική Γη».

Ο Γκέλχορν υπενθύμισε σε μια επιστολή του το 1938 ότι αφού ο Πρόεδρος Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ είδε την ταινία, παρατήρησε:

«Η Ισπανία είναι μια θυσία που πρέπει να γινει για όλους μας».

Η ίδια τρομερή μοίρα φαίνεται να επιφυλάσσεται για την Ουκρανία και τον λαό της.

* Καθηγητής Ισπανικών σπουδών στο κολέγιο του Oberlin
"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

«Αντίσταση και Πάλη»: «Ο Παναγιώτης Καράτζης δεν ήταν θύμα τροχαίου»

Η Οργάνωση «Αντίσταση και Πάλη» εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον θάνατο του 22χρονου Παναγιώτη Καράτζη,…

6 hours ago

Κυρώσεις; Ποιες κυρώσεις; Η Ευρώπη αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία σαν να… μην υπάρχει αύριο

Η Ευρώπη αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο με πρωτοφανή ρυθμό το 2025, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια που το Κρεμλίνο μπορεί να…

6 hours ago

Απίστευτη μικροψυχία: Το Ισραήλ απαγορεύει τη χαρά για την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων

Δεν έχουν το… Θεό τους οι Ισραηλινοί και προβαίνουν σε μικρόψυχες κινήσεις ενόψει της εφαρμογής…

6 hours ago

Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο ΠΙΤΕΡ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ο επιφανής Ελληνοαμερικανός γιατρός, μηχανικός, συγγραφέας και πολυσχιδής (και ζάπλουτος) επιχειρηματίας –ιδρυτής και…

6 hours ago

Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Είναι μόλις 10 Ιανουαρίου και το πλουσιότερο 1% του κόσμου έχει ήδη εξαντλήσει το μερίδιο…

6 hours ago

Δωρεάν σχολικά γεύματα στη Σουηδία – Γιατί όχι στην Ελλάδα;

Του Φώτη Ποντικάκη Συμμετέχοντας στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας το 2015, στα περίπτερα…

7 hours ago

This website uses cookies.