14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Οι φάλαινες και τα δελφίνια του Κίμωνα Αρσένη

Ημερομηνία:

Ο λαϊκισμός στις πολλαπλές εκφάνσεις του βρήκε νέο θύμα. Αυτή τη φορά στο πρόσωπο του ευρωβουλευτή ΠΑΣΟΚ Κίμων Αρσένη. Αφορμή η ερώτηση του ευρωβουλευτή αναφορικά με τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και στην Κρήτη και τις πιθανές αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μανιάτης γραμματέας της Κοινοβουλευτικές Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στην ερώτηση του Κίμωνα Αρσένα (ευρωβουλευτή του ίδιου κόμματος) – μετά από πλειάδα διαστρεβλωτικών δημοσιευμάτων από μία πληθώρα ειδησεογραφικών πρακτορείων και ΜΜΕ – χαρακτήρισε «κίνδυνο» (!) για τους Έλληνες τις πρωτοβουλίες κάποιων ευρωβουλευτών που ζητούν την εφαρμογή του νόμου και την τήρηση της νομιμότητας: «Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κρίτων Αρσένης να είναι σίγουρος ότι τα θαλάσσια κήτη … κινδυνεύουν λιγότερο από τις σεισμικές έρευνες απ’ ότι κινδυνεύουν οι κάτοικοι αυτής της χώρας από ορισμένες πρωτοβουλίες Ελλήνων Ευρωβουλευτών».

Κίνδυνος η τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας…

Στη μια μεριά της ζυγαριάς, οι Έλληνες πολίτες – τους οποίους υπερασπίζεται ο κ. Μανιάτης – και στην άλλη μεριά τα “κήτη” – που υπερασπίζεται ο κ. Κίμων Αρσένης. Εφόσον ο κ. Αρσένης υπερασπίζεται τα κήτη πλήττονται τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών. Κίνδυνος, λοιπόν, για τους πολίτες αυτής της χώρας, αποτελεί η τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας κατά τον κ. Μανιάτη; Ναι! Αυτό μας λέει ο πρώην υπουργός… Αυτό που δε μας λέει είναι ποιος απουσιάζει απ’ αυτή την εξίσωση. Ο απών είναι οι επενδυτές και οι εταιρείες τους.. Και τα συμφέροντά τους.

Ο κ. Μανιάτης είναι φανερό ότι είτε δεν μπήκε στο κόπο να διαβάσει το κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής είτε σκόπιμα διαστρεβλώνει το περιεχόμενό της. Ερώτηση στην οποία ρητά γίνεται αναφορά στην τήρηση των περιβαλλοντικών κανονισμών αυτών που έχουν θεσμοθετηθεί και ισχύουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την προστασία περιοχών “NATURA” (όπως λ.χ. η Γαύδος) καθώς και για την προστασία επαπειλούμενων ειδών, όπως λ.χ. ο φυσητήρας και το κοινό δελφίνι. Είδη τα οποία χαρακτηρίζονται «κινδυνεύοντα» τόσο από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, όσο και από την IUCN για το σύνολο του μεσογειακού πληθυσμού τους.

Και τι ζήτησε ο ευρωβουλευτής; Ποια είναι η απειλή προς τους Έλληνες και τα συμφέροντά τους; Ζήτησε την πρόσληψη πέντε (5) ατόμων από την εταιρεία που έχει αναλάβει τη διενέργεια των σεισμικών ερευνών ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων! Αυτό ήταν που εξόργισε τόσους πολλούς και τον κ. Μανιάτη. Γι’ αυτό η τόσο βαθιά ειρωνία και η δημιουργία πανικού.. Ντροπή σας!

Το ρεπορτάζ του HOT DOC στο οποίο βασίστηκε η ερώτηση Αρσένη

Η αλήθεια είναι πως ο κ. Αρσένης δεν ανακάλυψε μόνος του το συγκεκριμένο θέμα. Στο περιοδικό HOT DOC του Κώστα Βαξεβάνη αυτής της εβδομάδας υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ του Μάκη Νοδάρου με τίτλο «Το πετρέλαιο και οι σεισμικές έρευνες σκοτώνουν». Εκεί αναφέρεται ότι: «Ο κίνδυνος μίας σοβαρής οικολογικής καταστροφής με ανυπολόγιστες συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον και θύματα τα σπάνια θαλάσσια θηλαστικά κρύβεται πίσω από τις ανώδυνες και αθώες κατά τους αρμόδιους, έρευνες για την ύπαρξη σεισμικών ρηγμάτων και υδρογονανθράκων που πραγματοποιούνται στον θαλάσσιο χώρο της Δυτικής Ελλάδος μέχρι και την Κρήτη».

