Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι ταινίες χορού «Η Pina Bausch στην οθόνη» στο ΚΑΜ

Το Σάββατο 18 Ιουνίου 2011, 20:00 στην αίθουσα του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) τρεις ταινίες από και με την Pina Bausch (*1940, +2009), η οποία θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες χορογράφους της εποχής μας.

Με πρωτοβουλία του Goethe Zentrum Χανιά προσεκλήθη και θα προλογίσει τις ταινίες η Χριστιάνα Γαλανοπούλου, ιστορικός τέχνης, η οποία ίδρυσε και έχει επίσης την καλλιτεχνική διεύθυνση του MIR festival, (φεστιβάλ για την περφόρμανς, την εικόνα και τα νέα μέσα).

1. Αναζητώντας το χορό – Το διαφορετικό Θέατρο της Pina Bausch (1993, 29´)

Ντοκιμαντέρ της Patricia Corboud

Ένα πορτραίτο της Pina Bausch και του Χοροθεάτρου του Βούπερταλ. Με σχόλια της Pina Bausch, αποσπάσματα από τις χορογραφίες της και αναλύσεις του κριτικού χορού Jochen Schmidt.

Το ντοκιμαντέρ συνοψίζει τα 20 πρώτα χρόνια της πορείας της, φέρνοντας την ίδια μπροστά στην κάμερα και δείχνοντας αποσπάσματα από τα έργα: Arien, Kontakthof, Ιεροτελεστία της Άνοιξης, Κυανοπώγων, Το παράπονο της αυτοκράτειρας κ.ά.

(σε αγγλική γλώσσα)

2. Café Müller (1987, 50´)

Σκηνοθεσία: Pina Bausch

Κινηματογραφημένη παράσταση του Χοροθεάτρου του Wuppertal (Wuppertaler Tanztheater) σε ψηφιακά αποκαταστημένη κόπια.

Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά στο Wuppertaler Tanztheater το 1978.

Ίσως να είναι η πιο προσωπική δουλειά της Pina Bausch. Ίσως σε κανένα άλλο έργο της να μην έχει εκφράσει με τόση θλίψη το θέμα που αποτελεί τον πυρήνα των χορογραφιών της: Την αναζήτηση ασφάλειας κι αγάπης. Όμως, στην ασταμάτητη κι επίμονη αυτή αναζήτηση δεν κρύβεται μόνον η θλίψη, αλλά και η δύναμη και η θέληση του ανθρώπου να μην παραιτηθεί, να μην αφήσει την απελπισία να τον βγάλει από το δρόμο της αναζήτησης. Οι άριες που διαλέγει η Pina Bausch προσδίδουν στο έργο μελαγχολική και ονειροφαντασιακή ατμόσφαιρα, καθώς εκφράζουν τον πόνο του χωρισμού, το πένθος και την απόγνωση.

3. Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης (1978, 36’)

Σκηνοθεσία: Pina Bausch, Pit Weyrich

Μουσική: Igor Strawinsky

Με το Χοροθέατρο του Βούπερταλ (Tanztheater Wuppertal)

Η «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» του Igor Strawinsky συγκαταλέγεται σ’ εκείνα τα μουσικά έργα που μεταφέρονται χορογραφικά πολύ συχνά στη σκηνή. Η χορογραφία της Pina Bausch θεωρείται ως η πιο ριζοσπαστική και πιο συγκινητική που έχει γίνει ποτέ. Και στην «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» πραγματεύεται η Pina Bausch το βασικό της θέμα: Τη φαινομενικά ανυπέρβλητη αποξένωση μεταξύ των δυο φύλων. Ακολουθώντας το βαθύ πιστεύω της χορογράφου – ότι χορός σημαίνει να φτάνεις στα όρια, είτε από χαρά είτε από πόνο, έτσι να που να γεννιέται κάτι νέο – οι χορευτές ερμηνεύουν το έργο σαν να χόρευαν για την ίδια τους τη ζωή.

4. Κυρίες και κύριοι άνω των 65 (2002, 70’)

Σκηνοθεσία: Lilo Mangelsdorff

Χορογράφος: Pina Bausch

Η τέταρτη ταινία με ελληνικούς υπότιτλους αποτελεί ένα μοναδικό μάθημα χορού και ακτινοβολεί την εμπειρία των μη χορευτών ανθρώπων που η Pina Bausch ενέπλεξε στη δημιουργία μιας παράστασης ηλικιωμένων ανθρώπων γύρω στα 65 χρόνια τους.

Οι προβολές πραγματοποιούνται σε συνδιοργάνωση με το Goethe – Institut Athen και το Goethe – Zentrum Χανιά, το οποίο μάλιστα εξασφάλισε επιπλέον την παρουσίαση μιας σημαντικής εισαγωγής, καλώντας από την Αθήνα την τεχνοκριτικό Χριστιάνα Γαλανοπούλου, η οποία θα προλογίσει τις ταινίες.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σάλος στη Νέα Υόρκη: Ο «αρχιτέκτονας» του lockdown συμμετείχε σε όργια κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ο «αρχιτέκτονας» του lockdown της Νέας Υόρκης την περίοδο της πανδημίας και δεξί χέρι του τότε δημάρχου, Μπιλ ντε…

6 hours ago

Πως θα φρενάρουμε την άνοια από την οποία πάσχουν χιλιάδες Κρητικοί

Tο 10% του πληθυσμού του ν. Ηρακλείου, ηλικίας πάνω από 60 ετών πάσχει από άνοια, ενώ…

7 hours ago

Επιστολή: Παρανοήσεις και αποσιωπήσεις του κ. Λουκά Μπασιά για την Εθνική Αντίσταση στα Χανιά

Στα πλαίσια του διαλόγου γύρω από την ιστορία λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή: Ο…

7 hours ago

Αθώωση Παπαντωνίου: Το σκεπτικό και η θεία από τη Νιγηρια – Δηλώνει ότι δικαιώθηκαν οι πολιτικοί του αγώνες

Τέλος σε ακόμα μια δικαστική έρευνα με πρωταγωνιστή υπουργό του ΠΑΣΟΚ, που φέρεται να δωροδοκήθηκε για…

7 hours ago

Εγκλωβισμένοι στα πατρικά τους οι νέοι – «Θηλιά» το υψηλό κόστος ζωής και τα υψηλά ενοίκια

Ο πληθωρισμός, τα άπιαστα ενοίκια και το υψηλό κόστος ζωής έχουν «λυγίσει» τους νέους, οι οποίο δυσκολεύονται…

7 hours ago

This website uses cookies.