19.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Οι «ξυπόλυτοι δικηγόροι» της Ουγκάντα

Ημερομηνία:

Όταν ο Γκεράλντ Αμπίλα, φοιτητής νομικής από την Ουγκάντα, έλαβε σαν δώρο ένα iPhone πριν από δυο χρόνια, δεν το χρησιμοποίησε μόνο για να στέλνει μηνύματα στους φίλους του. Αυτό που έκανε ήταν να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο και μοναδικό στην Ανατολική Αφρική, πολυβραβευμένο δίκτυο δωρεάν νομικής υποστήριξης μέσω Facebook, Twitter και SMS.
«Ήμουν στο αμφιθέατρο αλλά την ίδια στιγμή ήμουν και στο Twitter και στο Facebook. Ήμουν μόνος μου να δίνω δωρεάν συμβουλές και δεχόμουν τόσες πολλές ερωτήσεις που έφτιαξα ομάδα στο FB», δήλωσε στο IPS.

Η ομάδα των 100 μελών που έφτιαξε το 2012 πριν ακόμη αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο της Καμπάλα, πλέον έχει εξελιχθεί στην «Barefoot Law», μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με περισσότερα από 16.000 μέλη στο διαδίκτυο και με μια εφαρμογή για Android λογισμικό.

«Στην αρχή έδινα συμβουλές το Σάββατο μεταξύ 3 και 4 το απόγευμα. Γυρνώντας την χώρα, διαπίστωσα ότι η πρόσβαση σε νομικές υπηρεσίες είναι ένας εφιάλτης. Έτσι αποφάσισα να κάνω το group του Facebook, οργανισμό», εξηγεί.

Στην αρχή οι δικηγόροι της Barefoot Law εργάζονταν από το σπίτι. Τέσσερις μήνες μετά άνοιξαν τα γραφεία τους στην πρωτεύουσα της Ουγκάντα. Πλέον, η οργάνωση έχει 7 μόνιμους εθελοντές και έναν τεχνικό που εργάζεται από την Γερμανία. Λαμβάνουν 50 ερωτήματα την ημέρα περίπου μέσω των κοινωνικών δικτύων, του Skype, των email, και των SMS.

Τα 10 από τα 50 ερωτήματα που δέχονται αφορούν εργασιακά ζητήματα. Οι άνθρωποι θέλουν να μάθουν ποια είναι τα δικαιώματά τους, σύμφωνα με τον Αμπίλα.

Οι «ξυπόλυτοι δικηγόροι» εκπαιδεύουν και συμβουλεύουν ταυτόχρονα. Εκτός από τις απαντήσεις στα ερωτήματα, κάθε μέρα επιλέγουν ένα νομικό τομέα που θεωρούν ότι δεν είναι σαφής για το ευρύ κοινό και γράφουν για αυτόν στα social media.

Με την δύναμη του διαδικτύου έχουν γίνει γνωστοί σε όλη την Ουγκάντα, δίνοντας συμβουλές σε πολίτες που δεν γνώριζαν πως να λύσουν ακόμη και κληρονομικές διαφωνίες. Μάλιστα, πρόσφατα έλαβαν ερωτήματα και από την Σομαλία.

Ο Αμπίλα δηλώνει ότι ο μόνος τρόπος για να πετύχει η Ουγκάντα τους στόχους που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη, είναι να ευαισθητοποιηθούν οι άνθρωποι γύρω από το ζήτημα του νόμου «που αν παραβιαστεί τίποτα άλλο δεν μπορεί να επιτευχθεί». Αλλά ακόμη η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων έχει άγνοια του νομικού πλαισίου που διέπει την κοινωνία.

Η κυβέρνηση μεταξύ του 2013 και του 2014 πέρασε 19 νόμους, σύμφωνα με την Ιρέν Ικομού, μέλος της οργάνωσης Parliament Watch – μιας ομάδας που παρακολουθεί και δημοσιεύει στο twitter τις δραστηριότητες της κυβέρνησης.

Όμως λίγοι ξέρουν τι ακριβώς περιέχουν αυτά. Για παράδειγμα, ο Αντιπορνογραφικός Νόμος του 2014 περιέχει όρους όπως «σεξουαλικά σημεία του ατόμου σαν τα στήθη, οι γλουτοί, τα οπίσθια και τα γεννητικά όργανα», όμως δεν αναφέρει πουθενά τον όρο «μίνι φούστα». Καθώς οι πολίτες δεν ενημερώνονται, ο υπουργός Ηθικής, Σιμόν Λοκόντο, δήλωσε πως αν οι γυναίκες κυκλοφορούν με μίνι φούστες θα συλλαμβάνονται.

Το Parliament Watch ήταν το πρώτο που δημοσίευσε ολόκληρο το νομοσχέδιο. «Τότε θυμάμαι κόσμο να λέει ότι α! δεν αναφέρει τίποτα για τις μίνι φούστες», περιγράφει η Ιρέν.

Στα μέσα Φεβρουαρίου οι Barefoot Lawyers δέχονταν πάνω από 200 ερωτήματα την ημέρα σχετικά με τον νόμο αυτό. Ανάμεσά τους ήταν και μια γυναίκα που παρενοχλήθηκε από ταξιτζήδες και νεαρούς που υποστήριζαν ότι φορούσε μίνι φούστα. Πήγε στην αστυνομία αλλά δεν έκαναν τίποτα.

Μέσα σε μια ώρα, η απάντηση στην γυναίκα από την νομική οργάνωση είχε 7000 κοινοποιήσεις στο Facebook – ανάμεσα σε εκείνους που το κοινοποίησαν ήταν και η αστυνομία.

Με σκοπό να φτάσουν την ενημέρωση για την νομοθεσία σε κάθε γωνιά της Ουγκάντα, έχει συνεργαστεί με το Δίκτυο Γυναικών της Ουγκάντα, που έχει κέντρα με πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλη την χώρα. Όποιος ζητά νομική βοήθεια μπορεί να απευθυνθεί σε αυτά και να προσεγγίσει τους Barefoot. Επίσης, συνεργάζονται με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, που ανεβάζει το υλικό τους στο Uganda Content Portal ώστε να είναι διαθέσιμο παντού.

"google ad"

«Πάντα λέω στους συνεργάτες μου, πριν ξεκινήσουν ένα master να κάνουν κάτι σχετικό με τις τεχνολογίες ίντερνετ. Το μέλλον της δικηγορίας είναι στο διαδίκτυο», δηλώνει ο Αμπίλα.

http://tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...