Αναγκασμένοι να περιορίσουν ακόμα και την αγορά βασικών προϊόντων διατροφής είναι σήμερα σχεδόν 8 στους 10 Έλληνες εξαιτίας της μείωσης που έχουν υποστεί στο εισόδημά τους, όπως τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) που δίνεται σήμερα, Πέμπτη, στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει μειωθεί στο μισό.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 93% των ερωτηθέντων έχει υποστεί μείωση στο εισόδημά του τα τελευταία 3 χρόνια. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, η μείωση του εισοδήματος είναι τέτοια, που όχι μόνο έχει αναγκάσει το 94% των νοικοκυριών έχει σταματήσει τις εξόδους αναψυχής σε εστιατόρια, αλλά οδήγησε το 79% των Ελλήνων να περιορίσει την αγορά ακόμα και βασικών ειδών διατροφής. Tο 42,5% των νοικοκυριών δήλωσε ότι αγοράζει προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας.
Παράλληλα, το 50% των ερωτηθέντων δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι θα αγόραζε προϊόντα χωρίς απόδειξη προκειμένου να ωφεληθεί, ενώ το υπόλοιπο 50% το σκέφτεται σοβαρά.
«Το ένστικτο της επιβίωσης σε αναγκάζει να έχεις συμπεριφορές που σε άλλη περίπτωση δεν θα είχες. Με αλυσίδες, χειροπέδες και απειλές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα», τόνισε σε δηλώσεις του στο ΒΗΜΑ 99,5 ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος.
Δραματική εικόνα παρουσιάζεται σε σχέση με τα ποσοστά απασχόλησης. Σχεδόν το 40% των νοικοκυριών έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία. Συνακόλουθα, οι συντάξεις αποτελούν για το 40% των νοικοκυριών την κυριότερη πηγή εισοδήματος.
Το 50% των νοικοκυριών αντιμετωπίζει πλέον σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, αφού για την κάλυψη των βασικών υποχρεώσεων αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει πόρους από πηγές πέραν του τρέχοντος εισοδήματος – δανεισμό από φίλους/συγγενείς, κάρτες, αποταμίευση.
Το 40% περίπου των νοικοκυριών, λόγω της απομείωσης των εισοδημάτων, ανέφερε ότι έχει καθυστερημένες οφειλές, μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά τις πάγιες ανάγκες του νοικοκυριού (φως, νερό, ενέργεια), τις οφειλές προς εφορία και τις δανειακές υποχρεώσεις.
Επιπλέον, το 80% έχει κάνει περικοπές στις μετακινήσεις, το 92% στις δαπάνες ένδυσης – υπόδησης και το 83,2 στη θέρμανση του νοικοκυριού.
Στις ακριβότερες χώρες η Ελλάδα
Στο μεταξύ, στις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης παρέμεινε για μια ακόμη χρονιά (2012) η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης οι τιμές στις περισσότερες κατηγορίες αγαθών που συνθέτουν το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατέγραψαν μικρή αποκλιμάκωση.
Από την ανάλυση των στοιχείων που παρουσιάστηκαν από τον υφυπουργό, Αθανάσιο Σκορδά, προκύπτει ξεκάθαρα ότι η βαριά φορολογία είναι η βασικότερη αιτία για την ανθεκτικότητα που παρουσιάζουν οι τιμές. Εξάλλου, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση κατέγραψε αύξηση 0,8%
Αν και ο κ. Σκορδάς απέφυγε να κατονομάσει το πραγματικό αίτιο για τη συγκράτηση των τιμών σε πολύ υψηλά επίπεδα για την οικονομική δυνατότητα της πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας, το «φωτογράφησε» αναφέροντας ότι αν δεν υπήρχαν οι αυξήσεις κατά 27% στην κατηγορία ηλεκτρισμός, πετρέλαιο θέρμανσης και στερεά καύσιμα ο πληθωρισμός το 2012 θα ήταν αρνητικός.
«Μπήκε ένα φρένο στον κατήφορο. Η τάση είναι πλέον πτωτική, αλλά ας μην περιμένουν οι πολίτες να πέσουν οι τιμές όσο τα εισοδήματα. Δεν έχει συμβεί πουθενά στον κόσμο για να γίνει και στην Ελλάδα» σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.
Μεσοσταθμική μείωση των τιμών μόλις κατά 0,54% σημειώθηκε στην κατηγορία «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά. Στην κατηγορία αυτή οι υποκλάδοι που κατέγραψαν αύξηση τιμών είναι τα «γαλακτομικά και αβγά» εξαιτίας των ανατιμήσεων στα αβγά, στο γιαούρτι και τη φέτα, τα «κρέατα» λόγω των ανατιμήσεων στο μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας και τα «ψάρια».
Πτωτικά, πάλι σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε. 27, κινήθηκαν και οι τιμές των αλκοολούχων ποτών, του καπνού, των επίπλων χαλιών, της υγείας, της αναψυχής και των πολιτισμικών δραστηριοτήτων, της εκπαίδευσης, των ξενοδοχείων και εστιατορίων, των ειδών προσωπικής φροντίδας και των επικοινωνιών.
Αντίθετα ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές στην κατηγορία ένδυσης και υπόδηση, κατά 0,32%, τον ηλεκτρισμό, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα κατά 27,01% και τις μεταφορές κατά 1,69%.
Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε έξω από το Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων, με θύματα δύο πεζούς που…
Τα 18,8 δισ. ευρώ προσέγγισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στη χώρα μας την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024,…
Μια 27χρονη γυναίκα που κατήγγειλε τον πατέρα της για σεξουαλική κακοποίηση όσο εκείνη ήταν μόλις…
Το Διεθνές Τουρνουά Παμπαίδων Θεσσαλονίκης διεξάγεται για 18η χρονιά από την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης –…
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Ενσωμάτωση…
Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Πλατανιά, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διαβάζω για τους…
This website uses cookies.