15.8 C
Chania
Saturday, January 11, 2025

Οι υδρογονάνθρακες στην Κρήτη στο βασικό «μενού» της συνάντησης του Κ. Μητσοτάκη με την ηγεσία της Total

Ημερομηνία:

“Άρωμα” Κρήτης με βασικό “μενού” τους υδρογονάνθρακες αλλά και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στη “γειτονιά” μας είχε η συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ηγεσίας του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού Total.

Κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι, ο Έλληνας πρωθυπουργός δε συναντήθηκε μονάχα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Είχε και μια συνάντηση ξεχωριστού ενδιαφέροντος με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Total, Patrick Pouyanné.

Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση γνωριμίας του Έλληνα πρωθυπουργού με τον γαλλικό πετρελαϊκό όμιλο, που δεσπόζει στο “κάδρο” του εγχειρήματος έρευνας-αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τόσο στην περιοχή της Κρήτης, όσο και στην Κύπρο. Η σχέση φυσικά Ελλάδας και Κύπρου με την Total θεωρείται καταλυτικής σημασίας στην ευρύτερη στρατηγική “συμμαχική” σχέση που έχει θεμελιωθεί και εδραιώνεται μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου με τη Γαλλία, αλλά και επί προσωπικού με τον Γάλλο πρόεδρο.

Για τον λόγο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε προφανώς αυτή την απευθείας συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του γαλλικού ομίλου, ώστε να διαμορφώσει ιδία αντίληψη για το πώς βλέπει ο ισχυρός “παίκτης” που λέγεται Τοtal τα πράγματα στην ευρύτερη περιοχή και σε Λιβύη και Κύπρο. Πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως εξηγούσαν συνεργάτες του, είναι η αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας με όλους τους σημαντικούς “παίκτες” σε όλα τα επίπεδα: είτε σε ιδιωτικό τομέα, είτε σε δημόσιο, είτε σε οργανισμούς.

Αν και ουδείς μπορεί φυσικά να γνωρίζει με λεπτομέρειες το τι συζητήθηκε και ειπώθηκε στην κατ’ ιδίαν αυτή συνάντηση, αυτό που βγήκε προς τα έξω είναι το αναμενόμενο. Ότι δηλαδή στο επίκεντρο της κουβέντας μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Patrick Pouyanné βρέθηκε συνολικά ο φάκελος που λέγεται “αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου ανοιχτά της Κρήτης”.

Στο επίκεντρο της κουβέντας βρέθηκαν, δηλαδή, τόσο τα δύο θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, που έχουν ήδη παραχωρηθεί προς έρευνες και αξιοποίηση στην τριμερή κοινοπραξία που έχουν συστήσει η γαλλική Total, η αμερικανική ExxonMobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια, όσο όμως και τα νέα θαλάσσια οικόπεδα, στα νότια του νησιού, για τα οποία υπάρχει κινητικότητα ώστε να οδεύσουν και αυτά προς παραχώρηση για έρευνες και μελλοντική εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Φαίνεται μάλιστα ότι το στίγμα που δόθηκε από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού είναι πως η ελληνική πλευρά αποζητά και προσδοκά μια ακόμη πιο ενεργή παρουσία της Total στις ελληνικές θάλασσες…

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το energypress.gr, «στις μεγάλες ευκαιρίες που κρύβει η ελληνική αγορά υδρογονανθράκων, μαζί με τις προοπτικές των ερευνών στα οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου η Total ηγείται της κοινοπραξίας από κοινού με ExxonMobil και ΕΛ.ΠΕ., εστίασε και η συνάντηση στο Παρίσι ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο του γαλλικού ομίλου Patrick Pouyanné. Ταυτόχρονα συζητήθηκαν τα σχέδια της Total για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο “τεμάχιο 8”, όπου έχει τα δικαιώματα από κοινού με την ιταλική ΕΝΙ, και στο οποίο το τουρκικό γεωτρύπανο “Γιαβούζ” επιχειρεί παράνομες γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι Γάλλοι δεν προτίθενται σε αυτή τουλάχιστον τη φάση να παρεμποδίσουν τις τουρκικές κινήσεις, παρά μόνο εφόσον τεθεί σε αμφισβήτηση το δικαίωμα των Total και ENI να κάνουν έρευνες, όταν αυτές θα ξεκινήσουν.

Στα των ελληνικών οικοπέδων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, τα σεισμικά δεδομένα που αναλύθηκαν πρόσφατα αποτυπώνουν ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης κοιτάσματος τύπου “Ζορ”, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι είναι και εμπορεύσιμο, καθώς θα πρέπει πρώτα να προηγηθούν γεωτρήσεις. Σε περιοχή μάλιστα που αποτελεί συνέχεια των παραπάνω και τέμνεται από το άκυρο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, η ΕΔΕΥ είχε πρόσφατα ανακοινώσει ότι έχουν εντοπιστεί δομές, οι οποίες μοιάζουν με τα δύο γνωστά γεωλογικά μοντέλα της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή τύπου Λεβιάθαν και τύπου “Zoρ”. Στην ουσία πρόκειται για τεχνικές μελέτες, των οποίων φυσικά το περιεχόμενο θα αποδειχτεί μόνο στην πράξη».

Έρευνες – Συγκρατημένη αισιοδοξία

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η γαλλική πλευρά εξέφρασε τη συγκρατημένη της αισιοδοξία για την προοπτική των ερευνών στις θάλασσες της Κρήτης, κρατώντας ωστόσο χαμηλά τον πήχη, αφού ακόμη δεν έχουν πραγματοποιηθεί γεωτρήσεις ικανές για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

neakriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγία Σκέπη: Τι απαντά ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων για την 3μηνη παύση του

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς...

Η Κρήτη μέσα στους πρώτους σε πολλές κατηγορίες στα Travelers’ Choice Awards 2025 της Tripadvisor

Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor,...

Μείωση κατέγραψαν οι κρητικές εξαγωγές κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024

Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα...