Ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης και του Αυτοτελούς Γραφείου Ισότητας για την πρόληψη της διαδικτυακής παρενόχλησης και κακοποίησης παιδιών και εφήβων.
Όπως δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας της Περιφέρειας Κρήτης, Γωγώ Μηλάκη:
«Η Περιφέρεια Κρήτης και το Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας των Φύλων, ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα σχολικών μονάδων, συλλόγων διδασκόντων και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, πραγματοποίησαν, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και τον ψυχολόγο της Διεύθυνσης Δρ. Γιώργο Νάκο, εβδομάδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της διαδικτυακής παρενόχλησης και κακοποίησης παιδιών και εφήβων στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου, από τις 22 έως τις 27 Απριλίου 2024. Οι ενημερωτικές δράσεις εντάσσονται στο “Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης Κρήτης για την Ισότητα των Φύλων 2023-2025″».
Πιο συγκεκριμένα, με την υποστήριξη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Λασιθίου υλοποιήθηκε ενημερωτική δράση για εκπαιδευτικούς, γονείς και πολίτες στις 22 Απριλίου, στο Επιμελητήριο Αγίου Νικολάου, με μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση εκ μέρους του κοινού.
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές δράσεις για μαθήτριες, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς του Δημοτικού Σχολείου Γουβών, του Δημοτικού, Γυμνάσιου και Λυκείου Τζερμιάδων, του Γυμνασίου και Λυκείου Περάματος, του Γυμνασίου και Λυκείου Επισκοπής Ρεθύμνου, των Δημοτικών Σχολείων Άνω και Κάτω Ασιτών και του Γυμνασίου και Λυκείου Αγίου Μύρωνα, σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.
Επιπροσθέτως, υλοποιήθηκε ενημερωτική δράση, σε μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Εργαστηρίου Διεπιστημονικής Προσέγγισης για την Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής και του ΔΠΜΣ «Διεπιστημονική Διαχείριση των Χρόνιων Νοσημάτων, της Αναπηρίας και της Γήρανσης» του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου με την Περιφέρεια Κρήτης.
Αντίστοιχη ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης στην Π.Ε. Ρεθύμνου, σε συνεργασία με το Τμήμα Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων και Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς και συνάντηση του κυρίου Νάκου, με την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κυρία Μαίρη Λιονή, στην οποία ενημερώθηκε για τις δράσεις της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη συνεργασία της Διεύθυνσης με το Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας των Φύλων και διατυπώθηκαν προτάσεις για τη συστηματική υλοποίηση των δράσεων σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.
Οι θεματολογίες των ενημερωτικών δράσεων αναπτύχθηκαν βασιζόμενες σε πραγματικές υποθέσεις που έχει χειριστεί η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:
-φαινόμενα διαδικτυακού εξαναγκασμού και εκφοβισμού
-φαινόμενα διαδικτυακής παραπλάνησης μέσα από λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και διαδικτυακών παιχνιδιών
-ψεύτικοι διαδικτυακοί λογαριασμοί
-φαινόμενα προκλήσεων μέσω διαδικτύου
-φαινόμενα εκδικητικής πορνογραφίας και στοχοποίησης θυμάτων στον πραγματικό κόσμο -εκφοβισμός μέσω διαδικτύου -διαδικτυακά παιχνίδια και χρόνος παραμονής σε αυτά -διαδικτυακές απάτες
Οι δράσεις είναι πολυεπίπεδες και εδράζονται στο μοντέλο έγκαιρης κοινωνικής παρέμβασης (πρόληψης, αγωγής, ευαισθητοποίησης) στο άτομο, στην οικογένεια και στην κοινότητα.
Στον Α’ Κύκλο Ενημερωτικών Δράσεων, ο οποίος υλοποιήθηκε από τις 13/11/2023 έως 16/11/2023, ενημερώθηκαν 700 μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου και 500 γονείς, εκπαιδευτικοί και πολίτες. Στον Β’ Κύκλο, ο οποίος υλοποιήθηκε από τις 22/4/2024 έως τις 27/4/2024 ενημερώθηκαν 1.000 μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και 500 γονείς, εκπαιδευτικούς και πολίτες.
Ο Γ’ Κύκλος θα πραγματοποιηθεί από 13 έως τις 19 Μαΐου 2024.