Γελά και το παρδαλό κατσίκι με τον τραγέλαφο των Τοπολίων | Για εσάς που δε γνωρίζετε τη σημασία της έκφρασης «αποδιοπομπαίος τράγος» έρχεται η παρακάτω ιστορία. Το μόνο πρόβλημα είναι πως είναι αληθινή!
Η αστυνομία προχώρησε στη θανάτωση τριών κατσικιών (φουριάρικα) τα οποία – σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων – θεωρήθηκαν υπεύθυνα για το σοβαρό ατύχημα που προκλήθηκε το πρωί της περασμένης Κυριακής όταν πέτρα «αποκολλήθηκε» και έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο που οδηγούσε μία 34χρονη.
Οι αναφορές για τους κινδύνους που δεν εισακούστηκαν
Για την ευθύνη των κατσικών αποφάσισε ολόκληρο κλιμάκιο από μηχανικούς της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Χανίων του οποίου η αυτοψία δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας: «το ατύχημα δεν συνδέεται με τις εργασίες του χώρου κατασκευής του έργου αντιστήριξης πρανών».
Πριν το συγκεκριμένο γεγονός, υπήρχαν αναφορές για τους κινδύνους και τα ελλιπή μέτρα προστασίας. Σχετικές αναφορές είχαν γίνει και στα πλαίσια της εκπομπής «Χθες – Σήμερα – Αύριο» με τον δημοσιογράφο Νίκο Αγγελάκη για πτώσεις πετρών στο συγκεκριμένο σημείο και κακοτεχνίες. Οι εργασίες αντιστήριξης των πρανών που είχαν σταματήσει στις 5 Ιουλίου θα συνεχιστούν στις 15 Σεπτεμβρίου 2013, προκειμένου να ολοκληρωθούν μέχρι τέλους του έτους όπως προβλέπει η σύμβαση του έργου. Στο ενδιάμεσο διάστημα, έγινε το «ατύχημα».
Προφανώς όλα αυτά είναι δευτερεύοντα και άνευ σημασίας αφού, όπως είπαμε, το πόρισμα έβγαλε ότι «φταίνε τα ανεπιτήρητα κατσίκια». Μετά από τα κατσίκια, ποιος βοσκός θα την πληρώσει;
Τώρα, γιατί αυτά τα κατσίκια να είναι 3 κανείς δε γνωρίζει.
Επιλέχθηκε τυχαία αυτός ο αριθμός ή υπήρχαν πληροφορίες από μάρτυρες που ανέφεραν πως είδαν 3 κατσίκια να σπρώχνουν την «πέτρα»;
Η αναγνώριση των ένοχων αιγών
Επίσης, θα ήθελα να γνωρίζω πώς έγινε η αναγνώριση; Ακολουθήθηκε η συνηθισμένη οδός; Πάρθηκαν αποτυπώματα; Ή μήπως κάποια από τις ένοχες κατσίκες ομολόγησε την πράξη μην αντέχοντας το βάρος των ερινυών; Υπήρχε κάποιος μάρτυρας που σε αναγνώριση υπόπτων είπε: «Την αναγνωρίζω! Ήταν αυτή με το τσουλούφι. Δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ αυτό το βλέμμα»; Ήξεραν πως ήταν μία από τις τρεις αλλά δεν ήξεραν ποια ακριβώς κι οπότε αποφάσισαν να θανατώσουν και τις τρεις; Το «τρεις νεκρές κατσίκες» για έναν σοβαρά τραυματία ακούγεται πιο δίκαιη τιμωρία από το «μία νεκρή κατσίκα»;
Και μετά υπάρχουν και άλλα ερωτήματα. Έστω ότι αποδεικνύεται ότι και οι τρεις κατσίκες συμμετείχαν στην πράξη, προέβησαν σ’ αυτή δίχως γνώση των συνεπειών; Βρισκόντουσαν υπό την επήρρεια ουσιών; Ήταν τυχαίο το γεγονός, μια «κακή συγκυρία» ή υπήρχε κάποιο σχέδιο; Μήπως πίσω από την πράξη υπήρχε κάποια οργάνωση με σκοπούς τρομοκρατικούς; Φορούσανε κουκούλες; Κρατούσαν όπλα; Και ήταν τελικά ο στόχος η γυναίκα ή μήπως ο πραγματικός στόχος διέφυγε δίχως να γίνει αντιληπτό από τις έρευνες;
Αν σας φαίνονται εξωφρενικά τα ερωτήματα που θέτουμε σας υπενθυμίζουμε, η αντιπεριφέρεια απάντησε με κάθε σοβαρότητα ότι «για όλα φταίνε οι κατσίκες», όχι εμείς.
Η όλη συζήτηση μπορεί να γίνει ακόμα πιο εξωφρενική αν κι εφόσον θεωρήσουμε πως για το ατύχημα δε φταίνε πραγματικά οι κατσίκες αλλά το έδαφος που ήταν ασταθές και κατηφορικό και για του οποίου την αστάθεια και την κλίση αυτές δε φέρουν καμία απολύτως ευθύνη. Αλλά δε μπορείς να κατηγορήσεις το έδαφος, ούτε να το συλλάβεις ή να το θανατώσεις. Ας είναι «φυσική» και «τυχαία» η καταστροφή, αλλά όχι και τόσο αφηρημένη. Καλύτερα λοιπόν να μείνουμε στις κατσίκες.
Κι έτσι λοιπόν είχαμε: Τρεις σφαγές αιγών για ένα… “ατύχημα”.
