Ήταν τα τρία υπερπολυτελή υπερωκεάνια της εταιρίας White Star Line. Την κατάληξη του Τιτανικού στις 14-4-1912 την γνωρίζουμε, ας δούμε τι απέγιναν τα άλλα δύο.
Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ: Επιτάχτηκε για τις ανάγκες του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, μετατράπηκε για να μεταφέρει τραυματίες πολέμου. Έτσι πλέοντας πλέον, με την σημαία του Ερυθρού Σταυρού, στο Αιγαίο, άγνωστο από που, πήγαινε να παραλάβει τραυματίες. Έξω από την νήσο Κέα μια ισχυρή έκρηξη του άνοιξε ρήγμα και το πλοίο άρχισε να βυθίζεται. Στις 21-11-1916. Βυθίστηκε σε 55 λεπτά παίρνοντας μαζί του 30 άτομα στο βυθό. Ο καπετάνιος βλέποντας το νησί, πριν σταματήσουν οι μηχανές το κατεύθυνε προς τα εκεί, μάταια όμως, δεν πρόλαβε να φτάσει. Στρίβοντας επίσης γ’ αυτήν την πορεία χτύπησε η προπέλα του πλοίου σε δύο βάρκες με ναυαγούς και τις βύθισε.
Την ακριβή θέση του ναυαγίου εντόπισε το 1975 ο Ζακ Υβ Κουστώ σε βάθος 133 μέτρων. Οι δύο δύτες που κατέβηκαν για εξερεύνηση δεν μπόρεσαν να ελέγξουν πολλά γιατί σε τέτοιο βάθος μπορούσαν να μείνουν μόνο 5 λεπτά. Ο ένας μάλιστα ο Κάρλς Σπένσερ παρουσίασε τα συμπτώματα της νόσου των δυτών και μέχρι να τον πάνε στον ειδικό θάλαμο πέθανε. Έτσι κάλεσαν τον Ρόμπερ Μπάλαρ με το ρομπότ, ο οποίος το εξερεύνησε λεπτομερώς. Διαπίστωσε όπως και ο Κουστώ τεράστιο ρήγμα στα ύφαλα του πλοίου και της πόρτες των στεγανών ανοιχτές…
Τον Βρετανικό, υποστήριζαν τότε, ότι τον βύθισε γερμανικό υποβρύχιο, γι’ αυτό όταν στη ρότα του OLYMPIK βρέθηκε ένα υποβρύχιο της Γερμανίας, το εμβόλισε εσκεμμένα, για εκδίκηση, και το βύθισε. Εκ των υστέρων και όταν πια είχε σταματήσει ο πόλεμος από τα ημερολόγια των υποβρυχίων προέκυψε, στην έρευνα, ότι κανένα τέτοιο σκάφος δεν βρισκόταν στην περιοχή την ημέρα του ναυαγίου. Βγαίνει λοιπόν το συμπέρασμα ότι ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ προσέκρουσε σε νάρκη.
Θέλω εδώ να επισημάνω ένα αξιοσημείωτο γεγονός. Η βρετανίδα Βάϊλεπ Τσέσοπ ήταν διασωθείσα ναυαγός του Τιτανικού η εταιρία την προσέλαβε σαν πλήρωμα και εργαζόταν στον Βρετανικό. Στο ναυάγιο του δεύτερου βρισκόταν σε μια από τις βάρκες που χτύπησε η προπέλα του πλοίου και τις βούλιαξε. Ξανά σώθηκε όμως. Αργότερα την προσέλαβαν στο Ολύμπικ όπου δούλεψε μέχρι τα 63 της. Πέθανε σε βαθειά γεράματα. Το OLYMPIK παρ’ όλο που προσέκρουσε σε φαρόπλοιο έξω από την Νέα Υόρκη δεν έπαθε σχεδόν τίποτα, σε 16 ημέρες επισκευάστηκε και συνέχισε να ταξιδεύει έως ότου το απόσυραν. Κάνοντας το κομμάτια. Αρκετά απ’ αυτά τα μέρη του τοποθετήθηκαν στο ξενοδοχείο Γουάϊτ Σουάν Ηοτέλ στη Ν. Υόρκη.
Μιχαήλ Γ. Κελαϊδής
Το καλλιτεχνικό χωριό Βερέκυνθος μας προσκαλεί σε ένα μοναδικό Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί το…
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφθεί το Σάββατο 23 και την…
Για «θεσμική εκτροπή» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην ανακοίνωση με την οποία αντιδρά στην ανεξαρτητοποίηση Τζάκρη…
Αλλαγές στον κοινοβουλευτικό χάρτη φέρνουν οι δύο ανεξαρτητοποιήσεις, της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου…
Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώτα Πούλου βρίσκονται πλέον εκτός ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανεξαρτητοποίησή τους, καθιστώντας το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση. Πλέον,…
Η κυρά Ρηνιώ, η μοναδική κάτοικος της απομακρυσμένης βραχονησίδας Κινάρου, απέκτησε έναν νέο σύντροφο. Πρόκειται…
This website uses cookies.