ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδικό πείραμα για επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα

Τη Γιόχαν Κρόιφ Αρένα, έδρα του Άγιαξ, κατέκλυσαν, όχι διεθνείς ποδοσφαιριστές, αλλά Ολλανδοί ερευνητές, προκειμένου να διαπιστώσουν με ποιον τρόπο μεταδίδεται αερογενώς ο κορωνοϊός από ένα πλήθος φιλάθλων που κραυγάζει.

Για να επιτύχουν τον στόχο τους, οι επιστήμονες ψέκασαν τις κενές κερκίδες με μικροσταγονίδια, παρόμοια με αυτά του σάλιου, που απελευθερώνει ένας φορέας COVID-19 όταν φωνάζει δυνατά. Η ανίχνευση του τρόπου συμπεριφοράς των αερολυμάτων και της αερογενούς μετάδοσης του κορωνοϊού θα επιτρέψει στους ειδικούς να βρουν τρόπους αποστείρωσης του αέρα, ώστε οι φίλαθλοι να επιστρέψουν στα γήπεδα.

«Δεν υπάρχει επιστημονική γνώση για τη συμπεριφορά των αερολυμάτων σε ένα τέτοιο περιβάλλον», επισημαίνει ο συντονιστής της έρευνας Μπερτ Μπλόκεν, καθηγητής Αεροδυναμικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν. «Επιδιώκουμε να δούμε τι συμβαίνει με τα αερολύματα σε ένα γήπεδο γεμάτο φιλάθλους. Οι διάφορες μέθοδοι καθαρισμού του αέρα μπορούν να ελαττώσουν σημαντικά το ιικό φορτίο, καθιστώντας τα γήπεδα ασφαλή», πρόσθεσε ο ερευνητής.

Παρότι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται αερογενώς, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για την έκταση του φαινομένου. Η ολλανδική έρευνα μπορεί να υποδείξει κάποιους τρόπους για τον έλεγχο της μετάδοσης και τη μείωση του κινδύνου.

Ενα ηλεκτρονικό μοντέλο θα συγκεντρώσει τα δεδομένα εβδομάδων πειραμάτων προκειμένου να δείξει τις συνέπειες που θα έχει στη διασπορά της πανδημίας ένα πλήθος 55.000 φιλάθλων. Σε δεύτερο χρόνο, οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα λάβουν άδεια για να επαναλάβουν το πείραμα με μια μικρή ομάδα 750 φιλάθλων, που θα κάθονται σε μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλο.

Ο τελικός στόχος των Ολλανδών επιστημόνων είναι να ανοίξουν τον δρόμο για την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα, κάτι που, όπως εκτιμά ο καθηγητής Μπλόκεν, μπορεί να γίνει μόνο με την καθολική χρήση μάσκας, ενίσχυση του εξαερισμού των χώρων και ασφαλώς την πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ σε μεγάλη κλίμακα.

Καθημερινή

 

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Airbnb: Έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών για το κυβερνητικό νομοσχέδιο – 30.000 ακίνητα «απεργούν»

Χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη την Ελλάδα έκλεισαν τα ακίνητά τους βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) διαμαρτυρόμενοι για το νέο…

18 mins ago

Ο Σημίτης, μεταξύ (γερμανικής) σφύρας και (αμερικανικού) άκμονος

Του Δημήτρη Μηλάκα Για τους «οπαδούς» του (εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ) ο Κώστας Σημίτης ήταν αυτός που…

19 mins ago

Πώς ζεις με 800 ευρώ μισθό και 600 ευρώ νοίκι; – Με αφορμή τα νέα στοιχεία της Eurostat

Δεν έπεσε κανένας από τα σύννεφα με την ανάρτηση της Eurostat για τις δαπάνες στέγασης το 2023,…

16 hours ago

Ο άνθρωπος που έβλεπε τα σκάνδαλα να περνούν…

Από το fb του Δημήτρη Τσίρκα «Πέθανες — κι έγινες και συ: ο καλός. Ο…

16 hours ago

Θλίψη στα Χανιά: Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Μανιμανάκη

Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Μανιμανάκη, μητέρα της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Όνειρο είναι…

16 hours ago

Σολτς για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη: «Ήταν σπουδαίος Ευρωπαίος και φίλος της Γερμανίας»

Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε με ανάρτηση του, για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Στο…

16 hours ago

This website uses cookies.