12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Οι Ρώσοι νοσταλγούν και πάλι την Σοβιετική Ένωση. Τι δείχνει νέα έρευνα

Ημερομηνία:

Περισσότεροι από τους μισούς Ρώσους νοσταλγούν την Σοβιετική Ένωση, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Παρόμοια είναι τα ευρήματα και σε άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, όπως η Εσθονία.

Πιο συγκεκριμένα, κάτι παραπάνω από το 50% των ερωτηθέντων θεωρούν πως η επιστροφή σε μια κομμουνιστική διακυβέρνηση θα μπορούσε να βελτιώσει τις ζωές τους. Ενδεικτικό είναι εξάλλου ότι, 25 χρόνια μετά την πτώση των σοβιέτ, οι πολίτες δεν έχουν αποδεχτεί την “ελεύθερη αγορά”.

Η έρευνα έδειξε ότι μόλις το 15% των Ρώσων θεωρούν ότι η ζωή τους είναι καλύτερη (σε σχέση με το 30% που ίσχυε το 2010), ενώ μόλις το 9% βλέπει αύξηση στα έσοδα των νοικοκυριών. Την ίδια στιγμή, η έρευνα έδειξε σμίκρυνση στο χάσμα της ευχαρίστησης των πολιτών της ΕΕ και των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, την οποία αντιλαμβάνονται οι ειδικοί ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των σχέσεων των κρατών με χώρες της Ασίας, αλλά και της δυσαρέσκειας που επικρατεί στην Ευρώπη.

«Εάν οι πολίτες δεν βλέπουν τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων, δεν θα μπορέσουν ποτέ να επιτύχουν πλήρως», εξήγησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΤΑΑ, Σεργκέι Γκιουρίεβ.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η νοσταλγία της Σοβιετικής Ένωσης που αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, οφείλεται εν μέρει στην ανεργία, ως αποτέλεσμα της εξαφάνισης ανειδίκευτων θέσεων εργασίας. Ο ίδιος τονίζει την ανάγκη της εξειδίκευσης και αναρωτιέται: «Αυτό εγείρει πολλά ερωτήματα. Τι έγινε λάθος και τι πρέπει να γίνει;».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