ΕΛΛΑΔΑ

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Τι είναι η διάσειση λαβύρινθου που έπαθε ο Χουάνκαρ – Πιθανή μόνιμη βλάβη

Την ώρα που ο αγώνας του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό βρισκόταν σε εξέλιξη, από τις εξέδρες του “Γεώργιος Καραϊσκάκης” εκτοξεύθηκε κροτίδα που προσγειώθηκε δίπλα στον Χουάνκαρ. Ο 33χρονος Ισπανός έπεσε στο χορτάρι και διακομίστηκε με φορείο κατ’ αρχάς στο ιατρείο του σταδίου και μετά σε νοσοκομείο. Εκεί διαγνώστηκε με λαβυρινθώδη διάσειση και μερική απώλεια ακοής στο αριστερό αυτί, σύμφωνα με ανακοίνωση του “Υγεία”.

Τι είναι η λαβυρινθώδης διάσειση

Στη μελέτη που ενημέρωσε τον κόσμο πως η λαβυρινθώδης διάσειση μπορεί να προκύπτει χωρίς κάταγμα κροταφικού οστού αναφέρεται ότι “είναι όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σπάνια αιτία νευροαισθητήρια απώλεια ακοής, με ή χωρίς αιθουσαία συμπτώματα που συμβαίνουν μετά από τραύμα στο κεφάλι”.

Η έρευνα προσθέτει ότι “η απώλεια ακοής δεν είναι σπάνιο εύρημα στο τραύμα της κεφαλής που περιλαμβάνει κατάγματα οστού. Παρόλα αυτά εμφανίζεται γενικά ομόπλευρα προς την πλευρά του τραύματος της κεφαλής και εξαιρετικά στην ετερόπλευρη πλευρά -και επιπλέον χωρίς την παρουσία κατάγματος”.

Σύμφωνα με το νευρολογικό τμήμα του Oxford, η λαβυρινθώδης διάσειση συνδέεται τυπικά με τοιχωματικό-ινιακό ή κροταφικό-βρεγματικό φορέα δύναμης τραύματος.

Το τραύμα μπορεί να είναι ήπιο έως σοβαρό και τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται λίγες μέρες αργότερα.

Θα πρέπει να εκτελούνται κοχλεοαισθησιακές εξετάσεις και αξονική τομογραφία κροταφικών οστών.

Η κατάσταση είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη και η υποστηρικτική θεραπεία και η αιθουσαία αποκατάσταση μπορεί να είναι η μόνη θεραπεία που απαιτείται.

Τα συμπτώματα είναι:

  • Ζάλη
  • Πονοκέφαλος
  • Ανισορροπία
  • Θολή όραση
  • Απώλεια ακοής

“Δεν αποκλείονται και οι μόνιμες βλάβες”

Το NEWS 24/7 επικοινώνησε με τον ΩΡΛ, Γιώργο Γρηγοριάδη, ο οποίος εξήγησε:  “Διάσειση λαβυρίνθου λέμε ότι παθαίνει κάποιος μετά από ένα έντονο θόρυβο ή ένα χτύπημα στην πλαϊνή πλευρά πάνω ή πίσω από το αυτί, αυτή του κροταφικού οστού δηλαδή, όχι απαραίτητα πολύ δυνατό (δεν σημαίνει δηλαδή ότι θα σπάσει το οστό). Μπορεί επίσης να είναι από έναν μεγάλο απροειδοποίητο θόρυβο, όπου το ωστικό κύμα που δημιουργείται είναι πιθανό να αναστείλει πρόσκαιρα (για μέρες ή εβδομάδες) τη λειτουργία του εσωτερικού αυτιού.

Αυτό συνοδεύεται από κάποια συμπτώματα, όπως το να πέσει για λίγο η ακοή μας, η οποία συνήθως επανέρχεται. Ωστόσο, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλέσει και μόνιμες βλάβες. Αυτό το βλέπουμε με μέτρηση της αουστικής οξύτητας. Σίγουρα εμφανίζει εμβοές και μπορεί και να ζαλίζεται, δηλαδή να πάθει ίλιγγο.

Συνήθως δεν είναι κάποια φοβερή κατάσταση, αλλά μας βγάζει εκτός κοινωνικής δραστηριότητας. Ο ίλιγγος σίγουρα θα επανέλθει, ενώ αν παραμείνει η βαρηκοΐα, συνήθως μένουν και οι εμβοές, που είναι η διαμαρτυρία του εγκεφάλου ότι έπεσε η ακοή μας”.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Χανιά: Συγκέντρωση μνήμης για τον Ζακ Κωστόπουλο/Ζάκι-Ο

Στις 21 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται έξι χρόνια από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου/Ζάκι-Ο. Η Κατάληψη Rosa…

7 mins ago

MRB: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – Συμφωνούν με την αποπομπή Κασσελάκη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – Ανεβαίνει ο Πολάκης στη μάχη διαδοχής

Την αλλαγή στους συσχετισμούς του πολιτικού σκηνικού καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open. Την…

13 hours ago

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον σκηνοθέτη Μάνο Βαβαδάκη, μετά την πετυχημένη «Πανώρια» του…

14 hours ago

Η στέγη παραδομένη στην αγορά, η «γενιά των ενοικιαστών» χωρίς κρατική μέριμνα

του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το υψηλότερο κόστος στέγασης σε…

15 hours ago

Νίσυρος: Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του

Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του στη…

15 hours ago

Σοκ από ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία – Με πυρηνικό παγκόσμιο πόλεμο προειδοποιεί η Μόσχα

Σε ψήφισμά του, το Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά…

15 hours ago

This website uses cookies.