15.8 C
Chania
Monday, November 18, 2024

Οι τράπεζες στο επίκεντρο

Ημερομηνία:

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να μεταφέρει στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση  την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου διεκδικώντας τη διεύρυνση της «επιχείρησης κάθαρση» ώστε να αγγίξει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, απευθύνεται προσωπικά στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ζητώντας έλεγχο και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συστημικών τραπεζών και ειδικότερα προς επιχειρηματικούς ομίλους, ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα.

Της Αγγελικής Σπανού

Με αυτή την πρωτοβουλία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθιστά σαφές ότι το κόμμα του θα επιδιώξει απαντήσεις για όλα: Για τα δάνεια ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, για τους όρους με τους οποίους χρηματοδοτούνται από το χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσα ενημέρωσης, για τις προϋποθέσεις επαναϊδιωτικοποίησης των τραπεζών που αντιμετωπίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως «ξεπούλημα».

Πρόθεση της Κουμουνδούρου είναι να εμφανίσει την κυβέρνηση ως μέρος του «αμαρτωλού τριγώνου της διαπλοκής» («τράπεζες – κόμματα εξουσίας – επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα») ώστε να δυσκολέψει την προσπάθειά της για ανάκτηση του ηθικού πλεονεκτήματος μέσα από την ενθάρρυνση της δικαστικής  έρευνας για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Η εκτίμηση που κυριάρχησε στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι ευρωεκλογές θα γίνουν με φόντο τις καταιγιστικές εξελίξεις στο δικαστικό πεδίο και επομένως θα πρέπει η αξιωματική αντιπολίτευση να μπει επιθετικά στο παιχνίδι και να κερδίσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Έτσι, αποφασίστηκε να αντιμετωπιστεί η υπόθεση του ΤΤ ως αφορμή για να ανοίξει μια γενικότερη συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με δεδομένη τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχουν σοβαρές στρεβλώσεις. Στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ήδη μπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Βέβαια, το θέμα αυτό είναι εξαιρετικά ευαίσθητο γιατί φτάνει στην καρδιά της ευάλωτης ελληνικής οικονομίας και προσφέρεται για κινδυνολογία σε σχέση με ενδεχόμενη «κρυφή ατζέντα» του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το περιεχόμενο της «εθνικοποίησης των τραπεζών» που έχει προαναγγελθεί. Παλαιότερες δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «αξιοποίηση καταθέσεων» αναμένεται να έρθουν ξανά στο προσκήνιο, ενώ η κυβέρνηση θα επιχειρήσει, όπως όλα δείχνουν, να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτική δύναμη επικίνδυνη για τη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό:
·    Το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έφερε στην επιφάνεια για άλλη μία φορά το αμαρτωλό τρίγωνο  «τράπεζες – κόμματα εξουσίας – επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα». Αυτό το τρίγωνο της διαπλοκής έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία της χώρας προς τη χρεοκοπία. Μετά και το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, έγινε ακόμη πιο επιτακτική και μεγαλύτερη η ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο ήδη είχε υποστεί τις βαρύτατες συνέπειες  από τη μεγάλη εκροή καταθέσεων και τις συνέπειες από τη ύφεση και τη λιτότητα που προκάλεσαν τα μνημόνια. Για την ανακεφαλαιοποίηση αυτή έχουν προβλεφθεί 50 δις ευρώ, τα οποία έχουν ήδη εγγραφεί ως δημόσιο χρέος. Από αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη περίπου 40 δις για την ανακεφαλαιοποίηση αλλά και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία της ανακεφαλαιοποίησης (38/9.11.2012 Πράξη υπουργικού Συμβουλίου), ο στόχος ήταν μέσα σε χρονικό διάστημα από 2 (Eurobank) μέχρι 4,5 χρόνια (Εθνική, Πειραιώς, Alpha) να ανακτηθούν οι μετοχές των τραπεζών από τους ιδιώτες μετόχους σε συγκεκριμένες τιμές ώστε λόγω και της επίτευξης συνεργειών που θα αύξαναν την αξία των τραπεζών, τελικά να επιστραφούν στο ελληνικό Δημόσιο τα 40 δις και να ακυρωθεί ισόποσο δημόσιο χρέος.

Εντούτοις σύμφωνα με δημοσιεύματα του οικονομικού τύπου, επίκειται η κατάθεση νομοσχεδίου με το οποίο αλλάζουν οι όροι και οι ιδιώτες μέτοχοι θα μπορούν να ανακτήσουν άμεσα τις μετοχές τους σε τρέχουσες τιμές της αγοράς, δηλαδή εξευτελιστικά χαμηλότερες από τις αρχικά προβλεπόμενες.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

Μετά το σκάνδαλο του ΤΤ, που αφορά επισφαλή δάνεια περίπου 400 εκ. ευρώ, θα υπάρξει έλεγχος και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συστημικών τραπεζών και ειδικότερα προς επιχειρηματικούς ομίλους, ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα;
·    Αν αληθεύει η πρόθεση για επανιδιωτικοποίηση – πραγματικό ξεπούλημα των τραπεζών στους ιδιώτες μέτοχους – αφού από τα 40 δις που μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί από τις συστημικές τράπεζες θα αναμένεται να επιστραφούν πίσω το πολύ 15 με 18 δις, ποιος θα αναλάβει την πολιτική αλλά και την ενδεχόμενη ποινική ευθύνη για την ζημία του ελληνικού δημοσίου;

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πάπας Φραγκίσκος: Να ερευνηθεί αν στην Γάζα διαπράχθηκε γενοκτονία

“Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, όσα συμβαίνουν στην Γάζα έχουν...