Πόσες φορές οι υπάλληλοι των Δήμων στη χώρα μας, κατά το κλάδεμα των δέντρων «δεν αφήνουν πράσινο φύλλο»; Είναι δείγμα αδιαφορίας προς τη διαχείριση ή την αισθητική του αστικού τοπίου και άγνοιας της συνεισφοράς των δέντρων στα αστικά οικοσυστήματα, όπως στη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα ή άλλων ατμοσφαιρικών ρύπων, κρίσιμων ειδικά την περίοδο του κορονοϊού, ή απλά είναι ζήτημα αμάθειας;
Η ανεξέλεγκτη κλάδευση των δέντρων οδηγεί σε υποβάθμιση του μικροκλίματος της γειτονιάς και αντίστοιχη αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ τονίζουμε ότι τα δέντρα έχουν κομβικό ρόλο για την υγεία των πολιτών και είναι δείκτης ποιότητας ζωής εντός του αστικού ιστού. Πολλά από τα δέντρα αυτά είναι τοπόσημα των πόλεων μας και αποτελούν συχνά αναπόσπαστο μέρος της τοπικής ιστορίας. Πρέπει να κλαδεύονται στην εποχή τους και από ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο.
Τι έχει οδηγήσει σε αυτήν την κατάσταση;
1) Η εύκολη πρόσβαση σε φθηνά μηχανήματα κοπής για κλάδεμα σε μεγάλο ύψος, πράγμα αδύνατο παλαιότερα.
2) Η οικονομική κρίση (μείωση προϋπολογισμού για τις Υπηρεσίες Πρασίνου των Δήμων) και οι αναθέσεις σε εργολάβους με οδηγία να κάνουν κλαδεύσεις διάρκειας 5-10 ετών που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο πολλά κυρίως γέρικα δέντρα.
3) Η απουσία σχετικής νομοθεσίας, που δεν προστατεύει τα δέντρα, ούτε υποχρεώνει τον δήμο να τηρεί τους κανόνες της επιστήμης της δασοκομίας πόλεων και να διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό.
Η θέση μας είναι πως η κλάδευση των δέντρων πανελλαδικά θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν είναι απαραίτητη και στο πλαίσιο της ορθολογικής διαχείρισης της βιοποικιλότητας.