OIKONOMIA

Οι 4 αλλαγές στο φορολογικό που προωθούνται για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Σε τέσσερις άξονες αναμένεται να κινηθούν οι διορθώσεις στην τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών στις οποίες προσανατολίζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση από το 2025, χωρίς να αλλάζει τον πυρήνα προσδιορισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, σύμφωνα με τη Real News.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές, ώστε να μην αισθάνονται «αδικημένοι» ορισμένοι εξ αυτών, καθώς στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών κατεγράφη η έντονη δυσφορία τους.

Οι παρεμβάσεις θα αφορούν:

– Τις προσαυξήσεις ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας.

– Το σύνολο της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

– Το ύψος του τζίρου της επιχείρησης.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για την επιβάρυνση που θα προκληθεί λόγω της νέας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού.
Οι διορθώσεις θα κινηθούν με βάση τα σημεία στα οποία έχουν καταγραφεί οι περισσότερες αντιδράσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Με το νέο σύστημα, θεσπίζεται το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, το σύνολο της μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου της επιχείρησης.

Η «παγίδα» του τεκμαρτού

Τα στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής, δείχνουν ότι ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες που έχει κάνει δήλωση, «πιάστηκε» στα τεκμήρια και θα κληθεί να πληρώσει φόρο με βάση αυτά και όχι το εισόδημα που εμφάνισε στην εφορία, καθώς ήταν χαμηλότερο από εκείνο που προκύπτει από το νέο πλαίσιο φορολόγησης.

Το 51% των επαγγελματιών φορολογείται με το τεκμαρτό εισόδημα, με το ραβασάκι της εφορίας να είναι «καυτό» παρά το «κούρεμα» κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο καταργείται πλήρως από την επόμενη χρονιά.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πολάκης – Παππάς μεταξύ των βουλευτών που δείχνει την έξοδο ο Κασσελάκης με τη διάταξη για το όριο των τριών διαδοχικών θητειών

Σαρωτικές αλλαγές στην στελεχιακή δομή του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ο Κασσελάκης, πέραν των εμπρηστικών αναφορών για…

7 mins ago

Χρ. Σπίρτζης: “Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να μην συνεχίσει να προσφέρει καλές υπηρεσίες στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αυτά που κάνει”

Στην τηλεόραση του Οpen εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης για…

12 mins ago

Τζούλιαν Ασάνζ: Ελεύθερος μετά από 14 χρόνια ο ιδρυτής των Wikileaks – Επιστρέφει στην Αυστραλία

Τον δρόμο της επιστροφής στην Αυστραλία είναι πλέον ελεύθερος να πάρει ο Τζούλιαν Ασάνζ, αφού δικαστήριο…

2 hours ago

“Βέλη” Βατσινά για IRIS και POS

Στη Βουλή φέρνει η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Τομέα Αναπτυξης του κόμματος, Ελένη Βατσινά την επείγουσα ανάγκη…

2 hours ago

Εκδήλωση για τις Ενεργειακές Κοινότητες στο Γάζι

Ενημερωτική εκδήλωση για τις Ενεργειακές Κοινότητες θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28  Ιουνίου και ώρα 16.00 στην Αίθουσα…

2 hours ago

Οι αγώνες του «Καπετάν Σφακιανού» και ο διαχρονικός κοινωνικός συμβολισμός τους αναβίωσαν στο Αγροτικό Δισκοπωλείο

Στον τόπο του, την Κρήτη, την πατρίδα του που μέχρι πρότινος τον αγνοούσε "επέστρεψε" το…

2 hours ago

This website uses cookies.