Στο εκτεταμένο ρεπορτάζ αναφέρονται οι αντιδράσεις που εκφράζονται από μία πλειάδα οργανώσεων και φορέων ενώ σημειώνονται οι αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν οι έρευνες εφόσον δεν τηρηθούν συγκεκριμένοι κανόνες. Επισημαίνεται επίσης «η έλλειψη νομικού πλαισίου για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που… σε άλλες χώρες γίνονται με την εποπτεία ειδικών επιστημόνων και μάλιστα σταματούν όταν εντοπιστούν θαλάσσια θηλαστικά».

Η καμπάνια «Σώσε τη Γαύδο – Σώσε τη Μεσόγειο»

Για τους όρους λειτουργίας καθώς και τους κινδύνους που θα δημιουργηθούν για τη Γαύδο και όλη τη νότια Κρήτη από πιθανό ατύχημα στην περιοχή – λόγω και της μεγάλης σεισμικότητας – έχουν υπάρξει και πρωτύτερα αντιδράσεις και μάλιστα έντονες ενώ ακόμα και σήμερα πραγματοποιείται διαδικτυακά συγκέντρωση υπογραφών στην καμπάνια με τον τίτλο: «Σώσε τη Γαύδο – Σώσε τη Μεσόγειο» (http://www.change.org/petitions/save-gavdos-save-mediterranean) , θέμα που είχαμε αναδείξει και από την εφημερίδα μας [1].

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι ο κ. Αρσένης πάνω σε αυτά τα σημαντικά, πολύ σημαντικά για τους πολίτες ζητήματα προχώρησε στην κατάθεση της συγκεκριμένης ερώτησης. Ερώτηση που είναι ουσιώδης εφόσον θέλουμε να λειτουργούμε ως ευρωπαϊκό κράτος και όχι ως λατινοαμερικάνικη μπανανία στην οποία οι «επενδυτές» λειτουργούν “ελεύθερα” και “δίχως εμπόδια” πέρα και πάνω από το νόμο με την ευλογία απολυταρχικών καθεστώτων… Τα οποία συνήθως έχουν επιλέξει οι “επενδυτικές” εταιρείες…

Οι συνέπειες μιας πιθανής περιβαλλοντικής καταστροφής στον τουρισμό της Κρήτης

Εφόσον όμως το ενδιαφέρον όλων έχει επικεντρωθεί στη σημασία που έχει αυτή τη στιγμή για τη χώρα η εξόρυξη πετρελαίου, θέτουμε το εξής απλό ερώτημα: Ποιες νομίζετε ότι θα ήταν οι συνέπειες για τον τουρισμό της Κρήτης εφόσον τα νότια παράλιά της γέμιζαν με νεκρές φάλαινες και δελφίνια; Η δημόσιοτητα που θα λάμβανε μια τέτοια είδηση θα έπαιρνε παγκόσμιες διαστάσεις και η συζήτηση θα ήταν άκρως αρνητική όπως και οι συνέπειές της, εν τέλει, στον τουρισμό άρα και στην οικονομία του τόπου. Κι αυτό, θα επηρεάσει εξίσου τόσο τους οικολογικά ευαίσθητους, όπως και τους αναίσθητους, όπως τον κ. Μανιάτη.

"google ad"

Σε ένα ακόμη χειρότερο σενάριο – σενάριο που γίνεται όλο και πιο πιθανό όσο δεν εφαρμόζονται νόμοι και κανονισμοί, νόμοι που δημιουργούν… αργοπορία σύμφωνα με κάποιους “βιαστικούς”  – μίας περιβαλλοντικής καταστροφής και μόλυνσης από διαρροή πετρελαίου οι συνέπειες όχι μόνο θα είναι καταστροφικές για τον τουρισμό, αλλά και για μια σειρά επαγγελμάτων που σχετίζονται με τη θάλασσα, ενώ οι συνέπειες στο περιβάλλον σε βάθος χρόνου θα είναι ανυπολόγιστες. Η εξόρυξη πετρελαίου δεν είναι μία απλή υπόθεση. Δεν το γνωρίζουνε; Εδώ, δεν κινδυνολογούμε. Δε θέλουμε τον ρόλο της Κασσάνδρας. Όμως, η πρόληψη είναι το πιο καλό μέτρο ασφάλειας και αυτό διασφαλίζεται μέσα από την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Στην Ευρώπη, άλλωστε, δεν ανήκουμε; Αυτή δεν ήταν και η “μάχη” προεκλογικά; Εντός ή εκτός Ευρώπης;

