11.8 C
Chania
Friday, December 27, 2024

Ολλανδό… διόρισε στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ο Στουρνάρας

Ημερομηνία:

Κι όμως… στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τοποθετήθηκε ο Ολλανδός Paul Koster στη θέση του προέδρου του οργανισμού. Φυσικά, η απόφαση ανήκει στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Από την προηγούμενη διοίκηση παραμένει μόνο ο Αναστάσιος Γάγαλης και η θητεία των μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου αρχίζει από σήμερα, 1η Φεβρουαρίου του 2013 και λήγει στις 30 Ιουνίου του 2017.

Ειδικότερα, η σύνθεση έχει ως ακολούθως: Μέλη Γενικού Συμβουλίου: Paul Koster, πρόεδρος, Αντρέας Μπερούτσος, μέλος, Pierre Mariani, μέλος, Γεώργιος Μέργος, μέλος ως εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών και Ευθύμιος Γκατζώνας, μέλος ως εκπρόσωπος της Τραπέζης της Ελλάδος.

Μέλη Εκτελεστικής Επιτροπής: Αναστασία Σακελλαρίου, διευθύνουσα σύμβουλος, Μάριος Κολλιόπουλος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Αναστάσιος Γάγαλης, μέλος.

Τι είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθετότητας

Σε σχετική επίσημη ανακοίνωση, μετά την έγκριση από την Ε.Ε. αναφερόταν σχετικά με το Ταμείο και τους λόγους ύπαρξής του:

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2010 (Ν. 3864/2010) ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου το οποίο δεν ανήκει στον δημόσιο τομέα, διαθέτει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, λειτουργεί αμιγώς κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και διέπεται από τις διατάξεις του ιδρυτικού νόμου όπως ισχύει. Ο σκοπός του είναι η διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων.

«Το κεφάλαιο του Ταμείου ανέρχεται σε 10 δισεκατ. ευρώ και αποτελεί μέρος της χρηματοδοτικής συνδρομής προς την Ελλάδα από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Η Επιτροπή έκρινε ότι το καθεστώς ανακεφαλαιοποίησης ήταν συμβατό με τους κανόνες της ΕΕ βάσει των οποίων επιτρέπεται η χορήγηση ενισχύσεων για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους».

«Το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αποτελεί μέρος της χρηματοπιστωτικής συνδρομής που χορηγήθηκε από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ προς την Ελλάδα και αποσκοπεί στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και, κατ΄ αυτόν τον τρόπο, της χορήγησης πιστώσεων προς την εθνική οικονομία».

«Η ίδρυση του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας προβλέπεται στο μνημόνιο για τους ειδικούς όρους της οικονομικής πολιτικής της 3ης Μαΐου μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Tο ΤΧΣ προβλέπεται να λειτουργήσει έως την 30ή Ιουνίου 2017.”

21.000 ευρώ το μήνα

Να υπενθυμίσουμε ότι θέμα είχε δημιουργηθεί με τις αποδοχές της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αλλά και από τα ποσά που στοίχισε στους Ελληνες φορολογούμενους η εννιάμηνη μισθοδοσία των μελών του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, ο πρώην πλέον πρόεδρος του ΤΧΣ Παναγιώτης Θωμόπουλος λάμβανε 21.000 ευρώ το μήνα και ο πρώτος αντιπρόεδρος 15.500 ευρώ. Το θέμα είχε αποκαλύψει στη Βουλή ο ίδιος ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή Λακωνίας της Ν.Δ. Φεβρωνίας Πατριανάκου και υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επανεξετάσει τις αμοιβές των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Βιογραφικό μελών

