ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδικό πείραμα για επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα

Τη Γιόχαν Κρόιφ Αρένα, έδρα του Άγιαξ, κατέκλυσαν, όχι διεθνείς ποδοσφαιριστές, αλλά Ολλανδοί ερευνητές, προκειμένου να διαπιστώσουν με ποιον τρόπο μεταδίδεται αερογενώς ο κορωνοϊός από ένα πλήθος φιλάθλων που κραυγάζει.

Για να επιτύχουν τον στόχο τους, οι επιστήμονες ψέκασαν τις κενές κερκίδες με μικροσταγονίδια, παρόμοια με αυτά του σάλιου, που απελευθερώνει ένας φορέας COVID-19 όταν φωνάζει δυνατά. Η ανίχνευση του τρόπου συμπεριφοράς των αερολυμάτων και της αερογενούς μετάδοσης του κορωνοϊού θα επιτρέψει στους ειδικούς να βρουν τρόπους αποστείρωσης του αέρα, ώστε οι φίλαθλοι να επιστρέψουν στα γήπεδα.

«Δεν υπάρχει επιστημονική γνώση για τη συμπεριφορά των αερολυμάτων σε ένα τέτοιο περιβάλλον», επισημαίνει ο συντονιστής της έρευνας Μπερτ Μπλόκεν, καθηγητής Αεροδυναμικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν. «Επιδιώκουμε να δούμε τι συμβαίνει με τα αερολύματα σε ένα γήπεδο γεμάτο φιλάθλους. Οι διάφορες μέθοδοι καθαρισμού του αέρα μπορούν να ελαττώσουν σημαντικά το ιικό φορτίο, καθιστώντας τα γήπεδα ασφαλή», πρόσθεσε ο ερευνητής.

Παρότι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται αερογενώς, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για την έκταση του φαινομένου. Η ολλανδική έρευνα μπορεί να υποδείξει κάποιους τρόπους για τον έλεγχο της μετάδοσης και τη μείωση του κινδύνου.

Ενα ηλεκτρονικό μοντέλο θα συγκεντρώσει τα δεδομένα εβδομάδων πειραμάτων προκειμένου να δείξει τις συνέπειες που θα έχει στη διασπορά της πανδημίας ένα πλήθος 55.000 φιλάθλων. Σε δεύτερο χρόνο, οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα λάβουν άδεια για να επαναλάβουν το πείραμα με μια μικρή ομάδα 750 φιλάθλων, που θα κάθονται σε μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλο.

Ο τελικός στόχος των Ολλανδών επιστημόνων είναι να ανοίξουν τον δρόμο για την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα, κάτι που, όπως εκτιμά ο καθηγητής Μπλόκεν, μπορεί να γίνει μόνο με την καθολική χρήση μάσκας, ενίσχυση του εξαερισμού των χώρων και ασφαλώς την πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ σε μεγάλη κλίμακα.

Καθημερινή

 

 

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Γρίπη των πτηνών: «Ισχυρά στοιχεία» δείχνουν ότι ο ιός πέρασε για πρώτη φορά από τα θηλαστικά στον άνθρωπο

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι η γρίπη των πτηνών πέρασε για πρώτη φορά από τα θηλαστικά στους ανθρώπους,…

13 hours ago

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβενέτου. Το μεσημέρι…

16 hours ago

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του Επιταφίου στην Ιερά Μονή Αγκαράθου. Επισκέπτες από…

16 hours ago

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και των άλλων Μεσογειακών…

16 hours ago

Εκατοντάδες Χανιώτες στον Επιτάφιο Θρήνο στη Μητρόπολη Χανίων | Φωτός

Με έκδηλη την συγκίνηση και παρουσία, πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και πλήθους ευσεβούς λαού τελέσθηκε…

16 hours ago

Πέθανε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου στα 76 της χρόνια – Οι ρόλοι που την έκαναν αξέχαστη

Την τελευταία της πνοή άφησε ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου η αγαπημένη ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου. Το θλιβερό…

16 hours ago

This website uses cookies.