Η “Ημέρα της Εξιλέωσης” και ο αποδιοπομπαίος τράγος
Να πούμε σ’ αυτούς που πήραν την απόφαση για τη θανάτωση των κατσικών ότι δεν πρωτοτυπούν. Πριν αρκετά χιλιάδες χρόνια, οι Εβραίοι της Βίβλου είχαν μια πολύ ενδιαφέρουσα τελετουργία η οποία ταιριάζει με τα γεγονότα που περιγράφουμε. Είναι το Γιομ Κιπούρ, η Ημέρα της Εξιλέωσης (ή πληρωμής) από την οποία προέρχεται και η έκφραση «αποδιοπομπαίος τράγος».
Δύο τράγοι παραδίδονται από την κοινότητα στον ιερέα ως θυσία εξαγνισμού για τις αμαρτίες του λαού του Θεού, του έθνους του Ισραήλ. Ο ιερέας ρίχνει κλήρους για τους δύο τράγους στο ιερό προορίζοντας τον ένα για τον Γιαχβέ και τον άλλο για τον Αζαζέλ. Εκείνος του Γιαχβέ (θεός των Εβραίων) θυσιάζεται με τον κανονικό τρόπο και το αίμα του οδηγείται στο Ιερό των Ιερών και χύνεται στην Κιβωτό. Αργότερα στις τελετουργίες της ημέρας, ο ιερέας εξομολογείται τις αμαρτίες των Ισραηλινών στον Γιαχβέ τοποθετώντας αυτές με τα δυο του χέρια στο κεφάλι του αποδιοπομπαίου τράγου ο οποίος βρίσκεται ζωντανός μπροστά στο ναό. Αυτός ο τράγος που κουβαλά όλες τις αμαρτίες εξορίζεται, κάπου στην έρημο να βρει τον Άζαζελ («Όλη η γη έχει διεφθαρεί από τα έργα που δίδαξε ο Άζαζελ: σε αυτόν ανήκει όλη η αμαρτία»), εκεί που δε μπορεί να τον βρει κανείς, εξόριστος από τους ανθρώπους. Εξιλαστήρια θύματα για τις αμαρτίες των ανθρώπων.
Τουλάχιστον, στην περίπτωση των 3 κατσικιών που θανατώθηκαν, έριξαν κλήρο ή επιλέχθηκαν από το σωρό; Γιατί όλοι γνωρίζουμε πως οι αμαρτίες για τις οποίες πλήρωσαν με τη ζωή τους δεν ήταν ποτέ οι δικές τους. Ποιοι όμως ήταν αναγκαίο να εξιλεωθούνε; Ποιοι απουσιάζουν από το κάδρο των ευθυνών;
Εμείς από την πλευρά μας ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στην 34χρονη οδηγό του Ι.Χ. η οποία αν και έχει διαφύγει του κινδύνου για τη ζωή της εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων.
Άραγε, τι θα έλεγε αν σήμερα ξυπνούσε κι άκουγε από τα χείλη του Αντιπεριφερειάρχη ότι για την περιπέτειά της «φταίνε οι κατσίκες»;
Θα κατηγορούσε την “κακιά ώρα”; Τις κατσίκες που βρέθηκαν στο δρόμο της; Την ολισθηρότητα του εδάφους και την κατηφορική του κλίση;
Ή φταίει τελικά ο Άζαζελ;
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: “Άγνωστος ο δολοφόνος” λέει η αστυνομία!
Ο τραγέλαφος συνεχίζεται. Με σημερινή ανακοίνωσή της η αστυνομική διεύθυνση Χανίων αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τη θανάτωση των τριών κατσικιών. Εμείς να υπενθυμίσουμε ότι την είδηση ότι η αστυνομία σκότωσε 3 κατσίκια διέδωσε όχι κάποια ιστοσελίδα ή κάποια εφημερίδα αλλά ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων ο οποίος είχε δηλώσει: «Η Αστυνομία σκότωσε κάποιες κατσίκες προκειμένου να διαπιστώσει σε ποιον ανήκουν, αλλά ο βοσκός ακόμα και τώρα δεν τα έχει πάρει από την περιοχή».
Ακολουθεί η ανακοίνωση της αστυνομίας η οποία αρνείται ότι σκοτώθηκε κάποιο κατσίκι:
Σχετικά με αναρτήσεις σε ιστοσελίδες του διαδικτύου και δημοσιεύματα εφημερίδων για θανάτωση αιγοπροβάτου διευκρινίζεται ότι καμία Υπηρεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων δεν έχει προβεί σε τέτοια ενέργεια.
Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (ΔΕΥΑΧ) μετά τα κυκλοφοριακά προβλήματα που σημειώθηκαν…
Ο Γρηγόρης Σαμόλης, ο κρητικός καλλιτέχνης που σπάει όλα τα κοντέρ, αποτελεί πρότυπο πολλών νέων…
Η Βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, συναντήθηκε σήμερα με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Ι. Μπούγα. Κύριο θέμα…
O Τραμπ επιστρέφει εκδικητικός στην εξουσία και αυτό στην πολιτική δεν είναι καλός σύμβουλος, δήλωσε…
Η Καθ. Έλια Ψυλλάκη της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΧΗΜΗΠΕΡ) του Πολυτεχνείου Κρήτης…
Από τη διασταύρωση των οδών Μάρκου Μπότσαρη και Αποκορώνου ξεκίνησε η εγκατάσταση του νέου, έξυπνου…
This website uses cookies.