Στις χώρες αυτές, οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο και κάθε τόπος έχει τη δική του μυστική πηγή ζωτικότητας. Ποια είναι αυτή;

Η μυθική πηγή της νεότητας και της μακροζωίας υπήρξε -και συνεχίζει να είναι- κάτι σαν το άγιο δισκοπότηρο. Μπορεί, παρά την εξέλιξη της επιστήμης, να μην έχει ακόμη βρεθεί, οι στατιστικές ωστόσο, «δείχνουν» ότι υπάρχουν  χώρες στις οποίες οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο που είναι τα 71 χρόνια.

Το BBC ακολούθησε τη  λίστα του World Happiness Report 2017 με τα πιο ευτυχισμένα κράτη του κόσμου προσπαθώντας να εντοπίσει τους λόγους και τα μυστικά της μακροημέρευσης.

Ιαπωνία

Με μέσο όρο ζωής τα 83 χρόνια, η Ιαπωνία κατέχει εδώ και δεκαετίες μία από τις υψηλότερες θέσεις στο προσδόκιμο ζωής. Μάλιστα, η Οκινάουα, που χαρακτηρίζεται ως η «γη των αθανάτων», υπήρξε παγκόσμιο κέντρο έρευνας για τη μακροζωία, καθώς στα νότια ιαπωνικά νησιά οι άνθρωποι που φτάνουν αισίως  τα εκατό είναι περισσότεροι από 400.

Η μακροζωία αποδίδεται στην τοπική διατροφή, η οποία περιλαμβάνει άφθονο τόφου, γλυκοπατάτα και ψάρι. Όμως, το μυστικό δεν είναι μόνο στη διατροφή. Η ενεργή κοινωνική ζωή των ηλικιωμένων και οι ισχυροί δεσμοί συμβάλλουν τόσο στη μείωση του άγχους όσο και στην έντονη αίσθηση της κοινότητας, στην αίσθηση ότι κάθε άνθρωπος ανήκει «κάπου».

Για να αποκομίσει ωστόσο, κανείς αυτά τα οφέλη πρέπει να γνωρίζει τη γλώσσα, λέει ο Ιταλός Daniele Gatti, διευθύνων σύμβουλος της Velvet Media και κάτοικος επί μακρόν της Ιαπωνίας.

«Η ποιότητα ζωής στην Ιαπωνία είναι εξαιρετική, στην περίπτωση κατά την οποία μπορεί κανείς να υπερβεί το εμπόδιο της γλώσσας και να κατανοήσει καλύτερα τη νοοτροπία, η οποία είναι πολύ διαφορετική από τη δυτική κουλτούρα (πολύ περισσότερο από ό, τι πιστεύουν οι περισσότεροι επισκέπτες), εξηγεί. «Όσοι είναι πρόθυμοι να εγκατασταθούν εδώ πρέπει να διαθέσουν χρόνο για να μάθουν τη γλώσσα. Είναι το κλειδί για την ουσιαστική ενσωμάτωση στην τοπική κοινωνία και την απόλαυση μιας πλήρους και γεμάτης νόημα ζωής».

Ισπανία

Και βέβαια, είναι η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ελαιόλαδο, λαχανικά και κρασί που συμβάλει στη μακροβιότητα: Ο μέσος όρος ζωής στην Ισπανία είναι τα 82,8 χρόνια. Όμως, η Ισπανία έχει ακόμη έναν άσο κρυμμένο στο μανίκι της: Τη σιέστα. «Ο κόσμος νομίζει ότι οι Ισπανοί απολαμβάνουν τη σιέστα τους μεταξύ 2-5 μ.μ., όταν τα καταστήματα κλείνουν, στην πραγματικότητα όμως, είναι ο τρόπος με τον οποίον οργανώνεται η καθημερινότητα και η εργασία» λέει στο BBC ο οδηγός Miquel Àngel Diez i Besora από τη Βαρκελώνη. «Εάν έχετε ένα διάλειμμα μισής ώρας για φαγητό, τρώτε βιαστικά. Εάν είστε υποχρεωμένοι να σταματήσετε από τη δουλειά για δύο ή τρεις ώρες, έχετε τη δυνατότητα να επιστρέψετε στο σπίτι ή, να πάτε σε κάποιο εστιατόριο, να καθίσετε σαν άνθρωπος, να γευματίσετε κανονικά και να χωνέψετε. Είναι πολύ πιο υγιεινό» λέει.

Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι στις ισπανικές πόλεις οι άνθρωποι περπατούν. Όλα είναι σε κοντινή απόσταση –σπίτια, καταστήματα, εστιατόρια. «Όταν μετακόμισα στη Βαρκελώνη από τη Μόσχα, διαπίστωσα ότι οι άνθρωποι μετακινούνται πεζή, με τα ποδήλατα ή με τα μέσα μεταφοράς -ακόμη κι αν πρόκειται να περπατήσουν μερικά τετράγωνα για να πάρουν το λεωφορείο ή το μετρό- και όχι με τα ΙΧ τους κι αυτό κάνει καλό στην υγεία» λέει Marina Manasyan συνιδρύτρια του Barcelona Eat Local Food Tours, που προωθεί την τοπική γαστρονομία.

Σιγκαπούρη

Στην προκειμένη περίπτωση το «μυστικό» είναι το εξαιρετικό εθνικό σύστημα δημόσιας υγείας -που στη Σιγκαπούρη χαρακτηρίζεται ως «θαύμα- και εστιάζει στην πρόληψη. Η Σιγκαπούρη έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας στον κόσμο και οι κάτοικοι έχουν προ πολλού ξεπεράσει τον μέσο όρο ζωής που είναι τα 83,1 χρόνια.

Η κουλτούρα και το φιλικό αστικό περιβάλλον συμβάλλουν επίσης στη μακροβιότητα. «Θα δείτε ανθρώπους να πηγαίνουν σε γυμναστήρια ή να ασκούνται στα δημόσια πάρκα, τα οποία εδώ είναι πολλά», λέει ο Bino Chua, κάτοικος σήμερα της Σιγκαπούρης και ταξιδιωτικός blogger στο I Wander. Η χώρα εγκαινίασε πρόσφατα και το πρώτο της θεραπευτικό πάρκο, το οποίο σχεδιάστηκε με στόχο τη μείωση του άγχους και την ψυχική ευεξία των ηλικιωμένων. Και κάτι ακόμη: Τα τσιγάρα και το αλκοόλ έχουν βαριά φορολογία, συνεπώς κοστίζουν πολύ πιο ακριβά από ό,τι σε άλλες χώρες.

Ελβετία

Η Ελβετία… πάει καλύτερα στους άνδρες από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, καθώς ζουν κατά μέσον όρο 81 χρόνια. Οι πολίτες της χώρας – μίας από τις πλουσιότερες της Ευρώπης – έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη, ενώ η αίσθηση της ασφάλειας και της ευημερίας δίνει στην Ελβετία υψηλή αυτή θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

Μάλιστα, ορισμένες μελέτες δείχνουν ως κύριο παράγοντα μακροζωίας ακόμη και την υψηλή κατανάλωση τυριού και γαλακτοκομικών προϊόντων. Παρά το γεγονός ότι, η κοινωνία εστιάζει έντονα στην καριέρα, η ζωή των Ελβετών εξισορροπείται με τις συχνές αποδράσεις, τα ταξίδια του Σαββατοκύριακου.

Νότια Κορέα

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η Νότια Κορέα είναι η πρώτη χώρα στην οποία το προσδόκιμο ζωής είναι τα 90 χρόνια. Το γεγονός αποδίδεται στην ισχυρή οικονομία και στην πρόσβαση των πολιτών στην υγειονομική περίθαλψη. Ένας επίσης, παράγοντας είναι τα ποσοστά  χαμηλής αρτηριακής πίεσης, που ενώ στις δυτικές χώρες οι τάσεις είναι αυξητικές, στη Νότια Κορέα ο μέσος όρος παραμένει χαμηλός.

Οι Νοτιοκορεάτες έχουν μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ αγαπούν επίσης τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση (όπως το γιαούρτι), που και στις δύο περιπτώσεις μειώνουν τη χοληστερόλη, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και θεωρούνται αντικαρκινικές.

Οι κοινωνικοί δεσμοί επίσης συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής. «Το Jimjilbang (δημόσιο λουτρό) είναι χώρος συνάντησης, σύσφιξης δεσμών και χαλάρωσης», εξηγεί η Camille Hoheb, ιδρύτρια του Wellness Tourism Worldwide. «Στη Νότια Κορέα, η κυρίαρχη κουλτούρα έχει τις ρίζες της στη βουδιστική νοοτροπία, μία αντίληψη συνεργασίας και όχι ατομικισμού» καταλήγει.

tvxs.gr