Ο Paul Koster έχει προϋπηρεσία στην Ολλανδία και συγκεκριμένα στην AFM (2002-2008), που είναι η εθνική ρυθμιστική Αρχή της χώρας για τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Ο κ. Κόστερ έχει επίσης θητεύσει, ως πρόεδρος, στη μόνιμη ομάδα εργασίας της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς, η οποία συντονίζει την επικύρωση και την εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων χρηματοοικονομικής αναφοράς.
Τέλος, την 1η Δεκεμβρίου του 2008, ο ίδιος ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην Dubai Financial Services Authority, ενώ, αξίζει να σημειωθεί ότι, την τριετία 1998-2001, διετέλεσε εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Royal Philips Electronics (στον τομέα εσωτερικού ελέγχου).
Στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου, η Αναστασία Σακελλαρίου, υπήρξε στέλεχος μεγάλων τραπεζών στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, όπως είναι οι Deutsche Bank, Salomon Brothers και Credit Suisse. Μάλιστα, στην ελβετική τράπεζα υπήρξε μία από τις νεώτερες σε ηλικία Managing Directors.
Στην Ελλάδα, η κ. Σακελλαρίου εργάστηκε στην Τράπεζα Πειραιώς, ως σύμβουλος του προέδρου, έως το 2010, ενώ μέχρι το τέλος του 2012 διετέλεσε Chief Risk Officer στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όπου, μεταξύ άλλων ήταν υπεύθυνη στο έργο απορρόφησης της Aspis Bank και στο έργο του ελέγχου από την Blackrock.
Η Αναστασία Σακελλαρίου είναι απόφοιτος των Πανεπιστημίων Warwick και Reading της Μ. Βρετανίας και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με ειδίκευση στο International Banking & Financial Services, ενώ ξεκίνησε την επαγγελματική σταδιοδρομία της από τον τομέα του Investment Banking.
Από τις αρχές της καριέρας της ειδικεύτηκε στους τομείς της πίστης και αναδιάρθρωσης πιστώσεων, της διαχείρισης ενεργητικού-παθητικού και της διαχείρισης κινδύνων (risk management) με βασική αρμοδιότητα τις εισηγήσεις αναδοχής ή μη πιστωτικών κινδύνων σχετιζόμενων με σύνθετες συναλλαγές (όπως για παράδειγμα μοχλευμένες εξαγορές) και τη διαχείριση αυτών στις περιπτώσεις ανάληψης.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών είναι ο Γενικός Γραμματέας Οικονομίας και καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μέργος.
Ο κ. Μέργος εργάστηκε ως Οικονομολόγος – Ερευνητής στην Παγκόσμια Τράπεζα (1983-1986) και κατά διαστήματα ως Εμπειρογνώμων στη Γενική Διεύθυνση Ι (Εξωτερικών Υποθέσεων) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα ανάπτυξης, καθώς και ως μέλος και ως αρχηγός αποστολής σε πολλές χώρες (Κίνα, Ινδία, Αίγυπτος, χώρες της Νότιας Ασίας, της Ανατολικής Ευρώπης και της τ. ΕΣΣΔ). Επίσης έχει διατελέσει Διευθυντής Κλαδικών Ερευνών στο ΙΟΒΕ (1990-1995) και μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού (1991-1995). Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας ‘Κωνσταντίνος Καραμανλής’ και μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Ο κ. Μέργος σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει MSc από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και PhD από το Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ. Τα καθήκοντά του στο ΥΠΟΙΚ περιλαμβάνουν την Οικονομική Πολιτική, τις Εξωτερικές Οικονομικές Σχέσεις και τη Διοίκηση του Υπουργείου. Έχει αναστολή καθηκόντων από τη θέση του Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ο κ. Ευθύμιος Γκατζώνας, διευθυντής στη Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της κεντρικής τράπεζας.
Τέλος, ο κ. Αναστάσιος Γάγαλης είναι ο μοναδικός που παραμένει από την προηγούμενη διοίκηση του Ταμείου, ως μέλος αυτή τη φορά της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Ο κ. Γάγαλης κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου και εκτελεστικού μέλους του ΔΣ από τον Οκτώβριο του 2010. Πριν την ανάληψη των καθηκόντων του στο ΤΧΣ, διετέλεσε για 19 χρόνια στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ προηγουμένως εργάσθηκε για 11 χρόνια στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ΤτΕ. Είναι κάτοχος Διδακτορικού στα Οικονομικά από το University of Rochester (Η.Π.Α.) και πτυχιούχος (suma cum laude) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

 Πηγές: www.bankingnews.gr, iefimerida.gr, tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πούτιν σε Βρυξέλλες – Κίεβο: «Πηγαίνετε να ξυριστείτε. Ζήστε χωρίς το αέριό μας»

Πούτιν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραταθεί η σύμβαση για την...

Η «παράξενη» περίπτωση του λαού της Γάζας

Του Γιώργου Ρήγα Αν κοιτάξει κανείς ψυχρά την κατάσταση μετά...

Φορολοταρία ΑΑΔΕ: Έγινε η κλήρωση – Πώς θα δείτε αν κερδίσατε έως 100.000 ευρώ

Από 100.000 ευρώ μοίρασε σε 12 τυχερούς η Ανεξάρτητη Αρχή...