Ποιος, λοιπόν, είναι ο ασόβαρος και αστείος πολιτικός; Ο κ. Μανιάτης ή ο κ. Αρσένης;

Ο νεοφιλελευθερισμός της ασυδοσίας

Είναι αυτές οι διαχρονικά καταστρεπτικές νοοτροπίες που εκφράζονται δια του λαϊκισμού μέσων ενημέρωσης καθώς και από πολιτικούς όπως τον κ. Μανιάτη που οδήγησαν τη χώρα μας στην κατάσταση που βρίσκεται. Είναι αυτές οι καταστρεπτικές νοοτροπίες που τώρα επιστρέφουν ως «εκσυγχρονιστικές», εκφράζουν το πνεύμα ενός νεοφιλελευθερισμού ο οποίος λειτουργεί με όρους  και εκβιασμούς μαφίας που αφού καταστρέφει, τώρα θέλει να μπαζώσει και να κτίσει πάνω στις εκατόμβες θυμάτων που άφησε, δίχως κανόνες και όρους, θριαμβευτής: ασύδοτα.

Γι’ αυτό το λόγο, χρειάζεται έναν ιδιαίτερου τύπου λαϊκισμό. Με την ευλογία μίας πολιτικής ηγεσίας υποταγμένης. Αυτό που ονομάζουν αυτοί οι μικροί και αστείοι άνθρωποι ως «απελευθέρωση» της οικονομίας από τα …δεσμά (!) της κοινωνίας. Αυτή η καταστροφή. Τη βιώνουμε όλοι. Γι’ αυτούς, είναι επιθυμητή και ευκταία! Ο λαϊκισμός είναι επιθυμητός, είναι αναγκαίος…

Τα συμφέροντα των πολιτών ή των εταιρειών;

Οι στιγμές που ζούμε είναι πρωτόγνωρες και κρίσιμες και πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Πίσω απ’ αυτή την διαστροφή της πραγματικότητας της είδησης κρύβονται προσπάθειες υπεράσπισης συμφερόντων εταιρειών ερευνών και εξόρυξης πετρελαίου εις βάρος των συμφερόντων των πολιτών αυτής της χώρας. Εταιρειών που έχουν όφελος από τη μη τήρηση κανονισμών και περιβαλλοντικών όρων. Και το χειρότερο; Αυτή η διαστροφή της αλήθειας παρουσιάζεται ως προάσπιση των δικαίων του λαού! Τέτοια είναι η ξεδιαντροπιά τους! Τέτοιο και το ήθος τους…

Κι αυτοί που επιλέγουν να προασπίσουν αυτή τη διαστροφή είναι είτε ηλίθιοι, είτε επικίνδυνοι. Ενίοτε, και τα δύο μαζί. Κι ας επιλέξει ο καθένας τον χαρακτηρισμό που πιστεύει ότι του ταιριάζει.

Ζητούμενο και αίτημα των πολιτών, λοιπόν, πρέπει να είναι ο έλεγχος της δράσης των εταιρειών και η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Οι κανόνες αυτοί, οι νομοθεσίες που έχουν δημιουργηθεί είναι ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ των πολιτών, κι έτσι πρέπει να γίνονται αντιληπτές. Γι’ αυτό, και αξίζει να αγωνίζονται για την εφαρμογή τους. Γιατί, εν τέλει, η διασφάλιση της εφαρμογής του νόμου, είναι η διασφάλιση των δικών τους συμφερόντων. Εφαρμογή, που όφειλαν να διασφαλίζουν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί των πολιτών. Εκεί, δηλαδή, που πολλοί αντιπρόσωποι, αποτυγχάνουν. Ακούσια; Εκούσια; Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αυτοί είναι εκείνοι από τους οποίους «κινδυνεύουν οι κάτοικοι αυτής της χώρας» για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του κ. Μανιάτη...

 

[highlight color=”black”][1][/highlight]  Διαβάστε εδώ http://bit.ly/RpIa5N τη συζήτηση που άνοιξε μεταξύ κατοίκων και επισκεπτών της Γαύδου για το θέμα της εξόρυξης πετρελαίου. Συζήτηση που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τα επιχειρήματα που προβάλλονται και την ποικιλία τους καθώς και για την ποιότητα της ανταλλαγής απόψεων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...