Χρειάστηκαν κάτι περισσότερο από δύο μήνες για να μετατραπεί η ευφορία από τον διπλό εκλογικό θρίαμβο της ΝΔ τον Μάιο και τον Ιούνιο – σε συνδυασμό με την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και τα ισχνά κέρδη του ΠΑΣΟΚ – σε βαθύτατο προβληματισμό για το πώς θα κυλίσει η δεύτερη θητεία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Από τις 26 Ιουνίου, οπότε και ο πρωθυπουργός ορκίστηκε για δεύτερη φορά μέχρι σήμερα, τα προβλήματα, οι δυσλειτουργίες, τα «βραχυκυκλώματα», αλλά και σημαντικές αδυναμίες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά διάφορες κρίσεις (ένα από τα «βαριά χαρτιά» του Κ. Μητσοτάκη κατά την προεκλογική περίοδο) έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται ακόμα να «ψάχνεται», ωστόσο, οι ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας παραμένουν πιεστικές.
Μέσα, λοιπόν, σε αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση βρέθηκε ενώπιον επτά σοβαρών «πληγών», οι οποίες «τραυμάτισαν» το προφίλ της, αλλά και προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στους πολίτες και αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου.
- Η αρχή έγινε σχεδόν με το άνοιγμα της Βουλής, όταν, παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, σε διάφορες συνεντεύξεις του, το reboot του «επιτελικού κράτους» που θα ήταν ο πρώτος νόμος της νέας κυβέρνησης, μετατέθηκε για το φθινόπωρο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν ζητήματα με το περιεχόμενο και τους στόχους του. Μπορεί μια καθυστέρηση σε μια νομοθετική παρέμβαση να μην φαίνεται ιδιαίτερα σοβαρή, ωστόσο, αν σκεφθεί κάποιος ότι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο, θεωρήθηκε ως δείγμα αρρυθμιών.
- Στη συνέχεια, άρχισαν οι παραφωνίες των υπουργών, αρχικά με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, ο οποίος επιτέθηκε σε ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ – από το βήμα των προγραμματικών δηλώσεων, μάλιστα – και ακολούθως από τον Νότη Μηταράκη, που τελικά απομακρύνθηκε από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, λόγω… διακοπών εν μέσω πυρκαγιών, αφού πρώτα ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης τον είχε «αδειάσει» τόσο για το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, όσο και για το… έφιππο σώμα της ΕΛ.ΑΣ. που σχεδίαζε.
- Το να μιλήσει κάποιος αναλυτικά για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, είναι μάλλον δύσκολο: δύο χρόνια μετά την ίδρυση – με πρωτοβουλία Μητσοτάκη – του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η χώρα κάηκε από τη Ρόδο, μέχρι τον Έβρο, σε μια θερινή περίοδο που οι καμένες εκτάσεις προκαλούν πραγματικό δέος, η οικονομική καταστροφή αγγίζει τα 1,6 δισ. ευρώ, η οικολογική καταστροφή θεωρείται ως ανυπολόγιστη και μια από τις πλέον κρίσιμες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων στη Νέα Αγχίαλο απειλήθηκε από τις φλόγες. Κι όλα αυτά με τον πρωθυπουργό να ισχυρίζεται κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο ότι η προετοιμασία φέτος ήταν καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια.
- Τα ίδια και χειρότερα μπορούν να ειπωθούν και για τις συνέπειες της εξαιρετικά βίαιης κακοκαιρίας Daniel, που μετέτρεψε το θεσσαλικό κάμπο σε μια απέραντη λίμνη, προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές σε υποδομές, σπίτια και καλλιέργειες και ήδη «μετράει» 15 νεκρούς. Εδώ, δε, πρέπει να σημειωθεί ότι αποκαλύπτεται σταδιακά ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν δρομολογηθεί μετά τον Ιανό το 2020 δεν προχώρησαν, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις αρμοδίων, αφήνοντας περιοχές ανυπεράσπιστες, ενώ ακόμα η Θεσσαλία δεν έχει ηρεμήσει, λόγω υπερχειλίσεων του Πηνειού.
- Ταυτόχρονα, άλλο ένα αφήγημα της κυβέρνησης, αυτό της πάταξης της ανομίας, του δόγματος «νόμος και τάξη», δέχθηκε ένα πολύ ισχυρό χτύπημα με ακόμα απρόβλεπτες συνέπειες, όταν, παρά τις προειδοποιήσεις και απαγορεύσεις ακόμα και από την UEFA, σχεδόν 150 ακροδεξιοί Κροάτες χούλιγκαν διέσχισαν οδικώς ανενόχλητοι σχεδόν ολόκληρο το ηπειρωτικό κομμάτι της χώρας, έφθασαν στην Αττική, πήραν τον «ηλεκτρικό» (!), περπάτησαν από τον Περισσό ως τη Νέα Φιλαδέλφεια, προκάλεσαν εκτεταμένα επεισόδια, και δολοφόνησαν έναν άτυχο φίλο της ΑΕΚ, προκαλώντας τριγμούς στο κοινό περί ασφάλειας αίσθημα της κοινωνίας.
- Φυσικά, ουδείς μπορεί να παραβλέψει ότι το πρόβλημα της ακρίβειας – ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια – παραμένει άλυτο, καθώς οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί υφίστανται ένα διαρκές ροκάνισμα, χωρίς η κυβέρνηση να μπορεί να δώσει κάποιες ουσιαστικές λύσεις, πέραν της παράτασης του «market pass» και του «καλαθιού του νοικοκυριού», τα οποία, ωστόσο, μοιάζουν με «ασπιρίνες» μπροστά στις διαρκείς αυξήσεις σε ανελαστικές δαπάνες, όπως η διατροφή και τα καύσιμα.
- Τέλος, λίγο πριν ο Daniel «σαρώσει» τη χώρα, η κοινωνία πάγωσε από τα οπτικά ντοκουμέντα της δολοφονίας από εργαζόμενους σε επιβατικό πλοίο ενός 36χρονου άνδρα, ο οποίος δεν έκανε τίποτα άλλο, παρά να πηδήξει στον κατεβασμένο καταπέλτη την ώρα που το πλοίο ξεκινούσε για Κρήτη, κάτι που συμβαίνει και έχει συμβεί χιλιάδες φορές στο παρελθόν από διάφορους αργοπορημένους ταξιδιώτες. Πέραν του σοκ από την αποτρόπαια πράξη, το περιστατικό ήγειρε και μεγάλα ζητήματα σχετικά με τις ευθύνες του Λιμενικού, καθώς την ώρα που ο 36χρονος έπεφτε στη θάλασσα δεν υπήρχε λιμενικός μπροστά στο καράβι που ξεκινούσε. Αν στα παραπάνω προστεθεί και μια τουλάχιστον ατυχής αρχική δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για το θέμα (η οποία ανασκευάστηκε αργότερα), γίνεται εμφανές ότι η υπόθεση δεν θα περάσει έτσι εύκολα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, το στοίχημα της κυβέρνησης είναι πλέον διπλό: και να δείξει ότι όλα αυτά αποτελούν απλώς παροδικές δυσλειτουργίες που σύντομα θα εκλείψουν, αλλά και να μπορέσει να πείσει τους πολίτες, ιδίως, δε, τους πληγέντες από τις καταστροφές, ότι θα είναι δίπλα τους πραγματικά. Ίδωμεν…