Ίσως οι περισσότεροι να μην γνωρίζουν ότι το ρωσικό αντιπυραυλικό- αντιαεροπορικό σύστημα S-300, που βρίσκεται εγκατεστημένο στην Κρήτη, μας το είχαν ζητήσει ήδη από τον Αύγουστο να το στείλουμε στην Ουκρανία. Σε σχετικά δημοσιεύματα τοτε αναφερόταν ότι το σύστημα αυτό θεωρείται από τους επιτελείς απαραίτητο για την άμυνα της χώρας μας και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να το παραχωρήσουμε στην Ουκρανία, εκτός, κατά τους επιτελείς, εάν μας δοθεί ένα παρόμοιο σύστημα.
Βεβαίως, παρόμοιο σύστημα με τις δυνατότητες του S-300, προφανώς δεν είναι οι πύραυλοι Patriot, που έχει αναφερθει τις τελευταίες ημέρες πως μπορούν να το αντικαταστήσουν.
Οι S-300 είχαν αγοραστεί από την Κύπρο, αλλά λόγω τότε της αντίδρασης της Τουρκίας (γιατί η εμβέλειά τους ήταν μεγάλη και η ικανότητά τους να εγκλωβίζουν πολλαπλούς στόχους επίσης τόσο μεγάλη που προκαλούσε προβλήματα στην τουρκική άμυνα) και με την «ευχή» των Αμερικανών και με σύμφωνη γνώμη των τότε κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου μεταφέρθηκαν στην Κρήτη.
Χαρακτηριστικό της ισχύς του συστήματος είναι και η ακόλουθη ιστορία που αναφέρεται στην εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”:
Με τους S-300, στο πεδίο βολής της Κρήτης έγινε το 2013 η πρώτη και η τελευταία δοκιμαστική βολή.
Τότε κλήθηκαν ως παρατηρητές στρατιωτικοί ακόλουθοι των χωρών- μελών του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένου και ενός Τούρκου συνταγματάρχη. Ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος που είχε την ευθύνη της βολής ζήτησε, πριν από την πραγματοποίηση της βολής, από Ρώσους ειδικούς να πιστοποιήσουν τα βλήματα ότι δεν έχουν λήξει ώστε να γίνει με ασφάλεια η βολή: «Δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει βολή εάν τα βλήματα είχαν λήξει, θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο», έλεγε ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Όντως ήρθαν δύο Ρώσοι τεχνικοί, οι οποίοι, οι φήμες λένε, ότι πριν πάνε να ελέγξουν τους S-300 και να πιστοποιήσουν τα βλήματά τους επισκέφθηκαν κρητικές παραδοσιακές ταβέρνες και τίμησαν δεόντως το ρακί. Ουδείς γνωρίζει (άλλο ένα μυστήριο) με ποια νηφαλιότητα πιστοποίησαν τα βλήματα, αλλά έδωσαν το «Οκ» και η βολή έγινε.
Η δοκιμαστική βολή έγραψε τότε ιστορία, αφού σημειώθηκε εγχώριο ρεκόρ εναέριας κατάρριψης στόχου σε απόσταση 30 χλμ. και σε ύψος 2 χλμ.! Είχε λοιπόν τεράστια επιτυχία, τόσο που ανησύχησε τους Τούρκους που ζήτησαν να μεταφερθούν οι S-300, δυτικά της χώρας και να μην βλέπουν στο Αιγαίο. Αλλά υπήρξε παρέμβαση από τους Αμερικανούς οι οποίοι εγγράφως ανακοίνωσαν ότι η Ελλάδα μπορεί να εγκαταστήσει το αμυντικό της αυτό σύστημα σε όποια τοποθεσία κρίνει κατάλληλη για την άμυνά της.
Από τότε όμως οι Τούρκοι είχαν βάλει στο μάτι τους S-300.
Πριν λίγους μήνες, τον Αύγουστο του 2022, τούρκικα F-16 ενεπλάκησαν σε αερομαχίες με ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα πάνω από τα Διβούνια και το Καμηλονήσι. Όμως όλα αυτά ήταν ένας αντιπερισπασμός.
Το βασικό σχέδιο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ήταν να ανιχνεύσουν τις θέσεις των πυραύλων S-300 και να χαρτογραφηθεί η βάση τους, κάτι που αποτυπώνει και τη στρατηγική σημασία τους για την άμυνα όλης της χώρας.
Τώρα, σύμφωνα και με τον Υπουργο Εθνικής Άμυνας, το σύστημα πακετάρεται και στέλνεται, μακρυά, πολύ μακρυά από την Ελλάδα, στην Ουκρανία.
Έτσι πλέον και το πρόβλημα που είχαν οι Τούρκοι που δεν ήθελαν τους S-300 στην Κύπρο, μα ούτε και στην Κρήτη, λύνεται.
Λέτε τώρα που έφυγαν να σταματήσουν και οι υπερπτήσεις των τούρκικων πολεμικών μαχητικών;